Hvad er candidiasis?

Candidiasis er opportunistisk, hvilket betyder at den udnytter særlige omstændigheder for infektion.
Hvad er candidiasis?
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hvad er candidiasis? Candidiasis er en mykose, en infektion, der produceres af svampetypen Candida.

 • De kan være akutte, subakutte eller kroniske infektioner.
 • De påvirker huden, slimhinderne og det dybe væv.
 • Symptomerne er meget varierende.
 • Prognosen er også meget varierende. Nogle infektioner er milde, mens andre kan blive livstruende, hvis immunforsvaret er svækket.
 • Mykosen er opportunistisk, hvilket betyder at den udnytter særlige omstændigheder for infektion.

Hvad er candidiasis spp?

Candida spp er en gruppe af candida, der dannes af gærlignende svampe, som for det meste er ensartede. Der findes tre undetyper af Candida spp, som vi vil komme ind på her:

 • Candida albicans: Dette er den mest aggressive art og er også den, der giver de fleste symptomer.
 • C. parapsilose: Spredes ofte gennem katetere og nåle.
 • C. krusei: Associeret med flukonazol (et anti-svamp middel)

* spp’et bruges til at henvise til alle underarter i gruppen.

Candida spp er en gruppe af candida, der dannes af gaerlignende svampe

Hvad er opportunistiske patogener?

Opportunistiske patogener er dem, der ikke smitter en sund person under normale forhold. Der skal være en ændring i et af immunsystemets biologiske barrierer for at dette kan ske.

Candidatypen, ligesom de fleste andre svampe og visse bakterier, tilhører denne gruppe af patogener. Faktisk er Candida en del af den normale flora af hud og slimhinder hos en stor procentdel af alle mennesker.

Hvad er candidiasis og hvordan opstår det?

Candidiasis kan opstå, når immunforsvarets barrierer svækkes, for eksempel ved skader i hud eller slimhinder (primære barrierer)

Candidiasis opstår derfor nemt hos patienter med kateter og proteser, eller på patienter, der er i dialyse. Intravenøse stofbrugere får også nemt infektionen.

Hvis svampen flytter sig til blodbanen, kan den påvirke næsten ethvert organ i kroppen. Det kan ske hos patienter med stærkt svækket immunsystemer, for eksempel hvis de har HIV eller leukæmi.

Skader på huden eller i slimhinderne kan også gøre det nemmere for svampeinfektionen at gro. Det er derfor at både sprøjter og kateter, der forårsager brud på huden, kan forårsage en svampeinfektion.

Ændringer i bakteriefloraen

Antibiotika kan ofte skade bakteriefloraen, fordi den rammer så bredt. Antibiotikaen “angriber” både de bakterier, der er ansvarlige for infektionen, såvel som den normale flora. Så når denne barriere er væk, opstår muligheden for mykose.

For eksempel er det relativt almindeligt at finde tilfælde af vaginal candidiasis hos unge kvinder efter de har taget antibiotika.

Anbefalet læsning efter “Hvad er candidiasis?”:

Behandl din svampeinfektion med de her midler

Stadier af immunsvækkelse

Svampeinfektionen kan opstå på grund af mange forskellige omstændigheder. Det kræver bare at immunforsvaret er blevet svækket. For eksempel rammes HIV-patienter ofte. Men den kan også komme på andre måde, såsom efter en operation eller ved visse typer medicin.

Petriskaal

Overfladisk candidiasis eller Muguet (oropharyngeal candidiasis)

Overfladisk candidiasis eller Muguet (oropharyngeal candidiasis) er en svamp, der forårsager hvide pseudomembraner i munden. Membraneren dækker ofte tungen, de bløde gummer og de orale slimhinder.

Når svampen fjernes, efterlades der en rød, nedslidt overflade. De kan være meget smertefulde. Dette kan gøre synkning og vejrtrækning vanskelig.

De forekommer oftest hos mennesker med HIV (op til 90% af tilfældene), som er et af de første tegn på denne sygdom. Selv om det er en af ​​de mest almindelige opportunistiske infektioner, der påvirker denne gruppe af patienter, er forekomsten faldet i de senere år.

Det påvirker også mennesker med kræft på grund af deres svækkede immunsystem og nyfødte, fordi de stadig udvikler sig.

Vaginitis og vulvovaginitis Candida

Vaginitis er også forholdsvis almindelig. Det kan give følgende symptomer :

 • Meget stærk brændende følelse i vulva og vagina, især når du tisser.
 • Rød kønslemhinde.
 • Hvide pletter på de røde slimhinder.
 • Hvid, tykt vaginal sekretion, med klumper. Det ligner ofte “hytteost.”
Kvinde i trusser holder et papir med SOS

Balanitis Candida

Balantis Candida – svampeinfektion i penis – er ikke helt så almindelig som vaginitis. Det ses mest hos diabetespatienter, og kan overføres seksuelt. Hvis du ikke er omskåret, har du faktisk også nemmere ved at få balanitis.

Balanitis giver en række ubehagelige symptomer, for eksempel røde, rå læsioner og hudormelignende vækster på forhuden. De er normalt smertefulde. Infektionen kan også give en brændende fornemmelse, der bliver værre under vandladning.

 

Candidiasis i huden

Candidiasis kan også opstå på huden, især i hudfolder og under stramt tøj. I begge tilfælde skaber din krop et varmt, fugtigt miljø.

Dette miljø skaber et rødt udslæt med slem kløe. Det sker normalt under brysterne, i mellemkødet, i kønsområdet og i andre områder. Derudover inficerer det nogle gange hudfollikler og ligner bumser.

Det er relativt almindeligt for spædbørn med ble-udslæt at være smittet med Candida, hvilket gør symptomerne værre.

APECED: Type 1 autoimmun polyendocrinopati

APECED er en sjælden genetisk sygdom. Det opstår på grund af en mutation i AIRE genet.

Sygdommen starter i barndommen med gentagen candidiasis i negle og mund uden nogen tilsyneladende årsag.

Derefter vises autoimmune dysfunktioner i forskellige kirtler.

Dyb candidiasis

Candida i spiserøret

Candida kan gro i spiserøret, især hvis dit immunforsvar er svækket. Det ses ofte hos HIV- og blodkræftpatienter. Og det ses også mindre hyppigt hos personer behandlet med corticoider. Her er nogle af de mest alvorlige symptomer:

 • En brændende følelse under brystbenet.
 • Vanskeligheder med at synke (dysfagi)
 • Pirosis (halsbrand)

Hvide pseudomembraner optræder også langs spiserørets slimhinder.

Invasiv candidiasis

Svampen kan nogle gange sprede sig til blodbanen, og kan dermed påvirke de forskellige organer i kroppen. Det sker som regel kun, hvis dit immunforsvar er ekstremt svækket, for eksempel hvis du har HIV eller leukæmi.

Invasiv candidiasis er desværre meget alvorligt og kommer som regel med en dårlig prognose.

Diagnose

Svampeinfektionen kan diagnosticeres ved at indhente og analysere svampekulturerne.

En læge udvinder det med en vatpind i det berørte område og derefter eksamineres det. Lægen kan derefter analysere det under et mikroskop.

Læs også denne artikel efter “Hvad er candidiasis?”:

6 naturlige midler mod fodsvamp

Forebyggelse og behandling

God personlig hygiejne er vigtig for forebyggelse. Tør folderne på din hud godt efter du har været i bad, og sørg for at vaske dine kønsorganer grundigt. For gravide er det også en god ide at spise bioaktivt yoghurt.

Kvindeting - hvad er candidiasis

Behandling afhænger af typen af mykose, men clotrimazol bruges ofte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013
 • Millsop, J. W., & Fazel, N. (2016). Oral candidiasis. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2016.02.022
 • Maurissen, W., Van Meensel, B., Verguts, J., Donders, G., & Lagrou, K. (2009). Vulvovaginal candidiasis. Tijdschrift Voor Geneeskunde. https://doi.org/10.2143/TVG.65.23.2000660
 • Arendrup, M. C. (2010). Epidemiology of invasive candidiasis. Current Opinion in Critical Care. https://doi.org/10.1097/MCC.0b013e32833e84d2
 • Arroyo-Fajardo, A., San Juan-Delgado, M. F., & García-Rodríguez, J. (2017). Vaginitis por candida glabrata: ¿la gran olvidada? Revista Iberoamericana De Micología, 34(4), 246. doi:10.1016/j.riam.2017.01.001
 • Prieto Santa Anna, Luz Marina, Illnait Zaragozí, María Teresa, Ramos Rodallegas, Edna G., Lazcano Herrero, Bonfilio, Márquez Sánchez, Norma, Cantelar de Francisco, Nereyda, Manzur Katriba, Julián, & Martínez Machín, Gerardo. (2006). Candidiasis oral en pacientes seropositivos al VIH y casos SIDA: Aspectos clínicos, micológicos y terapéuticos. Revista Cubana de Medicina Tropical, 58(3) Recuperado en 11 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0375-07602006000300001&lng=es&tlng=es.
 • Estrada Pereira, Gladys Aída, Márquez Filiu, Maricel, Díaz Fernández, José Manuel, & Sánchez Cuza, Odalis. (2015). Candidiasis bucal en pacientes con tratamiento antineoplásico. MEDISAN, 19(9), 1080-1087. Recuperado en 11 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192015000900002&lng=es&tlng=es.
 • Palacios Martínez D, Díaz Alonso RA, Gutiérrez López M, Gordillo López FJ, Arranz Martínez E, Ruiz García A. Esofagitis candidiásica en una paciente inmunocompetente: a propósito de un caso. An Sist Sanit Navar. 2013;

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.