Hvad er vanddrivende midler og hvad er de til?

Vanddrivende midler er et stof, der generelt anvendes til at behandle sygdomme, såsom forhøjet blodtryk og nyreproblemer. Lær mere om det i denne artikel.
Hvad er vanddrivende midler og hvad er de til?

Sidste ændring: 30 juli, 2020

Vanddrivende midler er stoffer, der hjælper med at fjerne vand og elektrolytter fra kroppen gennem urin. Mange personer refererer faktisk til dem som “vandpiller”. Dette skyldes, at de fungerer ved at få nyrerne til at frigive mere natrium og vand gennem urin.

Dermed, mindsker vanddrivende midler mængden af væske, som cirkulerer gennem vores blodårer. Så det mindsker trykket, som blodet selv lægger på væggene i blodårerne.

Selvom mange personer ikke ved det, er et vanddrivende middel ikke nødvnedigvis medicin. Faktisk, har adskillige typer af friske fødevarer den samme effekt. De er også meget nyttige til at behandle mange andre sygdomme. For eksempel, kan man behandle forhøjet blodtryk og hjertesvigt med vanddrivende midler.

I denne artikel, vil vi forklare alt, hvad du skal vide om dem, og hvad de kan anvendes til.

Hvordan fungerer vanddrivende midler?

Som vi har nævnt ovenfor, fungerer et vanddrivende middel generelt ved at inducere nyrerne til at fjerne flere elektrolytter og mere vand gennem urinen. Ved at øge strømmen af urin, er det muligt at mindske den totale blodvolume, som cirkulerer gennem blodårerne.

Illustration af nyrer

Det er også vigtigt at vide, at der er forskellige typer af vanddrivende midler. Industrien klassificerer dem ud fra deres handlingsmekanisme. De gør dette for at give mulighed for en meget mere effektiv anvendelse i specifikke medicinske behandlinger.

Et vanddrivende middel kan dermed være:

  • Thiaziddiuretika, som afholder nyrerne fra at genoptage natrium og klorin. Dermed, mindskes det i blodet og i væsker også. Disse er også de eneste typer af vanddrivende midler, som giver blodårer mulighed for at blive udspilede. Derfor, bliver de primært anvendt i behandlingen af højt blodtryk.
  • Kaliumbesparende diuretika fungerer nogenlunde ligesom den førnævnte. Disse forhindrer kalium i at forlade kroppen gennem urin. Dette er vigtigt for bestemte sygdomme forårsaget af ubalance i kaliumniveauerne.
  • Mekanismen for loop-diuretika er lig den for thiaziddiuretika. Faktisk, bliver de typisk kombineret. De er nyttige i akut behandling på grund af deres høje effektivitet i produktionen af urin.

Hvordan anvender man et vanddrivende middel?

Et vanddrivende middel har mange formål. For det første, bruger nogle personer dem som medicin til at behandle og forbedre bestemte sygdomme.

Disse indebærer hjertesvigt, for eksempel. Denne tilstand finder sted, når hjertet ikke kan pumpe ilt rundt i blodet effektivt til alle dele af kroppen. Som tiden går, ophober det sig i bestemte områder.

Dermed, skal væsken ind i de mellemliggende rum i benene og lungerne. Ved at bruge et vanddrivende middel, kan man derfor mindske denne mængde af væske og hjertet kan fungere ordentligt igen.

Personer bruger også vanddrivende midler ved mange sygdomme i nyrerne, leversygdomme og til at behandle ødem. Ligeledes, er det vigtigt at vide, at de er en af grundpillerne i behandlingen af højt blodtryk.

Nogle personer tror dog, at vanddrivende midler er nyttige til vægttab. Dette er, desværre, forkert, eftersom disse substanser kan hjælpe med at mindske ophobede væsker, men de forbrænder ikke fedt. 

Det er sandt, at man vil se mindre oppustet ud og opfatte sig selv som tyndere, hvis man tager dem. Hav dog i baghovedet, at du primært mister væsker. Vid også, at de kan sætte dig i en risiko for at lide af dehydrering. Så tag dem ikke uden først at have snakket med din læge.

Du er måske også interesseret i at læse: 5 vanddrivende urteteer, der fjerner væske i kroppen

Typer af fødevarer med vanddrivende egenskaber

Agurkeskiver i skål

Du bør ikke tage medicin uden overvågelse af en læge, men du kan tilføje naturlige vanddrivende midler til din kost. De vil hjælpe dig med at fjerne overskydende væske og forbedre dine nyrers tilstand, så længe du gør dem til en del af en balanceret kost.

Nogle af de typer af fødevarer, du kan anvende til det formål, er selleri, rødbeder, pærer og agurker. Selvfølgelig, kan vandmelon og asparges også opfylde denne funktion.

Hvis du indtager vanddrivende midler, skal du drikke masser af væske for at holde dig ordentligt hydreret.

Du vil måske også synes om: Otte vanddrivende midler mod væskeophobning

Konklusion om vanddrivende midler

Et vanddrivende middel er et substans, der hjælper med at fjerne mere vand og elektrolytter gennem urinen. De kan hjælpe med at mindske den totale volume af blodet, hvilket er meget nyttigt til at behandle nogle lidelser, såsom for højt blodtryk.

Du skal dog være meget forsigtig med dem, eftersom de kan skade dig, hvis du tager dem i overdrevne mængder. Tag dem derfor ikke i medicinsk form uden overvågelse af en læge.

Det kan interessere dig ...
De 4 mest vanddrivende infusioner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 4 mest vanddrivende infusioner

Når du ikke kan slippe af med væskerne der bevares i din krop, kan du prøve vanddrivende infusioner. De vil lette på symptomerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.