Dårlig fordøjelse og følelsesmæssige problemer

Hvis vi bemærker, at vores følelsesmæssige problemer giver os fordøjelsesproblemer, må vi lede efter strategier og løsninger, så vi ikke forværrer fordøjelsesproblemerne.
Dårlig fordøjelse og følelsesmæssige problemer
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Når vi har dårlig fordøjelse såsom syre, halsbrand, opstød, gas, oppustethed eller forstoppelse er det første, vi skal fokusere på vores kost. Vores kost er forbundet med mange sundhedsproblemer og især fordøjelsesproblemer. Men man skal også huske på vigtigheden af vores følelser, som ofte kan udløse nogle af disse ubalancer. I denne artikel vil vi forklare forholdet, der eksisterer imellem fordøjelsessystemet og følelsesmæssige problemer, herindunder naturlige midler og nogle simple tips, der vil hjælpe dig til et bedre fordøjelsessystem og livskvalitet.

En ond cirkel

Vores hjerne er forbundet til vores fordøjelsessystem. De kommunikerer sammen og dens ene velbefindende afhænger af den andens. Derfor hvis fordøjelsessystemet modtager negative nervestimuli, vil fordøjelsen også blive negativt påvirket. Og på samme måde, hvis vi ikke fordøjer vores mad ordentligt, kan det påvirke vores humør.

På trods af at dette virker kompliceret, så er løsningen nem: En positiv mental tilstand vil hjælpe fordøjelsen, og en god fordøjelse vil bidrage til en balanceret mental tilstand.

Dårlig fordøjelse kan være forbundet med følelsesmæssige problemer

Følelsesmæssige problemer og fordøjelse

Hvem har ikke fra tid til anden haft problemer med sin mave efter at have oplevet noget ubehageligt? Vores krop har nogle meget grundlæggende overlevelsesinstinkter, og det er klart, at fordøjelsessystemet ikke prioriteres, når vi står overfor en svær situation. I denne sammenhæng er vi ligesom dyr, og man kan sige, når vi konfronteres med en nødsituation, forbereder kroppen sig på at flygte og andre kropsfunktioner, såsom fordøjelsen, sidestilles.

Af denne grund må vi indse, at hvis vi i er i en stressfyldt situation (som i virkeligheden er ligesom en nødsituation), og vi ikke kan fjerne stressen, så er det sandsynligt, at vi vil få fordøjelsesproblemer, da kroppen vil prioritere dette over andre vitale funktioner.

Hvilke følelsesmæssige problemer påvirker os?

Udover stress, er de følelser der let påvirker vores fordøjelsessystem følgende:

 • Angst
 • Sorg
 • Spænding
 • Vrede eller raseri

Det er ikke alle mennesker, der lider af disse stærke følelser, som også vil lide af dårlig fordøjelse, men dem der gør skal være opmærksomme på det, så de kan behandle denne ubalance, især hvis de allerede har foretaget ændringer i deres kost, men stadig døjer med fordøjelsesproblemer.

angst

De hyppigste lidelser

De typiske fordøjelsesproblemer der har en psykosomatisk oprindelse er følgende:

Naturlige midler mod følelsesmæssige problemer og fordøjelsesbesvær

Når vi har indset, at et fordøjelsesproblem kan have mange årsager, bør vi også behandle de følelsesmæssige problemer. Det er bedst at konsultere en holistisk terapeut, der vil tage hensyn til alle de forskellige aspekter af en sygdom (kost, livsstil, psykologi osv.), men vi bør også finde ud af så meget vi kan selv og afprøve nogle naturlige midler:

 • Medicinske planter med afslappende egenskaber kan hjælpe os med at regulere vores nervesystem: de mest kendte er citronmelisse eller passionsblomst, lind eller baldrian.
 • Naturlige kosttilskud og fødevarer der balancerer nervesystemet: ris og fuldkorn, ølgær, nødder, grønne grøntsager, dadler, garbanzo bønner eller kikærter og bananer.
 • Undgå fødevarer der stimulerer, irriterer eller ændrer dit nerve- eller fordøjelsessystem: ristet kaffe, sodavand, guarana, alkohol, hvidt sukker og tilsætningsstoffer til fødevarer (konserveringsmidler, farvestoffer og smagsstoffer).
 • Dyrk motion mindst tre gange om ugen. Du kan dyrke intens sport eller endnu bedre noget mindre stressfyldt, afhængig af hvordan du har det.
 • Gå en tur i naturen mindst en gang om ugen.
Gå i naturen

Spis i ro

Hvis du allerede har bemærket, at dine følelsesmæssige problemer er forbundet med fordøjelsesproblemer, så bør du forsøge at ændre nogle ting i dit liv, som vil hjælpe dig med at mindske dem.

Det er vigtigt, at du imødegår disse grundlægende krav, når du spiser:

 • Spis alene eller med en god ven.
 • Snak ikke om ubehagelige eller meget vigtige emner.
 • Undgå at spise på din arbejdsplads eller steder hvor du ikke føler dig afslappet.
 • Tving ikke dig selv til at spise hvis du ikke føler dig afslappet. Det er bedre at vente lidt.
 • Spis ikke forhastet, stående eller imens du laver andre aktiviteter.

Tak til Alessandra, Marketing Deluxe og Relaxing Music for lån af billeder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Camilleri, M. (2009). Serotonin in the gastrointestinal tract. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity, 16(1), 53.
 • González, S., Moreno-Delgado, D., Moreno, E., Pérez-Capote, K., Franco, R., Mallol, J., … & Ferré, S. (2012). Circadian-related heteromerization of adrenergic and dopamine D4 receptors modulates melatonin synthesis and release in the pineal gland. PLoS biology, 10(6), e1001347.
 • Korver, D. R. (2006). Overview of the immune dynamics of the digestive system. Journal of applied poultry research, 15(1), 123-135.
 • Rao, S. S. (1997). Belching, bloating, and flatulence: how to help patients who have troublesome abdominal gas. Postgraduate medicine, 101(4), 263-278.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.