Kan du kontrollere astma og dets symptomer?

Astma er en kronisk sygdom, men den kan behandles effektivt for at stabilisere din reaktion og gøre så det i mindre grad påvirker din hverdag. Læs videre for at finde ud af hvordan og få alle de oplysninger du har brugt for.
Kan du kontrollere astma og dets symptomer?

Sidste ændring: 21 november, 2020

At forsøge at forstå visse sygdomme er en udmattende opgave. Dette gælder især, når du tilføjer den “uhelbredelige” sort til den pågældende liste. Dette er tilfældet med den tilstand, vi vil tale om i dag: astma. Ikke desto mindre er der måder at kontrollere astma og dets symptomer.

Der er en stor chance for at du på en eller anden måde allerede er bekendt med en oplevelse eller anekdote relateret til astma og hvad det betyder. Men hvad der virkelig betyder noget er, om du ved hvordan du skal kontrollere astma og lindre symptomerne (eller endda genkende dem, når de optræder). Hvis vi har fået din opmærksomhed hertil, er det på tide, at du opdager alle de oplysninger, vi har til dig.

Astma er en kronisk sygdom, der ikke har nogen kur. Kroniske sygdom er dem, der vedvarer i lang tid. Dette medfører, at de ramte og deres nærmeste familiemedlemmer skal gennemgå en proces med tilpasning, assimilering og konstant kontrol over dette problem. Desværre, som vi allerede har nævnt ovenfor, kan det kun behandles ved at stabilisere de symptomer, der opstår, når du har et astmaanfald.

I øjeblikket er astma den mest konstante og varige kroniske sygdom hos børn. Den er præget af inflammation i bronkierne, hvilket får dem til at blive blokerede og meget følsomme for enhver stimuli fra miljøet.

De vigtigste symptomer er hvæsen, vedvarende hoste, bryststivhed og vejrtrækningsbesvær – især tidligt om morgenen eller om natten.

Årsagerne til øget astma er forskellig og spænder sig fra øget polleneksponering på grund af husstøv eller kvaler til tilstedeværelsen af røg fra brugen af tobaksvarer og gammel røg.

Lær hvordan du kan kontrollere astma og dets symptomer

Selvom det kan virke dramatisk, er astma ret behandelsesvenlig

Kvinde med inhalator

Det er utroligt vigtigt – selvom det kan synes meget klart – at medlemmerne af din familie eller en nær ven har evnen til at genkende de symptomer, der ledsager et astmaanfald. Nogle gange er en person med astma ikke klar over deres tilstand, fordi det ofte ikke engang begynder at manifestere, før de er mellem 17 og 28 år gamle.

Som vi nævnte i starten af denne artikel, bør du forstå, at astma er en sygdom, der altid vil være til stede. Den kan dog være passiv eller tavs. Ting som at blive opvirket af tætte og giftige dampe, såsom dem fra daglig trafik, bysmog eller cigaretrøg kan fungere som en udløser for et måske farligt angreb.

Det er også vigtigt at huske, at sygdom som influenza, bronkitis lungebetændelse og langvarig hoste deler nogle ligheder med astma. Men de er på ingen måde det samme. Selvfølgelig er behandlingen du følger helt anderledes. Hvad anbefaler vi? Se altid en læge specialist til evaluering.

Behandling efter diagnose: Sådan kan du kontrollere astma

Kvinde der bruger astma inhalator

Når du starter astmabehandlinger, skal du regelmæssigt gå til lægen. Dette vil variere fra hver anden uge til hver sjette uge. Så snart din astma er under kontrol, kan du fortsætte dine medicinske besøg mellem en gang om måneden til en gang om året.

Under dine check-ups vil din læge spørge dig om du har haft et astmaanfald siden dit sidste besøg. De kan også spørge, om der har været ændringer i dine symptomer eller deres varighed. Derudover vil de også spørge dig om dine daglige aktiviteter. Disse oplysninger hjælper din læge med at evaluere graden af kontrol, du har brug for til at holde din astma stabil.

Husk, alt er skræddersyet til dig individuelt.

Konventionelle behandlinger for astma kan omfatte:

Anbefalinger til personer med astma og allergi

Kvinde der knaekker cigaret

Denne serie af tips og små detaljer kan over tid gøre en stor forskel både for din livsstil og for at forbedre hyppigheden og antallet af astma-episoder:

 • Hold dit hus godt ventileret og undgå luftfugtighed ved at bruge en affugter og et klimaanlæg.
 • Rengør støv med en fugtig klud og støvsug jeres værelser regelmæssigt.
 • Hvis du har kæledyr, skal du vaske og børste dem regelmæssigt.
 • Brug filtrerede klimaanlæg, som ændres regelmæssigt. Gør det både om vinteren og sommeren.
 • Hold døre og vinduer lukket i tider med tung pollen og brug filtre til at fjerne pollen fra hjemmet.
 • Brug luftrensere til at fjerne eventuelle allergener i luften, og sørg for at ændre filteret hver tredje måned.
 • Undgå at ryge indendørs.
 • Undgå at bruge irriterende stoffer, som f.eks. Luftforfriskere eller rengøringsmidler med stærke lugte såvel som andre produkter baseret på aerosoler.
Det kan interessere dig ...
Opdag de mange sundhedsfordele ved myntete
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opdag de mange sundhedsfordele ved myntete

Mynte er en plante med rigtig mange gode egenskaber. Brug den indvortes som myntete, eller udvortes som salve, og udnyt alle dens fordele.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • MAyo Clinic. Asma. mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
 • Río-Navarro Blanca Estela del, Hidalgo-Castro Emilia María, Sienra-Monge Juan José Luis. Asma. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex.  [revista en la Internet]. 2009  Feb [citado  2019  Feb  19] ;  66( 1 ): 3-33. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100002&lng=es.
 • Braman SS. The global burden of asthma. Chest. 2006; 30 Suppl 1: 45-125.
 • The Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention. Definition and Overview; 2006. p. 2-13.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.