Sådan kan man håndtere epilepsi og amning

Epilepsi og amning er en kombination, som ofte skaber tvivl hos nye mødre med denne sygdom. Læs med, for vi vil give dig nogle anbefalinger til at gøre det på en sikker måde, mens man tager medicin.
Sådan kan man håndtere epilepsi og amning
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Generelt anbefales epilepsi og amning til alle nyfødte med en mor med denne lidelse. Anvendelsen af anti-epileptiske lægemidler fører faktisk ikke til bivirkninger hos babyen.

Det er et meget hyppigt spørgsmål blandt mødre med epilepsi, som gerne vil amme deres babyer, og det er noget, man bør overveje i disse tilfælde. Plejen af at barn afhænger også meget af korrekt ernæring som den primære faktor i deres vækst.

Dagens artikel indeholder nogle anbefalinger, man bør have i baghovedet, for at minimere mulige uønskede effekter. Lad os starte med at sige, at epilepsi og amning godt kan forenes.

Nogle definitioner af epilepsi

Epilepsi er defineret som en lidelse, hvor en person har anfald på grund af en underliggende kronisk proces i hjernen. Denne proces forårsager derudover gentagende synkrone udskillelser af neurale impulser.

Ligeledes er et anfald en pludselig episode produceret af unormal og for stor frigivelse eller synkron aktivitet er neuroner i hjernen. Dette vil producere en ubalance mellem ophidselse og hæmning i hjernen.

Vi må slå fast, at tilstedeværelsen af et eller flere anfald, hvis årsag kan korrigeres og undgås, er ikke lig med epilepsi. Som vi nævnte tidligere, er der ingen korrigering af en ændring i hjernen, når det kommer til epilepsi.

Der er forskellige typer af epilepsi, og hver af dem har en særlig behandling og prognose. Anvendelse af anti-epileptiske lægemidler er den mest udbredte tilgang.

Neuroner i hjerne

Behandlinger af epilepsi

Behandlingen af en patient, der lider af epilepsi, er baseret på anti-epileptiske lægemidler. Som du måske forventer, er det den mest hyppigt brugte tilgang til denne lidelse.

Det ideelle scenarie er at undgå forekomsten af anfald fuldstændig uden bivirkningerne eller i det mindste minimere dem. Læger ordineret helst et enkelt lægemiddel. Det er refereret til som den lavest effektive dosis af monoterapi.

Læger starter altså dermed altid med at give et enkelt anti-epileptisk lægemiddel, og derefter øger de doseringen, hvis det er nødvendigt. Nogle patienter er mere resistente over for behandlling og vil få brug for mere end et lægemiddel.

Generelt er det en tilpasningsproces at finde den rigtige behandling, og det kan tage lang tid, før man finder den mest passende behandling til en person. Læger måler og udfører studier af doseringer ved at tage blodprøver fra patienten for at kunne foretage ændringer.

Epilepsi og amning

Epilepsi og amning er foreneligt. Det er vigtigt for disse mødre at føre tæt kontrol under graviditeten og i tiden efter fødslen.

Under graviditet skal de være mere opmærksomme på målingerne af anti-epileptiske lægemidler i blodet. Det skyldes, at graviditet kan reducere mængden af medicin, der kommer ud i kroppen. Anfald vil dermed være en øget risiko for en gravid kvinde. Af disse grunde kan det være nødvendigt at øge doseringen under disse stadier.

Når en kvinde føder, skal hun tage bestemte ting med i overvejelserne for at ændre behandlingen og passe på hendes baby under amningen:

  • Der bør være en tilpasning i doseringen af anti-epileptisk medicin, hvor læger som regel mindsker doseringen.
  • Anfald kan dukke op som en konsekvens af dårlig søvn, hvorfor læger råder en mor til at sove nok for at kunne undgå denne risikofaktor.
  • Kvinder bør undgå at sove sammen med deres baby og aldrig gå i bad med dem alene.

Som vi nævnte ovenstående, er der ingen kontraindikationer for amning, hvis du har epilepsi. Derimod råder læger til at gøre det, når det er muligt, i mindst seks måneder, og derefter fortsætte det i yderligere to år som et supplement til babyens kost.

Medicin i forhold til epilepsi og amning

Kvinde illustrerer, at epilepsi og amning kan forenes

Der er en lang liste over forskellige anti-epileptiske lægemidler, som en person kan bruge regelmæssigt, og de integreres i kvindes modermælk i forskellige mængder.

På trods af det er der ingen rapporterede tilfælde af uønskede effekter hos nyfødte, hvis mor er i behandling med anti-epileptiske lægemidler. Nogle af dem trænger ikke særlig meget ind i modermælken, og andre gør.

Neurologens valg med hensyn til den anti-epileptisk medicin, de ordinerer, vil tage disse forskelligheder med i overvejelserne. En mor bør derudover ikke springe dem over, selv ikke hvis det er nødvendigt at opdele den daglige dosering, eller der skal gå nogle timer mellem amning og indtag af medicinen.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Lær om fødselsforberedelse

Er medicin sikkert for babyen?

En nyfødt kan blive døsig og have problemer med at spise eller være irritabel, hvis medicinen trænger ind i modermælken. Af den grund skal moderen kontrollere doseringen meget nøje baseret på niveauerne i blodet.

Som konklusion må vi understrege vigtigheden af nøje opsyn fra en neurolog under graviditet og amning for at kunne passe godt på den nyfødte og moderens helbred. Kun en læge kan indikere, hvordan man anvender medicin, og hvornår man bør afbryde behandlingen, hvis det overhovedet skal ske.

Det kan interessere dig ...
Epilepsianfald: Hvad er det og hvordan skal man reagere?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Epilepsianfald: Hvad er det og hvordan skal man reagere?

Det er traumatiserende for mange at være vidne til et epilepsianfald. Mange af os ved trods alt ikke, hvordan vi skal hjælpe. Læs med her for at læ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.