Er der bakterier i lungerne?

Tilstedeværelsen af bakterier i lungerne skaber som regel symptomer såsom hoste, smerte ved vejrtrækning, feber og ubehag. Det er essentielt at kende det kliniske billede af bakteriel lungebetændelse for at kunne behandle det så hurtigt som muligt.
Er der bakterier i lungerne?

Sidste ændring: 13 januar, 2021

Symptomer såsom ondt i brystet, stakåndethed, feber, kvalme og opkast indikerer bakterier i lungerne. Selvom disse mikroorganismer er essentielle for den optimale funktion af menneskets fysiologiske systemer, kan tilstedeværelsen i disse typer organer føre til sygdomme såsom lungebetændelse.

Ved du, hvorfor disse bakterielle infiltrationer finder sted i lungeområdet? Er du i risikogruppen?

Større kendskab til det er nøglen til at håndtere disse sygdomme, fordi vi kan tage nogle forebyggende forbehold. På grund af det vil vi i denne artikel fortælle dig alt, hvad du skal vide om bakteriel lungebetændelse.

Om mikrobiotisk og bakteriel aktivitet

For det første er det vigtigt at huske, at tilstedeværelsen af bakterier i kroppen primært er positiv.  Forskellige mikrobiologiske studier har indsamlet fordelene ved det.

For eksempel udfører bakterielle kolonier i menneskets tarme funktioner såsom:

 • Bedre optagelse af bestemte næringsstoffer.
 • En mere effektiv omdannelse af lipider.
 • Beskyttelse mod patogene mikroorganismer.

Den normale tarmflora er defineret som sættet af mikroorganismer, som lever i levende væseners kroppe og udfører forskellige funktioner af en symbiotisk natur med sin vært.

Disse kolonier har både en rumlig og tidsmæssig komponent, eftersom deres komposition og tilstedeværelse kan variere afhængig af, hvor de lever i kroppen, og personens alder.

Problemet opstår, når bakterier koloniserer de indre systemer, som ikke får gavn af deres tilstedeværelse. Det er tilfældet med bakteriel lungebetændelse, som vi vil forklare nedenstående.

Eksempel på bakterier i lungerne

Kroppen har kolonier af bakterier, som er gode for helbredet. Når de trænger ind i organer såsom lungerne, kan de dog forårsage alvorlige problemer.

Er der bakterier i lungerne?

Overordnet har lungernes mikrobiota sine egne sunde bakterier, men usunde bakterier kan dukke op. Ligesom enhver anden overflade med kontakt til det ydre har områder såsom næsehulen, svælget og strubehovedet bakterielle kolonier, som er harmløse for mennesker.

Når disse mikroorganismer trænger ind i de indre luftveje, præsenterer de et klinisk billede af lungebetændelse. Denne type lidelse kan finde sted hos enhver person uanset alder og køn, selvom flere statistiske studier understreger, at det er mere gængs hos nyfødte.

Derudover har HIV-patienter også en særlig risiko for denne lidelse, eftersom de har fem gange så stor sandsynlighed for at udvikle bakteriel lungebetændelse end end HIV-negativ person.

Hvorfor opstår bakteriel lungebetændelse?

Streptokokker penumonia forårsager som regel bakteriel lungebetændelse. Nogle studier viser faktisk, at 40% af tilfældene finder sted på grund af denne mikroorganisme. Det kan dog også være til stede i koloniseringen af andre mikroorganismer såsom:

 • Haemophilus influenzae.
 • Klebsiella penumoniae.
 • E. coli.
 • Pseudomonas aeruginosa.
 • Moraxella catarrhalis.

Bakterier når typisk luftvejene ved indånding, men de kan også ende i luftvejene gennem blodet, hvis en infektion har spredt sig nok i et andet område af kroppen. Det er her, immunsystemet sender hvide blodlegemer til at hjælpe med at bekæmpe sygdomme.

Neutrofiler omgiver bakterier med deres slimhinder og frigiver cytokiner, hvilket fremmer et typisk klinisk billede af bakterielle infektioner. Alt dette kan blive opsummeret i det faktum, at der er betændelse i lungesækkene og åndedrætsbesvær.

Symptomer på bakterier i lungerne

Afhængig af graden af det kliniske billede og mikroorganismen, der forårsager det, kan symptomerne variere. Når det er sagt, er følgende de generelle tegn:

 • Smerter i brystet, når man trækker vejret eller hoster.
 • Desorientering.
 • Feber.
 • Produktiv hoste med purulent sputum.
 • Kvalme, opkast og diarré.
Kvinde anvender maske til at trække vejret

Tilstedeværelsen af bakterier i lungerne kan forårsage problemer med vejtrækningen.

Hvordan diagnosticerer læger bakteriel lungebetændelse?

Ifølge information fra Pan American Journal of Public Health er det radiologiske billede af alveolær konsolidering accepteret som et bekræftende kriterie for mistænkt bakteriel lungebetændelse. Hos smittede patienter bliver der som regel observeret opacitet i lungevævene, men det er ikke altid tilfældet.

I tilfælde med mistanke kan bakterierne fra patientens ekspektoration altid blive tjekket for at be- eller afkræfte tilstedeværelsen af bakterier.

Hvad er behandlingen?

Som i alle tilfælde af bakterielle infektioner vil antibiotika være det valgte lægemiddel. Lægen kan foreslå anvendelse af flere lægemidler såsom amoxicillin, cefalosporin og doxycyklin efter at have afgjort, om de er grampositive eller gramnegative bakterier.

Ved forekomsten af flere behandlinger er det nødvendigt at etablere den præcise art af mikroorganismen, som forårsager sygdommen. Det er dermed muligt at fastslå den mest effektive behandlingsform til hvert tilfælde.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Hvordan kan vi forhindre spredning af vira?

Hvad man bør have i baghovedet vedrørende bakterier i lungerne

Ifølge American Lung Association er der faktisk en vaccine mod lungebetændelse forårsaget af streptokokker penumonia, som er den mest gængse type. Den er ofte anbefalet til babyer under to år og voksne over 65, eftersom de er de mest sårbare grupper.

Derudover ved risiko for at få det i en anden aldersgruppe er prognosen positiv, hvis det bliver behandlet tidligt, og der ikke er nogen komplikationer.

Bakterier er essentielle mikroorganismer, eftersom de beskytter mod patogener i mange af kroppens systemer. Deres ukontrollerede tilstand kan dog forårsage sundhedsmæssige problemerHvis du mistænker, at du har en bakteriel infektion, er det derfor nødvendigt at søge medicinsk pleje med det samme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jandhyala, S. M., Talukdar, R., Subramanyam, C., Vuyyuru, H., Sasikala, M., & Reddy, D. N. (2015). Role of the normal gut microbiota. World journal of gastroenterology: WJG21(29), 8787.
 • Miranda-Candelario, J. F., Espino-Huamán, J. E., Miranda-Cabrera, B. F., Cabrera-Hipólito, S. E., & Rivas-Rojas, R. (2015). Utilidad de la escala de predicción diagnóstica de neumonía bacteriana de Moreno en el manejo de la neumonía en niños. Acta Médica Peruana32(3), 157-163.
 • García Castellanos, T., Verdasquera Corcho, D., PérezÁvila, J., Martínez Mota, I., Salazar Rodríguez, D., & Pérez Monrás, M. (2010). Neumonía bacteriana en pacientes VIH/SIDA. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas29(4), 428-436.
 • Neumonía bacteriana, wikipedia. Recogido en https://es.wikipedia.org/wiki/Neumon%C3%ADa_bacteriana.
 • Borrell, L. S., & Segura, C. (2016). Neumonía y neumonía recurrente. Pediatrá integral20(1), 38-42.
 • López, A. (2006). Patología del sistema respiratorio. Slano, Canadá: Atlantic Veterinary College University of Prince Edward, 18.
 • Hakansson AP, Orihuela CJ, Bogaert D. Bacterial-Host Interactions: Physiology and Pathophysiology of Respiratory Infection. Physiol Rev. 2018;98(2):781-811. doi:10.1152/physrev.00040.2016
 • Lagos, R., Di Fabio, J. L., Moënne, K., Muñoz, A., Wasserman, S., & Quadros, C. D. (2003). El uso de la radiografía de tórax para la vigilancia de neumonías bacterianas en niños latinoamericanos. Revista Panamericana de Salud Pública13, 294-302.
 • Neumonía bacteriana, lungusa.org. Recogido en https://web.archive.org/web/20080430043435/http://www.lungusa.org/site/pp.asp?c=dvLUK9O0E&b=36870#two
 • Pragman AA, Berger JP, Williams BJ. Understanding persistent bacterial lung infections: clinical implications informed by the biology of the microbiota and biofilms. Clin Pulm Med. 2016;23(2):57-66. doi:10.1097/CPM.0000000000000108

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.