Forskellen på atopisk og seboroisk eksem

Atopisk og seboroisk eksem forårsager kløe og irritation på huden. Derudover kan nyfødte lide af begge tilstande. I denne artikel kan du opdage forskellene på dem.
Forskellen på atopisk og seboroisk eksem

Sidste ændring: 24 november, 2020

Atopisk og seboroisk eksem er to meget gængse hudlidelser. Selvom mange personer har tendens til at forveksle de to, er de i virkeligheden fuldstændig forskellige.

Atopisk eksem er en hudlidelse, som ofte forårsager rødme, kløe og tørhed. Det menes, at genetik er en af de vigtigste risikofaktorer. Eksperter mener dog også, at miljømæssige faktorer og kost er faktorer, der spiller en rolle. På den anden side forårsager seboroisk eksem skællende pletter og rødme på huden.

Det er ligesom at have vedvarende skæl. Det er dog en tilstand, som kan ramme alle områder på kroppen, hvor der bliver produceret mere hudfedt, inklusiv øjenbryn, ansigt og ører.

Både atopisk og seboroisk eksem forårsager irritation på huden og generende symptomer. Der er dog mange forskelligheder mellem de to tilstande. Vi vil forklare dem nedenfor.

Hvem bliver ramt af atopisk og seboroisk eksem?

Interessant nok er dette en af de primære nøgler til diagnose af begge tilstande. Atopisk og seboroisk eksem har tendens til at påvirke forskellige grupper af mennesker.

For det første rammer atopisk eksem mest børn og unge. Det estimeres faktisk, at det rammer 20% af den generelle befolkning. Interessant nok fokuserer læger på personens personlighed, når de diagnosticerer det. Dette skyldes, at atopisk eksem er meget kløende og brænder.

Når det rammer babyer, som ikke kan udtrykke sig selv, har de ofte en meget karakteristisk personlighed, eftersom de er irritable og nervøse.

Seboroisk eksem har dog to forekomster. Det manifesterer sig som regel i de første måneder af livet eller efter puberteten. Det har også tendens til at ramme flere mænd end kvinder. Det rammer heldigvis kun omkring 5% af befolkningen.

Atopisk og seboroisk eksem hos baby

Hvad er symptomerne på atopisk og seboroisk eksem?

Atopisk og seboroisk eksem forårsager kløe og rød hud. Hver tilstand forårsager dog sine egne symptomer.

For eksempel, i tilfælde af atopisk eksem, bliver denne kløe som regel værre om natten. Derudover forårsager atopisk eksem tørhed på huden. Som konsekvens, får kløen den ramte person til at klø sig, hvilket ender med at forårsage, at huden skæller og hæver op. Røde pletter dukker også op mange steder på kroppen, såsom hænderne, fødderne og halsen.

Derudover bliver huden tyk og revner på grund af tørhed. Det er gængst for hvidlige og skællende pletter at dukke op på albuerne, for eksempel. De er lig dem, der dukker op ved pityriasis alba, og forårsager også kløe.

På den anden side, resulterer seboroisk eksem i en form for skæl i håret, øjenbryn og endda skæg. Denne tilstand forårsager også fedtede pletter af hud, som ofte er dækket med hvide eller gullige skæl. Dette kaldes arp.

Disse “skæl” opstår som regel på begge sider af næsen, øjenbryn og øjenlåg blandt andet. Det betyder, at de opstår alle de områder, hvor kroppen producerer mere hudfedt. Det er også gængst at finde områder med skællende, rød hud.

Som det sidste, er det vigtigt at vide, at en anden forskel på atopisk og seboroisk eksem er måden, det manifesterer sig på. Atopisk eksem manifesterer sig typisk med periodiske forværringer og forsvinder midlertidigt i op til flere år. Seboroisk eksem bliver værre med stress eller kulde og tørre sæsoner.

Andre større forskelle

Atopisk og seboroisk eksem er også forskelligt med hensyn til, hvordan de rammer nyfødte, eftersom seboroisk eksem ikke forårsager ubehag hos babyer. Som vi nævnte ovenfor, kan atopisk eksem dog få barnet til at lide, hvilket er grunden til, at de næsten altid er irriterede.

En anden forskel er hudens hydrering. Mens seboroisk eksem får huden til at se fedtet ud, forårsager atopisk eksem tørhed på huden. For at behandle begge tilstande er det dog essentielt at holde huden fugtgivet.

Baby med eksem på huden

Konklusion

Selvom begge lidelser kan ramme nyfødte, er det vigtigt at kende karaktertrækkene for hver af dem for at kunne indikere den passende behandling. På den måde vil du også kunne undgå de faktorer, der forværrer dem.

Hvis du er i tvivl, så tøv ikke med at tale med en specialist.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.