Anvendelse af kollagen og dets kontraindikationer

Selv om vi generelt forbinder det med æstetiske aspekter, er sandheden, at kollagen er fordelt i hele kroppen og også indgår i knogler og muskler. Find ud af mere om det her.
Anvendelse af kollagen og dets kontraindikationer
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Vidste du, at kollagen er vigtigt for hud, muskler, ledbånd og brusk? Kollagenmangel er forbundet med adskillige sundhedsproblemer, såsom ledproblemer, osteoporose, rynker og endda nogle tandproblemer. Find ud af, hvad anvendelse af kollagen har af fordele i denne artikel.

Du finder også ud af, hvorfor det er vigtigt at have et godt kollagenniveau, og hvordan du bedst indtager det som tilskud og sammen med mad.

Hvad er kollagen?

Kollagen er det vigtigste protein i vores krop og udgør mere end en fjerdedel af vores protein. Det er den vigtigste bestanddel af vores knogler og hud, men det findes også i leddene, musklerne, senerne, tandbenet, hornhinden, håret osv. Det er med andre ord fordelt i hele kroppen.

Det er et grundlæggende element for, at vores krop fungerer korrekt. Det findes i form af fleksible og meget modstandsdygtige fibre – kollagenfibre – der trækker sig sammen, strækker sig og varierer deres diameter alt efter det væv, de indgår i.

Kollagenets hovedfunktion er at give kroppen styrke og fleksibilitet, hvilket gør det muligt for os at bevæge os og stå og se godt ud.

Hvad sker der, hvis vi mangler kollagen?

Nærbillede af en kvinde

Når vi kender kollagenets funktion og anvendelse i vores krop, kan vi forstå vigtigheden af at opretholde et godt niveau af dette protein. Dette er nødvendigt for at få en god livskvalitet og forebygge helbredsproblemer.

Vores krop producerer naturligt kollagen. Men fra 30- eller 40-årsalderen går evnen til at generere det dog gradvist tabt. Dette vil medføre følgende symptomer i forbindelse med aldring, både på et sundhedsmæssigt og æstetisk plan:

 • Hudforandringer, tab af glathed og fasthed samt rynker.
 • Vanskeligheder i ledbevægeligheden, hvilket også kan føre til betændelse og smerter.
 • Tab af knogletæthed.
 • Forekomsten af åreknuder.
 • Hårtab.
 • Tandproblemer.

Se denne anbefalede artikel: 4 enkle ansigtsmasker til at behandle rynker

Anvendelse af kollagen hos mænd og kvinder

Selv om både mænd og kvinder oplever et progressivt tab af evnen til at generere kollagen, er det kvinderne, der normalt oplever det tidligere og mere pludseligt på grund af hormonelle ændringer. Derfor er det mere almindeligt, at kvinder lider af knogletæthed og ledproblemer tidligere.

Der er dog en undtagelse for folk, der dyrker meget motion eller sport. De er også tilbøjelige til at få ledproblemer tidligere på grund af slitage af kollagenfibrene som følge af den konstante bevægelse.

Slidgigt

Kvinde med ledsmerter kan få gavn af anvendelse af kollagen

Dette er en af de mest almindelige sygdomme, der skyldes slitage af brusk og kollagen, som i dette tilfælde er det, der dækker leddets knogler som en pude. Denne degeneration af kollagenet i brusk betyder, at disse knogler ikke længere er beskyttet og gnider konstant, hvilket forårsager betændelse og smerte.

Nogle faktorer påvirker dette tab af brusk, f.eks. overdreven motion, en stillesiddende livsstil eller alder. Hvis vi tilføjer kollagen til vores kost, kan vi dog forsinke dette problem, som kan forårsage mange smerter.

Reumatologen er den specialist, der vil stå for at diagnosticere og ordinere behandling, hvis vi lider af slidgigt. Denne sygdom er en almindelig årsag til sygefravær på grund af uarbejdsdygtighed, og den forringer livskvaliteten for dem, der lider af den.

Osteoporose

Hånd tjekkes for smerter

Selv om vi normalt forbinder osteoporose med mangel på calcium, spiller kollagen også en grundlæggende rolle for knogletætheden. Årsagen er, at det er en del af den struktur, som dette mineral findes i. Når kollagenet går tabt, bliver knoglen mere og mere skrøbelig, hvilket udsætter den meget let for enhver form for brud eller skade.

Denne sygdom viser normalt ikke nogen symptomer, før vi lider et brud eller gennemgår den relevante undersøgelse af en eller anden grund. Dette viser klart, at vi skal gøre alt, hvad vi kan for at forebygge den, herunder kollagen i kosten eller som tilskud fra 30-årsalderen og frem.

Overgangsalderen er et afgørende tidspunkt for udviklingen af denne sygdom. Andre faktorer kan dog også være afgørende, f.eks. kosten, især hvis personen har en næringsfattig kost, en stillesiddende livsstil og tager visse former for medicin.

Anvendelse af kollagen som kosttilskud

Eksempel på anvendelse af kollagen som kosttilskud

Måden til at bremse nedbrydningen af denne komponent og undgå de sundhedsproblemer, den medfører, er at tage et tilskud af dette protein, så snart vi begynder at mærke symptomerne. Det er endda muligt at gøre det bare for at forhindre, at det begynder, fra 30-årsalderen og frem.

Generelt ordineres 10 gram assimilerbart kollagen om dagen. Det bedst kendte er hydrolyseret kollagen, et opløseligt næringsstof, som vi kan blande med mad for at indtage det.

Naturlige kollagentilskud, som vi kan købe hos urtehandlere, helsekostforretninger og apoteker, kan fremstilles fra to forskellige kilder:

 • Animalsk oprindelse: Fra kylling, oksekød eller svinekød.
 • Fra havet: Stammer fra fisk og alger.

I mange tilfælde ledsages kollagentilskuddet normalt af andre næringsstoffer for at forbedre dets assimilation.

Brugen af kollagen i kosten

En skål med kollagen

En anden mulighed er at inkorporere kollagen i vores kost på naturlig vis. For at gøre dette bør vi finde de opskrifter, der er baseret på dyreskind og knogler til at lave bouillon.

Når det er muligt, er det tilrådeligt at vælge ingredienser af økologisk oprindelse for at undgå hormoner og andre stoffer, der kan være skadelige for vores helbred, hvis vi misbruger animalsk protein.

For at få fat i dem kan vi gå til en betroet slagter og bede om knogler fra dyr, der er blevet fodret på en naturlig måde.

Disse bouilloner kræver en lang kogetid for at udtrække kollagenet fra maden, men de har den fordel, at de giver os mulighed for at lave en billig ret, der udnytter ingrediensen maksimalt.

På den anden side er der også mulighed for at indtage gelatine, der er rig på denne komponent. Vi bør dog undgå dem, der indeholder hvidt sukker og kunstige smagsstoffer, eller alternativt kan vi lave dem selv med naturlig gelatine.

Det er vigtigt at fremhæve fødevarer, der direkte eller indirekte stimulerer og forbedrer kollagenproduktionen:

 • Fødevarer, der er rige på C-vitamin: Grønne bladgrøntsager, citrusfrugter (og deres skræl, hvis de er økologiske), rød peberfrugt, røde frugter osv.
 • Grøn te: Denne medicinske drik er i stand til at stimulere produktionen af kollagen og elastin.
 • Fødevarer, der er rige på omega-3-fedtsyrer: Fede fisk, valnødder, æggeblommer, oliven- og hørfrøolie, avocado osv.
 • Fødevarer, der er rige på svovl: Løg, oliven, bladselleri, agurk.

Vi anbefaler, at du læser: Fordelene ved at indtage agurkevand

Fordelene ved at indtage kollagen

Som vi har set gennem hele denne artikel, er kollagen forbundet med mange forskellige kropsfunktioner. Det handler om langt mere end æstetik. I denne forstand har et øget indtag af kollagen som kosttilskud og i fødevarer flere sundhedsmæssige fordele, hvoraf følgende skiller sig ud:

 • Forbedrer hudens udseende: En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Næringsstoffer påviste virkningerne af dette protein på huden. Undersøgelsen fastslår, at indtagelse af et tilskud med 2,5 gram kollagen sammen med andre mikronæringsstoffer kan forbedre hudens hydrering, elasticitet, ruhed og tæthed.
 • Lindrer ledsmerter: Indtagelse af kollagen kan forbedre symptomatologien ved nogle knogle- og ledsygdomme. En artikel i tidsskriftet International ortopædkirurgi viste, at kollagen kan reducere ledsmerter og stivhed i leddene hos personer med slidgigt. Det lindrer også ledsmerter hos højtydende atleter.
 • Det kan forebygge knogletab: En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrition in Disease Prevention and Control viste effektiviteten af kombineret calcitonin- og kollagenbehandling i behandlingen af osteoporose. Undersøgelsen viste en bemærkelsesværdig forbedring af både symptomatologi og knogletæthed.
 • Det kunne øge muskeludviklingen: Ifølge en artikel i tidsskriftet Nutrients har kombinationen af hypertrofiøvelser og kollagentilskud store fordele. Mænd, der kombinerede denne terapi under forsøget, havde en tydelig stigning i kropsmasse, fedtfri masse og muskelstyrke.

Kontraindikationer for anvendelse af kollagen

Indtagelse af hydrolyseret kollagen har ingen større kontraindikationer, da det er et naturligt produkt, der let optages af kroppen. Dette gælder, så længe det er anvendelse af kollagen af garanteret kvalitet. Desuden skal man tage de doser, der er angivet af producenten eller lægen.

Følgende personer bør dog undgå indtagelse af det:

 • Hvis du har en allergi over for animalsk protein. Det er vigtigt altid at finde ud af kilden til kollagenet.
 • Hvis du lider af arvelig fenylketonuria eller fenylalaninintolerance.

Som det sidste bør personer, der følger bestemte diæter, huske på, at kollagen er en meget rig kilde til protein. Af alle disse grunde er indtagelsen heraf noget, vi ikke bør overse, især ikke i voksenalderen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arseni L, Lombardi A, Orioli D. From Structure to Phenotype: Impact of Collagen Alterations on Human Health. Int J Mol Sci. 2018 May 8;19(5):1407.
 • Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct 17;11(10):2494.
 • Deshmukh SN, Dive AM, Moharil R, Munde P. Enigmatic insight into collagen. J Oral Maxillofac Pathol. 2016 May-Aug;20(2):276-83.
 • García-Coronado JM, Martínez-Olvera L, Elizondo-Omaña RE, Acosta-Olivo CA, Vilchez-Cavazos F, Simental-Mendía LE, Simental-Mendía M. Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Int Orthop. 2019 Mar;43(3):531-538.
 • Juher, T. F., & Pérez, E. B. Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico. Nutrición hospitalaria. 2015; 32(1): 62-66.
 • Oertzen-Hagemann V, Kirmse M, Eggers B, Pfeiffer K, Marcus K, de Marées M, Platen P. Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019 May 14;11(5):1072.
 • Wu, M., Cronin, K., & Crane, J. S. Biochemistry, collagen synthesis. 2018.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.