Hvad er Captopril, og hvad er det til?

Virkningerne af Captopril og Thiaziddiuretika er additive. Den terapeutiske virkning forstærkes, hvilket fører til bedre resultater ved kombination af dem. Før behandlingen med cCptopril påbegyndes, skal lægen kende patientens tidligere antihypertensive behandlinger.
Hvad er Captopril, og hvad er det til?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Captopril indeholder et lægemiddel, der tilhører familien af angiotensin-konverterende enzymhæmmere (ACE-hæmmere). Det virker ved at blokere proteinpeptidasen i dette enzyms aktive center.

ACE er et enzym, der omdanner angiotensin I til angiotensin II, et molekyle, der blandt andet udviser potente vasokonstriktoriske virkninger og en efterfølgende stigning i blodtrykket.

Captopril var det første molekyle, der blev syntetiseret ved strukturel variation fra det oprindelige angiotensin I-molekyle og ACE-receptoren. På denne måde gennemførte forskerne andre undersøgelser af strukturel variation i andre molekyler med deres tilsvarende receptorer.

Indikationer og dosering af Captopril

Blodåre set indefra

Som nævnt bruger lægerne hovedsageligt dette lægemiddel til behandling af hypertension. Specialister ordinerer det dog også for at bekæmpe andre sygdomme. Afhængigt af indikationen varierer doseringen.

Lad os se nærmere på hver af de vigtigste indikationer for Captopril og de anbefalede doser for hver af dem:

Hypertension

For at behandle denne sygdom kan lægerne administrere Captopril i monoterapi eller i kombinationsterapi med andre lægemidler, der er indiceret til behandling af hypertension. Frem for alt kan de administrere dem sammen med Thiaziddiuretika.

Virkningerne af Captopril og Thiaziddiuretika sammen øger den terapeutiske effekt, hvorved der opnås bedre resultater.

Før behandlingen med Captopril indledes, skal fagfolkene kende patientens tidligere antihypertensive behandling samt blodtryk, saltrestriktion i kosten og andre kliniske situationer.

Den indledende dosis er 50 mg om dagen. Hvis det kliniske billede imidlertid ikke forbedres efter to uger, kan den øges til 100 mg dagligt eller 50 mg to gange dagligt. Hvis lægen administrerer det sammen med et andet antihypertensivt lægemiddel, ændres doserne, som det findes passende af hensyn til patientens sikkerhed.

Hjertesvigt

Hjertesvigt kan behandles med Captopril

Lægerne ordinerer også Captopril til behandling af hjertesvigt. I de fleste kliniske forsøg har forskerne undersøgt virkningen af dette lægemiddel, når det administreres sammen med andre midler. Captopril kræver dog ikke tilstedeværelsen af ledsagende lægemidler for at være effektivt mod denne sygdom.

En indledende dosis på 6,25 eller 12,5 mg administreret tre gange dagligt kan minimere omfanget eller varigheden af den hypotensive virkning hos normotensive eller hypotensive patienter, der allerede har modtaget behandling med diuretika, og som kan udvise en hypovolæmisk og/eller hyponatriæmisk tilstand, hos de fleste patienter med hjertesvigt.

For de fleste patienter med hjertesvigt er den indledende daglige dosis dog 25 mg tre gange dagligt. De bør aldrig overskride en maksimal dosis på 450 mg pr. dag af dette lægemiddel.

Myokardieinfarkt

Dette er en anden indikation for denne ACE-hæmmer. Specialister angiver den specifikt til post-myokardieinfarkt efter 72 timers hæmodynamisk stabilitet hos patienter, der har haft hjertesvigt i løbet af sygdomsforløbet, eller som har tegn på nedsat ejektionsfraktion.

I disse tilfælde bør lægerne indlede behandlingen så hurtigt som muligt, begyndende inden for 72 timer efter infarktet. De starter med en indledende dosis på 6,25 mg og øger den til 12,5 mg tre gange dagligt.

Lægen kan øge dosis i overensstemmelse med patientens tolerance til 25 mg tre gange dagligt, op til en dosis på 150 mg en gang dagligt. Hvis patienten udviser symptomatisk hypotension, skal dosis reduceres.

Diabetisk nefropati

Captopril

Som det sidste vil vi gerne nævne en anden indikation for dette lægemiddel. Det administreres til insulinafhængige patienter, der lider af denne sygdom. Det er ligegyldigt, om de er normotensive eller hypertensive.

Formålet med behandling med Captopril hos disse patienter er at forebygge progressionen af nyresygdommen samt at reducere de kliniske følgevirkninger, der er forbundet hermed.

Den anbefalede dosis varierer mellem 75 og 100 mg pr. dag, fordelt på flere doser. I tilfælde af at disse doser ikke er tilstrækkelige til at opnå det terapeutiske mål, kan det associeres med andre lægemidler, som f.eks:

  • β-blokkere.
  • Vasodilatatorer.
  • Blodtryksmedicin.

Konklusion om Captopril

Afslutningsvis kan det konkluderes, at lægerne i vid udstrækning anvender Captopril til behandling af hypertension. De bruger det også til behandling af andre sygdomme, såsom myokardieinfarkt eller hjertesvigt.

På grund af de kraftige virkninger er det vigtigt altid at følge lægens anvisninger og ikke at misbruge denne type medicin. Du kan rådføre dig med både din læge og din apoteker, hvis du er i tvivl om dette lægemiddel.

Det kan interessere dig ...
Paracetamols indvirkning på personligheden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Paracetamols indvirkning på personligheden

En Ohio-universitetsundersøgelse viser paracetamols indvirkning på personligheden. Det kan blandt andet påvirke en persons følelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.