Hvad er følgesygdommene efter lungebetændelse?

Følgesygdomme efter lungebetændelse er en af de mulige komplikationer. Hvad ved du allerede om det? Her vil vi forklare mere.
Hvad er følgesygdommene efter lungebetændelse?
Maria Marin Garcia

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Maria Marin Garcia.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Lungebetændelse er den infektion, der giver flest hospitalsindlæggelser. Faktisk ender 10 % af dem på intensivafdelingen. Desuden kan man døje med følgesygdommene efter lungebetændelse, og de kan være forskellige hos voksne og børn.

Ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er denne sygdom årsag til, at ca. 1,6 millioner mennesker i verden dør hvert år. Hvad er årsagen til den? Hvilke følgesygdomme kan den efterlade hos nogle patienter? Her fortæller vi dig alt om det.

Hvad er lungebetændelse?

Lungebetændelse er en meget almindelig smitsom lungesygdom. Den består af betændelse i lungevævet, ledsaget af en forøgelse og kondensering af sekret i alveolerne. Det er de lungesække, hvor gasudvekslingen af ilt og CO2 finder sted.

Dette medfører en ændring af lungefunktionerne, hvilket kan bringe dit helbred i fare. Selv om de fleste tilfælde går over uden komplikationer, sidder nogle patienter tilbage med følgesygdommene efter lungebetændelse, som påvirker deres livskvalitet.

Scanning af lunger

Prognose for lungebetændelse

For bedre at forstå det måles prognosen for sygdommen som det forventede resultat, chancerne for at komme sig fra det og de mulige følgesygdomme, der vil forblive bagefter. Prognosen for lungebetændelse afhænger af forskellige forhold eller faktorer, som f.eks:

 • Alder. Jo ældre du er, jo dårligere er prognosen på grund af det faldende immunforsvar.
 • Personens status. Hvis man har andre kroniske sygdomme, forværres prognosen. Dette omfatter f.eks. diabetes, KOL, immunosuppression (lavt immunforsvar), hjerte- eller nyresvigt, kræft, nylige traumatiske ulykker osv.
 • Giftige vaner. Rygning eller alkoholisme øger risikoen for komplikationer.
 • Svært udbrud af sygdommen. Jo mere aggressiv lungebetændelsen er, jo dårligere er prognosen.
 • Diagnostisk stadium. Jo tidligere det bliver diagnosticeret, jo større er sandsynligheden for, at du får et godt udfald.
 • Utilstrækkelig eller sen behandling. Hvis lungebetændelse ikke behandles i tide, eller hvis den behandles med medicin, der ikke virker, øges risikoen for komplikationer.
 • Årsagen til lungebetændelse. Hvis den bakterie eller virus, der forårsager lungebetændelse, ikke er den mest almindelige, forværres prognosen uden en specifik behandling.

Du er måske interesseret i: Symptomer på lungebetændelse og behandlinger

Hvad er følgesygdommene efter lungebetændelse?

Generelt er en af de vigtigste faktorer til at reducere komplikationer og følgesygdomme efter lungebetændelse en tidlig diagnose af sygdommen. Hvis der ikke er gode fremskridt i den første uges behandling, bør man ikke udelukke komplikationer eller følgevirkninger.

For forskere er komplikationer og følgevirkninger ikke det samme. I tilfælde af følgesygdomme viser det sig at være permanente eller langvarige skader som følge af sygdommen. Faktisk kan det endda påvirke dit liv, efter at det er opstået.

En komplikation er et alvorligt problem, der opstår under sygdomsforløbet. Hvis de opstår under udviklingen af lungebetændelse, øger de din risiko for at lide af følgesygdomme.

Patient oplever følgesygdommene efter lungebetændelse

Du vil måske kunne lide: Er der bakterier i lungerne?

Følgesygdommene efter lungebetændelse hos voksne

Blandt følgesygdommene efter lungebetændelse er disse nogle tilstande, der kan forekomme, afhængigt af de risikofaktorer, vi har gennemgået:

 • Pleuraeffusio. Lungevæske fra lungebetændelse ophobes i de lag, der omgiver lungerne (pleura). Dette lader ikke lungerne ventilere ordentligt, hvilket forårsager åndedrætsbesvær.
 • Lungeabsces. Opsamling af pus i lungerne.
 • Bronkiektasi. Udvidelse af bronkierne, som ændrer den normale lungefunktion.
 • Sepsis. Infektionen kan sprede sig til blodet og andre områder ved at komme i kontakt med ødelagte blodkar (fra anstrengelser ved hoste).
 • Kardiovaskulære lidelser. Øger risikoen for hjertesygdomme. Lungebetændelse får hjertet til at arbejde hårdere, idet det forsøger at hjælpe lungerne med at fjerne væske og transportere gasser gennem blodet.
 • Forværring af tidligere sygdomme. Dette kan påvirke diabetes, nyre- og hjertesygdomme, autoimmune sygdomme osv. Det kan dog især påvirke luftvejssygdomme som KOL.

Følgesygdommene efter lungebetændelse hos børn

Som hovedregel er lungebetændelse hos børn forårsaget af virus, der normalt ikke giver følgesygdomme. Disse kan f.eks. være:

 • Bronkiektasi. Dette er det samme som hos voksne.
 • Obliterativ bronkiolitis. Dette er en forsnævring af lungesækkene.
 • Bronkial hyperresponsivitet. Dette er lungekramper (bronkospasmer), når de udsættes for elementer som f.eks. mad eller miljøet. Det kan være elementer som støv, pollen m.m. Det minder meget om astma.
 • Bronchial hyper-sekretion. Lungerne producerer en masse slim. Derefter bliver de mere følsomme over for substanser i miljøet.
Sygt barn ligger på sofa og ser på medicin på bordet

Følgesygdommene efter lungebetændelse: Hvad skal man huske på?

Hos både voksne og børn er den største komplikation og dermed permanente følgevirkninger truslen om død. Derfor er tidlig behandling det vigtigste.

Hvis du tror, at du har denne luftvejssygdom, er det desuden bedst at gå til lægen for at blive testet og mindske risikoen for komplikationer og følgesygdomme.

Afslutningsvis er forebyggelse også meget vigtigt. Sørg for at få pneumokokvaccinen, følg en afbalanceret kost og hav sunde vaner.

Det kan interessere dig ...
Hvad er kold lungebetændelse?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er kold lungebetændelse?

Ved kold lungebetændelse er feberen lavere end ved almindelig lungebetændelse. Mange tilfælde viser ikke engang dette symptom. Hosten er også tør.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Instituto Nacional de Estadística. INE. Principales causas de defunciones en España. 2015. www.ine.es  febrero de 2019
 • Organización Mundial de la Salud. Neumonía 2020 May 2
 • Mandell LA, Wunderink RG, Anzueto A, et al. Infectious Disease Society of American/ American Thoracic Society consensus guidelines for the management of community acquired pneumonia in adults. Clin Infect Dis. 2007; 44:S27-72
 • Neill AM, Martin IR, Weir R, Anderson R, Chereshsky A, Epton MJ, Jackson R, Schousboe M, Frampton C, Hutton S, Chambers ST, Town GI.Community acquired pneumonia: aetiology and usefulness of severity criteria on admission. Thorax. 1996; 51: 1010-16
 • González-Romo F, Picazo JJ, García Rojas A. Consenso sobre la vacunación anti-neumocócica en el adulto por riesgo de edad y patología de base. Actualización 2017 Rev Esp Quimioter. 2017; 30(2):142-168.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.