Hvad er fordelene ved kiwi for huden?

Fordelene ved kiwi for huden har at gøre med forebyggelse af aldring og urenheder. Selv om der er undersøgelser, der understøtter disse egenskaber, er der stadig ikke nok forskning på området.
Hvad er fordelene ved kiwi for huden?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 december, 2022

Der er mange fordele ved kiwi for huden og sundheden generelt. Denne frugt indeholder en stor mængde vitaminer, mineraler og andre stoffer med fremragende egenskaber til at opretholde en sund hud.

En stor del af fordelene ved kiwi stammer fra dens indhold af C-vitamin. Det er dog ikke det eneste. Den har også antiinflammatoriske og antioxidant komponenter.

Det bedste af det hele er, at denne frugt har en meget behagelig smag. Desuden er det en af de fødevarer, der topper listerne over næringstæthed. Det betyder, at den indeholder en høj mængde næringsstoffer pr. gram.

Kiwiens egenskaber

Kiwi er en eksotisk frugt, der kommer fra det nordlige Kina. Den er også kendt som kinesisk stikkelsbær.

Den har en brun skræl med små hår og er grøn indeni. Dens aroma og smag er meget behagelig.

Før vi taler om fordelene ved kiwi for huden, skal vi se på nogle af dens mange andre sundhedsmæssige fordele:

 • Giver K-vitamin.
 • Styrker immunforsvaret.
 • Bidrager til en god fordøjelse.
 • Bidrager til at reducere kolesterolniveauet i blodet.
 • Den supplerer kosten under graviditeten på grund af dens høje indhold af folinsyre.

Fordele ved kiwi for huden

Kiwi har mange fordele. En undersøgelse foretaget i 2013 viste, at denne frugt har antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber. Derfor hjælper den med at få en sundere hud og forebygger ældning.

Den har også flere af de vigtigste næringsstoffer for sund hud:

 • C-vitamin: Begrænser hudskader forårsaget af solens stråler. Det fremmer også kollagendannelse og forebygger pletter på huden.
 • E-vitamin: Reducerer solskader og bekæmper oxidativ stress, som det fremgår af en undersøgelse fra 2018.
 • Polyfenoler: Kiwifrugt indeholder epigallocatechin gallat (EGCG), et polyfenol, der beskytter mod oxidativt stress og ville være effektivt til at forebygge hudkræft.
 • Lutein og zeaxanthin: Dette er to antioxidanter, der hjælper med at forebygge pletter på huden. De beskytter mod de negative virkninger af sollys.
Frisk kiwi

Kiwi er en lækker frugt, der er nem at inkludere i vores kost.

Specifikke fordele

Ud over ovenstående viste forskning udført i 2009, at en anden fordel ved kiwi for huden er at hjælpe med at behandle symptomerne på eksem. Denne lidelse forårsager røde pletter og kløe.

Andre fordele er bl.a. følgende:

 • Hjælper med at reducere akne: Dette skyldes dens høje indhold af C-vitamin.
 • Forebygger og bekæmper rynker: Kiwier er fulde af antioxidanter, og disse hjælper med at modvirke frie radikaler.
 • Lysner huden: En anden fordel ved kiwier er, at de beskytter huden mod solens stråler.
 • Reparation af væv: Denne frugt hjælper med at reparere væv efter en skade takket være dens høje kaliumindhold.
 • Hårvækst: Det høje indhold af E-vitamin er ideelt til at fremme hårvækst. Det styrker også hovedbunden og forebygger hårtab.

Mulige risici ved at anvende kiwi for huden

Den eneste kendte risiko ved kiwi er muligheden for en allergisk reaktion. Nogle mennesker er allergiske over for et enzym, der findes i denne frugt, kendt som actinidain. Det findes også i ananas og papaya.

Oftest vil en person, der er allergisk over for kiwier, udvikle udslæt og nældefeber efter kontakt med frugten. I alvorlige tilfælde kan der opstå anafylaksi. Hvis en person bemærker en mærkelig reaktion ved indtagelse af frugten, bør vedkommende derfor straks holde op med at spise den.

Kiwi anbefales ikke til personer med nyresten eller nyreinsufficiens på grund af dens høje kaliumindhold. Enhver bivirkning bør konsulteres med lægen.

Illustration af nyrerne

Denne frugt anbefales ikke til nyrepatienter, som kan få ændret deres filtrering.

Sidste tips og anbefalinger

Der er kun få eller ingen beviser for, at man kan opnå fordelene ved kiwi ved at anvende frugten direkte på huden.

Denne frugt indgår dog i flere ansigtsmasker. Den kombineres med yoghurt naturel og havregryn til en pasta, som påføres ansigtet. Du lader den normalt sidde i 10 minutter for at høste fordelene.

I teorien giver dette huden større fasthed og stimulerer produktionen af kollagen. Det kan også anvendes på hovedbunden.

Man mener, at de største fordele ved kiwi for huden opnås ved direkte indtagelse af frugten som en del af en afbalanceret kost. Det er muligt, at nogle kosmetiske produkter fremstillet af kiwi også er effektive, men der er ingen videnskabelige beviser for dette.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.
 • Souyoul SA, Saussy KP, Lupo MP. Nutraceuticals: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2018 Mar;8(1):5-16. doi: 10.1007/s13555-018-0221-x. Epub 2018 Feb 6. PMID: 29411317; PMCID: PMC5825326.
 • Díaz Flores, J. (2009). Optimización de extracción y análisis de la capacidad antioxidante de la piel de kiwi.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.