Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved svømning?

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at svømme. I dagens artikel vil vi dele mange af fordelene ved denne øvelse.
Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved svømning?

Sidste ændring: 22 marts, 2022

Når du bevæger dig rundt i vandet, bruger du næsten to tredjedele af musklerne i din krop, hvilket gør det til en komplet motionsform. I dagens artikel tager vi et kig på nogle af de sundhedsmæssige fordele ved svømning.

Da svømning er en øvelse, der kan tilpasses på mange forskellige måder, er det fantastisk til folk, der ønsker at tabe sig, forbedre deres modstandsevne, blive stærkere, overvinde skader eller komme sig efter ulykker. Fortsæt med at læse for at lære om nogle af fordelene ved denne helkropsøvelse.

Sundhedsmæssige fordele ved svømning

For personer, der ikke har nogen skader, og som ikke er handicappede, er svømning fantastisk, fordi du kan ændre intensiteten af aktiviteten. På den måde behøver du ikke bekymre dig om træthed eller presse dig selv for hårdt.

Vi anbefaler at svømme 3 gange om ugen i cirka 15-45 minutter hver gang. Lad os se på de sundhedsmæssige fordele ved svømning.

Forbedrer smidigheden

Ved at engagere de fleste muskler i din over- og underkrop vil mange af dine led også blive brugt. Som et resultat af det udvikler du et større bevægelsesområde, samtidig med at du styrker dine muskler. Så du forbedrer din fleksibilitet og reducerer risikoen for skader (hovedsageligt i ryggen).

Mand, der svømmer i pool

Forbrænder kalorier

Svømning i en time i et moderat tempo kan forbrænde op til 500 kalorier. Derfor er det den ideelle øvelse for personer med et mål om at tabe sig.

Øger lungekapaciteten

Svømning forbedrer din vejrtrækningsmekanisme, hvilket forbedrer din lungekapacitet. Dette vil hjælpe dine maveorganer til at fungere bedre, regulere dit blodtryk og forbedre iltningen.

Lindrer stress: En af de sundhedsmæssige fordele ved svømning

At komme ned i vandet og fokusere al din opmærksomhed på dine kropsbevægelser og din vejrtrækning hjælper dig med at føle dig mere afslappet.

En af de bedste sundhedsmæssige fordele ved svømning er, at det bekæmper stress, depressive lidelser og angstanfald. Derudover frigiver du endorfiner, når du træner. Endorfiner stimulerer de områder af hjernen, der fremmer positive følelser.

Kontrollerer kroniske sygdomme

En anden af de store sundhedsmæssige fordele ved at svømme har at gøre med kroniske sygdomme som diabetes, astma og hyperkolesterolæmi. Aerobe øvelser, som svømning, øger insulinfølsomheden, forbedrer luftvejene og regulerer kolesterolniveauer.

Forbedrer motorik

Svømning har en positiv effekt på vores koordination, balance og reaktionstid. Derfor forbedrer det vores motorik. Dette er især vigtigt under vækst- og udviklingsprocessen.

Sundhedsmæssige fordele ved svømning for personer med skader

Nu hvor du kender de generelle sundhedsmæssige fordele ved svømning, skal vi bemærke, at det også er en af de bedste øvelser for mennesker med skader. Det er, fordi det er en aktivitet med minimal belastning på knogler og led, hvilket hjælper dine led og knogler med at rehabilitere.

Vi anbefaler, at du starter med analytiske øvelser under vandet, hvis du træner efter brud, overrevne ledbånd og forstuvninger. Derefter kan du arbejde hen imod at inkorporere forskellige svømningsstile i de sidste faser af genoptræningen.

Svømningsaktiviteter for skader

Her er nogle svømningsaktiviteter og terapeutiske muligheder i vand, der hjælper dig med at komme dig efter en skade:

  • At gå under vandet: Selvom det ikke ligefrem er at svømme, når du står op, anbefaler mange fysioterapeuter det til senebetændelse og genopretning af mobilitet. Dybden af det vand, du går i, afhænger af skadens område.
  • Analytiske øvelser under vandet: Disse øvelser er målrettet mod bestemte muskler for at hjælpe med genoptræning.
  • Front crawl: Da det ikke lægger meget pres på din rygsøjle, er det fantastisk til lændesmerter og slidgigt. Dette træner rygmusklerne, brystmusklen, skuldre, triceps og biceps.
  • Brystsvømning: Det kræver moderat intensitet, så du bør kun bruge det under den sidste fase af genoptræningsprocessen for komplekse skader. Det træner hovedsageligt bryst, biceps, triceps, skuldre, ryg, teres major, trapezius, balder og lårmusklen.
En kvinde svømmer i en pool

Forholdsregler

Mennesker, der lider af fysiske skader, bør tage visse forholdsregler for at undgå risici. Her er nogle anbefalinger:

  • Sørg for, at din skade heler korrekt, inden du starter aktiviteter.
  • Vælg svømmehaller, der har en rampe eller trapper med gelænder.
  • Undgå overdreven intensitetsforøgelse, når du genoptræner.
  • Behersk den korrekte svømmeteknik, så du kan undgå andre skader.
  • Stop med at træne, hvis din smerte øges.

Konklusion om de sundhedsmæssige fordele ved svømning

Som du kan se, er der så mange sundhedsmæssige fordele ved at svømme. Men hvis du har at gøre med en skade, skal du tale med en specialist, før du starter denne aktivitet. De fortæller dig muligheden for at udføre aktiviteten såvel som risiciene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.