10 leukæmi symptomer der normalt ignoreres

Selvom nogle af disse symptomer også kan skyldes mindre alvorlige tilstande, skal du, hvis du er bekymret, se en læge for en undersøgelse og, hvis det er tilfældet, få en tidlig diagnose
10 leukæmi symptomer der normalt ignoreres

Sidste ændring: 24 november, 2020

Leukæmi er betegnelsen, der refererer til kræften, der påvirker vævet, der danner blod i kroppen. Hvide blodlegemer påvirkes direkte, da kræften er karakteriseret ved utilstrækkelig sund dannelse af hvide blodlegemer.

Mens blodlegemer er en vigtig del af kroppens forsvarsmekanismer. De vokser og opdeles efter, hvad kroppen har brug for.

Hos leukæmipatienter producerer knoglemarv dem uregelmæssigt, og på trods af, at de producerer hvide blodlegemer, undlader de at beskytte kroppen, fordi de er defekte.

Efterhånden som kræft udvikler sig, opstår komplikationer i produktionen af ​​andre blodlegemer, såsom røde blodlegemer eller blodplader.

Det er i den fase, hvor anæmi og blødninger bliver alvorlige. Derudover øges risikoen for at indgå andre former for infektioner.

Det mest bekymrende er, at mange mennesker misfortolker leukæmis symptomer på noget andet, hvilket gør det vanskeligt at diagnosticere tidligt.

Derfor vil vi gerne dele en grundig liste over de 10 kliniske tegn, som du ikke bør ignorere.

1. Lilla eller røde pletter på huden

Krads på arme

Kendt i den medicinske verden som petechiae, er de rødlige eller lilla pletter, der forekommer i klynger, normal at finde på brystet, ryggen eller armene.

De resulterer, når blodet koagulerer og ikke strømmer normalt. Folk forvirrer ofte dem med hududslæt.

2. Knogle- eller ledsmerter

Der er mange sygdomme, der kan føre til knogle- og ledsmerter. I tilfælde af leukæmi er smerten imidlertid resultatet af akkumulering af defekte hvide blodlegemer.

Patienter har en skarp smerte eller sløvende smerte, der varierer i sværhedsgrad afhængigt af den berørte zone.

3. Hovedpine

Hovedpine

Hovedpine er et af de mest ignorerede symptomer på leukæmi. Det er et særligt tilstedeværende symptom i tilfælde af akut leukæmi, ofte alvorlig og langvarig.

Hovedpine opstår, fordi der er en begrænsning i blodgennemstrømningen mod hjernen og rygmarven. Det er tilsvarende til når blodkar kontrahereres i tilfælde af migræne.

4. Hævede kirtler

Når leukæmi kompromitterer produktion af hvide og røde blodceller, svækker kroppens evne til at reagere på infektioner.

Denne situation ændrer de inflammatoriske processer og fører til hævede kirtler og lymfeknuder eller små, smertefrie klumper, der er blå eller lilla i farve.

5. Svaghed og træthed

Sbaghed og træthed

Leukæmi er ikke den første ting du tænker på, når du føler dig svag eller træt. Disse tegn skal dog ikke tages let, fordi de også er symptomer på sygdommen.

Sygdommen i de raske røde blodlegemer påvirker kroppens evne til at transportere ilt og næringsstoffer, hvilket resulterer i anæmi og kronisk træthed.

6. Usædvanlig blødning

Enhver usædvanlig og uforklarlig blødning kan være et tydeligt tegn på leukæmi. Det lavere blodplade nummer påvirker blodets evne til at koagulere, hvilket øger følsomheden for blødninger.

7. Feber og hyppige infektioner

Leukæmi og feber

Enhver form for leukæmi svækker immunsystemets evne til at reagere på patogener, der kan forårsage infektioner.

Som følge heraf oplever leukæmipatienter kontinuerlige episoder med feber og respiratoriske infektioner som influenza.

Hovedårsagen er, at de kræftramte blodlegemer stopper de hvide blodlegemer fra at bekæmpe vira og bakterier.

8. Uforklarligt vægttab

Ligesom med, hvad der sker i andre tilfælde af kræft, kan leukæmipatienter tabe sig i alarmerende hastighed og uden nogen tilsyneladende grund.

Det kan også være en bivirkning af ekstrem træthed og tab af appetit, som patienterne måske også oplever.

Vi anbefaler, at du læser: 5 sjældne typer af kræft

9. Åndedrætsbesvær

Åndedrætsbesvær

Åndedræt eller åndedrætsbesvær er resultatet af nedsat iltning i cellerne på grund af forstyrrelsen i blodgennemstrømningen.

Nogle mennesker oplever en manglende evne til at trække vejret, mens andre måske føler, at de ikke kan trække vejret til deres fulde kapacitet.

10. Mavesmerte eller hævelse

Når leukæmi spredes, kan det fremkalde hævelse i leveren eller milten, hvilket resulterer i gentagne mavesmerter eller følelse af tunghed i området under ribbenene.

Nogle patienter kan endda føle en let smerte i nedre del af ryggen eller opleve kvalme, opkastning og ændringer i tarmaktiviteten.

Behandlingen af leukæmi har set betydelige fremskridt de seneste år. En stor del af dens succes afhænger imidlertid af tidlig opdagelse af kræften.

Af denne grund bør du virkelig undersøge enhver af de ovennævnte tegn, selvom de rent faktisk kan skyldes et mindre alvorligt problem.