Hvad er epilepsi, og hvordan lever man med det?

Epilepsi er en lidelse, der kræver viden inden for adskillige områder. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad epilepsi er, såvel som nogle afgørende elementer, hver epileptisk patient bør kende for at kunne forbedre deres livskvalitet.
Hvad er epilepsi, og hvordan lever man med det?

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Epilepsi er en sygdom i centralnervesystemet (neurologisk), hvor hjerneaktiviteten bliver unormal og forårsager anfald eller perioder med usædvanlig adfærd, fornemmelser og nogle gange tab af bevidsthed, som Mayo Clinic indikerer.

Ifølge Verdenssundhedsorganisation (WHO) lider omkring 50 millioner af folk verden over af epilepsi. Det gør det til en af de mest almindelige neurologiske sygdomme i verden. Uheldigvis får 70% af dem ikke den behandling, de har brug for, fordi de ikke har råd til den.

Selvom det kan virke som en reel udfordring at leve med epilepsi, er sandheden, at receptpligtig medicin har en tendens til at fungere rigtig godt i de fleste tilfælde. Hvis du ønsker at vide mere om, hvad epilepsi er og de daglige vaner, som folk, der lider af denne tilstand, bør følge, så læs med her.

Livsstilsvaner, som folk med epilepsi bør tilegne sig

Som Centers for Disease Control and Prevention (CDC) indikerer, er epilepsi ikke verdens ende eller enden på et individs velvære. Medicin hjælper to ud af tre patienter, der lider af denne tilstand. I nogle tilfælde kan man gøre brug af kirurgi og andre tilgange.

Portalen Living with Epilepsy fra Hospital Clínic de Barcelona og mange andre kilder indikerer visse tips, der kan forbedre patienters daglige liv. Nedenstående vil vi kort dele et par af dem.

1. Træning

Træning er essentielt for alle folk, da det fremmer det fysiske, emotionelle og fysiologiske velvære. Ifølge den førnævnte kilde påstår adskillige studier, at sport kan hæve anfaldstærsklen og reducere udløsning af epilepsi, hvilket hjælper med at håndtere episoderne bedre. 

Ung kvinde, der løber en tur
Fysisk aktivitet kan reducere risikoen for epileptiske anfald, hvilket er årsagen til, at så mange eksperter anbefaler, at man træner regelmæssigt.

2. Hav et socialt liv, men vær forsigtig

Organisationer, der skaber opmærksomhed på epilepsi, fraråder ikke patienter at leve sociale liv. Vi er sociale væsener, og derfor har vi brug for andre menneskers selskab for at udvikle os korrekt. Ikke desto mindre skal man være forsigtig med visse faktorer:

 • Eksperter fraråder, at man går ud om aftenen. Man skal være forsigtig med blitzlys og støj fra visse etablissementer.
 • Man skal begrænse indtaget af alkohol og tobakDet førstnævnte er sammenkoblet med anfald. Selvom det sidstnævnte ikke er blevet forbundet med anfald endnu, anbefaler eksperter, at man reducerer indtaget af dette af åbenlyse grunde.
 • Man skal få nok søvn. Det er vist, at berøvelse af søvn og forstyrrelser kan udløse epileptiske anfald.

3. Kørsel

Dette anliggende er kontroversielt, da visse kilder argumenterer for, at videnskabelig evidens skønner, at folk med epileptiske anfald under kontrol har en lav risiko for ulykker, mens andre studier bekræfter, at der er en iboende risiko.

Sådan kan man undgå et anfald, hvis man har epilepsi

Der er en række forbehold, man kan følge for at undgå forekomsten af anfald hos epileptiske patienter. Nogle af dem er:

 • Gå aldrig glip af en eneste dosis af din medicin. Tal med din læge, hvis du føler dig underligt tilpas eller har nogen spørgsmål.
 • Få god søvn. Hjemmesider, såsom epilepsy.com, påstår, at det kan øge forekomsten af anfald, hvis man ikke får nok søvn. Prøv at få 7-10 timers søvn hver dag.
 • Begræns dit indtag af alkoholiske drikkevarer. Alkohol aktiverer hjerneneuronerne, forstyrrer det normale søvnmønster og kan interagere med epileptisk medicin. Det er det perfekte grundlag til forekomsten af et nyt anfald.
 • Tag ikke stoffer. Euforiserende stoffer, såsom kokain, ecstasy eller amfetamin, kan fremme påbegyndelsen af et epileptisk anfald.
 • Undgå at leve et overdrevent stressende liv. Perioder med stress kan føre til dårlig søvn eller få dig til at glemme at tage din medicin.

Sådan kan man hjælpe en person under et epileptisk anfald

National Library of Medicine of the United States opsummerer i adskillige, essentielle punkter, hvordan man kan handle under et anfald. De er som følger:

 1. Når der opstår et anfald, er det primære mål at beskytte personen fra at komme til skade. Derfor skal du lægge den person, der lider af et anfald, på jorden på et sikkert område. Ryd området for møbler og andre skarpe genstande.
 2. Efter dette skal du afbøde personens hoved.
 3. Du skal løsne for tætsiddende tøj, særligt omkring halsen.
 4. Vend personen om på siden. Hvis personen kaster op, hjælper dette med at sikre, at opkastet ikke bliver inhaleret ned i lungerne.
 5. Se, om vedkommende har et armbånd med medicinsk ID med instruktioner ved anfald. Patienten bør bære sådan et, hvis vedkommende for nyligt har lidt af et anfald.
 6. Bliv hos personen, indtil han eller hun er kommet sig, eller indtil der ankommer professionel hjælp. I mellemtiden skal du holde øje med de vitale tegn (puls og vejtrækningsrytme) så meget som muligt.

Det, du ikke skal gøre under nogen omstændigheder, er at fastspænde personen, putte et objekt i vedkommendes mund, så han eller hun ikke kan bide sig i tungen eller udføre hjertelungeredning eller andre redningsteknikker.

Du skal blot forblive rolig, positionere personen korrekt og holde øje med vedkommende, indtil der kommer hjælp.

Pige støttes af voksen efter anfald

Patienter med epilepsi bør reducere risiciene i deres hverdagsliv

Som du har set, er epilepsi en patologi, der kræver, at patienter laver modifikationer i deres dagligdagsliv. Ikke desto mindre kan epileptiske folk føre et næsten normalt liv, hvis de følger de etablerede retningslinjer og får en passende behandling, uden at opleve uheldige episoder.

For at undgå anfald bør du sove godt, undgå at tage stoffer og drikke alkohol og undgå at opleve begivenheder, der skaber overdrevent intense eller stressende følelser. Hvis du følger disse tips, vil du minimere risikoen for at få et anfald. 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.