6 fødevarer, som astmatikere bør undgå for enhver pris

Indtagelse af fødevarer, der er rige på magnesium og andre næringsstoffer, kan bidrage til astmapatienters velbefindende.
6 fødevarer, som astmatikere bør undgå for enhver pris
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 30 september, 2022

Der er flere fødevarer, som astmatikere bør undgå for ikke at skade deres helbred eller forringe deres velvære. Som en hjælp vil vi kort gennemgå dem nedenstående.

Det skal bemærkes, at den liste over fødevarer, vi vil gennemgå, er en retningslinje, ikke en regel. Den bør derfor ikke tages som en erstatning for det, lægen måtte angive i en konsultation.

Personer, der lider af astma, bør følge nogle generelle retningslinjer for pleje, men også flere specifikke retningslinjer. I den forbindelse skal man huske på, at indikationerne afhængigt af flere faktorer kan variere fra person til person, da ikke alle patienter er ens.

Fødevarer, som astmatikere bør undgå

Selv om mad ikke er den eneste måde at kontrollere astma på, er det klart, at kosten spiller en central rolle i astmapatienters dagligdag.

I den henseende er det blevet observeret, at det ved at begrænse indtagelsen af visse fødevarer og ved at følge korrekt ernæring er muligt at trække vejret bedre, minimere symptomerne og øge (og bevare) velvære.

Lad os se, hvilke fødevarer astmatikere generelt bør undgå. Læs med!

Mættede fedtstoffer

Stegt mad er noget af det, som astmatikere bør undgå

Kilder til mættede fedtstoffer står øverst på listen over fødevarer, som astmatikere bør undgå. Ifølge eksperter fra Mayo Clinic øger de astmasymptomerne. Det skyldes immunsystemets reaktion på at “modtage” disse stoffer.

Mættede fedtstoffer findes også i ultraforarbejdede fødevarer, kager, rødt kød og stegte fødevarer samt flere industrielle dagligvarer.

I stedet kan du vælge andre typer fedtstoffer. Sundheds- og ernæringseksperter siger, at det er tilrådeligt at indtage omega-3 fedtsyrer. Disse findes i fed fisk, hørfrø og valnødder samt magre proteinkilder som kyllingebryst.

Når du handler, skal du sørge for, at fødevarerne ikke indeholder mættede fedtstoffer. Vælg også sund tilberedning som dampning, bagning eller grill.

Fede mejeriprodukter: Fødevarer, som astmatikere bør undgå

Mejeriprodukter har et højt fedtindhold, og det er tilrådeligt at moderere forbruget af dem for at undgå at udløse astmasymptomer.

Du behøver ikke at undvære dem helt. Du skal blot spise mejeriprodukter med omtanke: Vælg fedtfattige produkter og prøv at erstatte dem med andre fødevarer fra tid til anden.

Har du prøvet f.eks. mandelmælk? Folk spiser ofte mange mejeriprodukter uden at vide det, da de indgår i forskellige opskrifter og dagligdags madvarer. F.eks. i cremede supper, fyldte pastaretter, is, latte, milkshakes, smør osv.

Som om dette ikke var nok, forværrer konsistensen af mejeriprodukter slimproduktionen og øger dermed følelsen af at være tilstoppet. Det gør det sværere for os at trække vejret under et astmaanfald.

Rødt kød

Igen skal vi tale om mættede fedtstoffer, fordi kød indeholder dem i store mængder. Selv om der er undtagelser, som f.eks. lammekød, der er mere magert, er sandheden, at okse- eller svinekød forværrer astmasymptomerne.

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrition er der større risiko for, at de personer, der spiser meget rødt kød, udvikler astma. Derfor det tilrådeligt at minimere forbruget heraf (f.eks. til en gang om ugen) og nyde kylling, kalkun og fisk oftere.

Citrusfrugter og tomater

Citrusfrugter er noget af det, som astmatikere bør undgå

Andre fødevarer, som astmatikere bør undgå, er citrusfrugter og tomater. Selv om de indeholder næringsstoffer og fibre, der er gavnlige for sundheden, har de også nogle komponenter, der kan forværre symptomerne hos nogle astmatikere.

Du behøver ikke at stoppe med at indtage dem fra den ene dag til den anden, men prøv i det mindste at reducere dit indtag. For at vide i detaljer, hvad du bør gøre i denne henseende, er det naturligvis bedst at konsultere din læge.

Salt mad: Fødevarer, som astmatikere bør undgå

Overskydende natrium i kroppen forårsager nyreproblemer, fedme og ødemer i benene. Det kan også have en negativ indvirkning på astmatiske patienter. Det sker, fordi det øger immunsystemets reaktion og udløser astmasymptomer.

Ifølge forfatterne Mickleborough og Fogarty kan en kost med lavt natriumindhold i en periode på 2 til 5 uger forbedre lungefunktionen og mindske bronkialreaktiviteten hos astmapatienter.

Brug meget lidt salt i dine retter, undgå ultraforarbejdede fødevarer, såsom supper på dåse eller kartoffelmos lavet af pulver, chips og generelt snacks. Lad være med at tage saltbøssen med hen til spisebordet, og læs meget godt emballagen på det, du køber i butikken, for de har “skjult natrium” (selv søde sager indeholder salt).

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: 3 anbefalinger til at reducere indtaget af natrium

Transfedtstoffer

Transfedtstoffer, også kendt som faste fedtstoffer, fremstilles takket være en proces, hvor der tilsættes brint til vegetabilsk olie. De er slet ikke sunde og øger risikoen for hjertesygdomme og diabetes samt forværrer astmatikeres symptomer.

Undgå alle produkter, der indeholder transfedt. Disse omfatter margarine, stegt mad og delvist hærdede olier. Disse fedtstoffer findes også i industrielle småkager, kager og wienerbrødsdej.

Vælg i stedet fødevarer med “gode fedtstoffer” som f.eks. oliven- og rapsolie (økologisk), hørfrø og nødder som mandler og valnødder. På denne måde vil du ikke kun reducere astma, men også undgå mange andre sygdomme.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Panela: Fordele og kontraindikationer

Fødevarer med sulfitter

Nogle mennesker kan udløse astmasymptomer, når de spiser produkter, der er behandlet med sulfitter (en type konserveringsmiddel, der anvendes i fødevarer) i store mængder. Derfor er det bedst at undgå eller moderere indtagelsen af:

 • Tørrede frugter og grøntsager.
 • Emballerede kartofler.
 • Vin og øl.
 • Lime- og citronsaft på flaske.
 • Friske og frosne rejer.
 • Syltede fødevarer

Magnesium mod astma

Fødevarer med magnesium

I kosten må astmatikere ikke gå glip af fødevarer, der er rige på magnesium. Dette mineral er nødvendigt for at hjælpe med at slappe af i musklerne og fremme sundheden i åndedrætsorganerne generelt. Magnesium er antiinflammatorisk og bronkodilaterende.

Det findes i forskellige fødevarer, såsom havre, hvedekim, natlysolie, nødder (pistacienødder, valnødder), frø, bælgfrugter og selvfølgelig i forskellige frugter og grøntsager.

Har du spørgsmål om, hvad astmatikere bør undgå? Kontakt din læge

At spise sundt er en glimrende måde til at give din krop alt det, den har brug for, for at forblive sund over tid. Derfor bør du ikke blot forsøge at følge en kost, der svarer til dine individuelle behov, men også vide, hvad du skal undgå alt efter din helbredstilstand, så du ikke påvirker dit velbefindende negativt.

Husk, at hvis du er i tvivl om, hvordan du kan få en afbalanceret kost, der svarer til dine behov, skal du kontakte din læge og følge hans eller hendes anbefalinger. Derudover kan du også konsultere en ernæringsekspert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wang, J., & Liu, A. H. (2011). Food allergies and asthma. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1097/ACI.0b013e3283464c8e
 • Varraso, R. (2012). Nutrition and asthma. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-012-0253-8
 • Rosenkranz R. R, Rosenkranz S. K, Neessen K. Dietary factors associated with  lifetime asthma or hayfever diagnosis in Australian middle-aged and older adults: a cross-sectional study. Nutritional Journal. 2012. 11 (84).
 • Remig, V., Franklin, B., Margolis, S., Kostas, G., Nece, T., & Street, J. C. (2010). Trans Fats in America: A Review of Their Use, Consumption, Health Implications, and Regulation. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.12.024
 • Patel B. D, Welch A. A, et al. Dietary antioxidants and asthma in adults. Thorax. Mayo 2006. 61 (5): 388-393.
 • Mickleborough T. D, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. International Journal of Clinical Practice. Diciembre 2006. 60 (12): 1616-24.
 • Mayo Clinic. Asthma diet: does what you eat make a difference? Junio 2022.
 • Landon R. A, Young E. A. Role of magnesium in regulation of lung function. Journal of the American Dietetic Association. Junio 1993. 93 (6): 674-7.
 • Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Asma. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Septiembre 2019.
 • Asthma and Allergy Foundation of America. Foods can affect asthma. Agosto 2018.
 • American Lung Association (ALA). Asthma and Nutrition. Julio 2018.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.