Konsekvenserne af højt blodtryk i kroppen

Konsekvenserne af forhøjet blodtryk er mange og langvarige. Fra osteoporose til slagtilfælde er der forskellige tilstande, der skyldes dårlig håndtering af forhøjet blodtryk. Få mere at vide i denne artikel.
Konsekvenserne af højt blodtryk i kroppen

Sidste ændring: 15 januar, 2022

Konsekvenserne af højt blodtryk (eller hypertension) er alvorlige og kroniske.

Faktisk øger denne tilstand betydeligt risikoen for hjertesygdomme, hjernebetændelse, nyresygdomme m.m. Skøn viser, at en sjettedel af verdens befolkning har forhøjet blodtryk. Det fremgår også, at en ud af fire voksne over 18 år har forhøjet blodtryk i de mest berørte lande i verden.

I modsætning til de alarmerende data skal det bemærkes, at kun en ud af fem personer med forhøjet blodtryk har problemet under kontrol. Som du kan forestille dig, er det en vigtig udløsende faktor for forskellige langsigtede lidelser.

Læs videre for at få mere at vide om, hvordan forhøjet blodtryk påvirker kroppen.

Hvad er hypertension, og hvordan påvirker det kroppen?

Det primære karaktertræk for hypertension er vedvarende højt blodtryk i de systemiske arterier. Det er almindeligvis opdelt i følgende to værdier:

  • Det systoliske tryk er det maksimale tryk, som blodet udøver på arterievæggen, når hjertet trækker sig sammen. Grænseværdien for at udelukke hypertension er 140 millimeter kviksølv (mmHg), men den normale værdi er 120 mmHg. En person over 180 mmHg kræver øjeblikkelig lægehjælp.
  • Det diastoliske tryk er det blodtryk, der måles, når hjertets hjertekamre slapper af. Den normale værdi er lig med eller mindre end 80 mmHg. Det er hypertension ved 90 mmHg og en grund til indlæggelse på skadestuen ved 120 mmHg.

Grænseværdien er således 140/90 mmHg. Under alle omstændigheder, som det fremgår af HHS Public Access-portalen, at 95% af patienterne har heterogen essentiel hypertension. Der er mange udløsende faktorer og genetiske og miljømæssige betingende faktorer.

Ifølge Fundación Española del Corazón dræber hypertension 7,5 millioner mennesker på verdensplan hvert år. Det udgør 13% af alle dødsfald, der sker globalt hvert år, hvis man ser det fra dette perspektiv.

1. Forhøjet blodtryk i hjertet og kredsløbssystemet

Arteriernes vægge bliver langsomt, men gradvist mere og mere beskadiget, efterhånden som sygdommen skrider frem. Mayo Clinic påpeger, at udviklingen af denne tilstand normalt er tavs i de tidlige stadier. Alligevel er virkningerne ganske ødelæggende.

Arterier

Arteriernes vægge svækkes med tiden på grund af det vedvarende pres på dem, og deres diameter indsnævres på grund af lipidaflejring og ophobning af blodplader. Denne proces er det, vi kalder åreforkalkning, og er ofte årsagen til de fleste iskæmiske slagtilfælde og andre kredsløbssvigt.

Desuden fremmer forhøjet blodtryk udviklingen af aneurismer. U.S. National Library of Medicine definerer disse dannelser som en unormal udvidelse af væggene i en arterie. De ligner en hængende drueklase.

Nogle aneurismer er medfødte, mens andre udvikles som følge af rygning, forhøjet blodtryk eller højt kolesteroltal. Aneurismer kan briste og oversvømme det omgivende væv med blod eller alternativt forblive tavse og ikke forårsage nogen problemer i en persons liv.

En bristet aortaaneurisme er dødelig. Faktisk dør 80% af patienterne af det – halvdelen af dem, inden de når frem til hospitalet.

Illustration af blodomløbet
En aneurisme er en udvidelse af blodkarrene, som komplicerer blodcirkulationen og risikerer at briste.

Hjerte

Højt blodtryk forårsager hjertehypertrofi. Hjertet skal pumpe hårdere for at få blod til alle væv på grund af arterieforsnævringer og skader.

Som enhver muskel, der konstant overbelastes, bliver hjertevævet til sidst patologisk fortykket.

Hjertet bliver ikke kun tykkere i de mest alvorlige stadier, men dets kamre udvides også. Som følge heraf bliver det vanskeligere for dette organ at pumpe blod, hvilket fører til forskellige hypertensive hjertesygdomme. Desuden resulterer det i angina pectoris, hjertesvigt, hjerteanfald og slagtilfælde.

2. Konsekvenserne af højt blodtryk for hjernen og nervesystemet

Der findes interessante oplysninger, som sætter hjernen i forbindelse med forhøjet blodtryk. Den samlede blodgennemstrømning til hjernen kan kort fortalt reduceres hos patienter med højt blodtryk og kan på længere sigt udmønte sig i hukommelsestab.

Ovennævnte kilde placerer hypertension som den vigtigste modificerbare vaskulære risikofaktor for demens. Ud over dette fremmer reduktionen i blodgennemstrømningen, som nævnt ovenstående, forekomsten af et iskæmisk slagtilfælde. Faktisk er det ansvarligt for 80% af slagtilfælde.

I denne situation får de neuroner, der modtager blod fra den blokerede eller forsnævrede arterie, ikke længere den ilt, de har brug for. De dør således inden for få minutter. Det er også sandsynligt, at forhøjet blodtryk fører til et hæmoragisk slagtilfælde på grund af de aneurismer, der er nævnt ovenstående.

3. Hypertension og synet

Som angivet af US National Library of Medicine kan konsekvenserne af højt blodtryk forårsage skader på de blodkar, der forsyner nethinden. Du er måske ikke klar over det, men nethinden er ansvarlig for at projicere billeder til nerven. Den fører dem videre til hjernen. Skader på nethinden kan således være skadelige for synet.

For eksempel vil synsnerven forvandles irreversibelt, hvis der ikke kommer nok blod til øjnene. Skaderne på denne nerve kan ikke udbedres, så den eneste mulige behandling er at forhindre, at det sker.

Desuden forårsager forhøjet blodtryk også skader på de skrøbelige blodkar, der omgiver nethinden. Derudover øger det deres gennemtrængelighed, og derfor løber blodet ud som følge heraf.

En person med forhøjet blodtryk kan opleve blødninger og øjenudflåd, som vil beskadige det oversvømmede væv permanent.

4. Konsekvenserne af højt blodtryk på urinvejene

Som hjemmesiden Go Red for Women påpeger, er forhøjet blodtryk den næsthyppigste årsag til nyresvigt på verdensplan. Det skyldes sandsynligvis, at forhøjet blodtryk forsnævrer og hærder blodkarrene i nefronerne (nyrernes grundenheder).

Dette viser sig normalt ved en klinisk begivenhed, der kaldes proteinuri. En person med denne tilstand udskiller protein i urinen.

Således kan urinproteinniveauer på 300 milligram eller derover i løbet af 24 timer være et tegn på vedvarende nyresvigt. Desuden kan beskadigede nyrekar ikke filtrere affaldsstoffer, som kroppen burde udskille. Som du kan se, kan ophobning af giftige stoffer i kroppen manifestere sig på mange måder.

Læge med tegning af nyrerne
Proteinuri, et biokemisk tegn, forekommer, når arteriel hypertension skader nyrerne.

5. Andre tilknyttede medicinske tilstande

Hypertensionens virkninger på kroppen slutter ikke med skader på nyresystemet. Følgende liste indeholder andre komplikationer, der kan opstå som følge heraf:

  • Problemer i bevægeapparatet. Nyreskaderne lader calcium passere i urinen og slipper af med det på den forkerte måde. For at kompensere for manglen på calcium i blodet (hypocalcæmi) kan knoglecellerne således ty til resorption af knoglevæv for at kompensere for manglen på calcium i blodet. Det fører til osteoporose.
  • Åndedrætssystemet. Reduktionen af arteriernes diameter kan fremme udviklingen af en blodprop. Desuden bliver den til en embolus, hvis den løsner sig og begynder at bevæge sig gennem blodbanen. Derefter opstår der en tilstand, der kaldes lungeemboli, når embolussen når et kritisk kar i lungerne og hindrer strømmen.
  • Seksuel svigt. Penis kræver hurtig og effektiv blodgennemstrømning, for at en erektion kan finde sted. Som du kan forestille dig, fører forhøjet blodtryk til erektil dysfunktion hos mænd.

To måder at forebygge konsekvenserne af højt blodtryk på

Hypertension kræver behandling på to forskellige fronter: Farmakologisk og adfærdsmæssig.

Vi kan ikke fortælle dig, at det kan lade sig gøre at sænke blodtrykket ved kun at være opmærksom på din livsstil. Derfor kan du være nødt til at tage blodtrykshæmmende medicin, f.eks. diuretika eller adrenergiblokkere, resten af livet.

Ud over farmakologi ligger det også i patientens hænder at hjælpe med at reducere symptomerne. Det kan de gøre ved hjælp af regelmæssig motion, vægttab i tilfælde af overvægt, rygestop, at undgå stressende situationer og gennemgå psykologisk terapi.

Du skal vide, at du ikke er alene i kampen mod konsekvenserne af højt blodtryk.

Det kan interessere dig ...
Frugt til regulering af forhøjet blodtryk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Frugt til regulering af forhøjet blodtryk

Der findes frugter, der kan bruges som kosttilskud til regulering af forhøjet blodtryk. Vil du vide, hvad de er? Læs med her i artiklen!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.