5 måder til at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet

I denne artikel kan du læse om, hvordan du kan øge indtagelsen af folinsyre under graviditet. Du bør naturligvis tale med din læge, før du ændrer dine vaner.
5 måder til at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet

Sidste ændring: 09 august, 2022

Indtagelsen af folinsyre under graviditet er ekstremt vigtigt for din babys rette udvikling. Faktisk anbefaler lægerne normalt, at du begynder at tage det, så snart du ved, at du ønsker at blive gravid.

Hvorfor er folinsyre så vigtigt for fosterets sunde vækst? Folinsyre, der også er kendt som vitamin B9, folater eller folacin, er med til at forebygge medfødte defekter i barnets neuralrør.

Før og under graviditeten anbefales det, at du indtager 400 mg folinsyre dagligt, så din lille babys organer og væv udvikler sig korrekt. Nedenstående ser vi på nogle få måder til at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet.

Øg indtagelsen af folinsyre under graviditet

Gode fødevarer til at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet

Indtagelse af folinsyre hjælper med at forebygge neuralrørsdefekter.

Som vi allerede har nævnt, vil et tilstrækkeligt dagligt indtag af B9-vitamin hjælpe med at forebygge medfødte defekter, der påvirker barnets rygsøjle, rygmarv eller hjerne. Blandt andet er de mest almindelige defekter:

 • Spina bifida: En tilstand, hvor fosterets rygsøjle ikke lukker sig helt, hvilket generelt forårsager skader på nerverne og let lammelse af benene.
 • Anencefali: En defekt, som ikke tillader en korrekt udvikling af kraniet og hjernen. Denne tilstand er forbundet med dødfødsler og spædbarnsdød kort efter fødslen.
 • Chiari-malformationer: Disse skyldes, at hjernevævet strækker sig ind i rygmarvskanalen. De er misdannelser af lillehjernestrukturen, den del af hjernen, der styrer balancen. Skaderne kan være små eller omfattende og kan påvirke barnets liv i varierende omfang.

Derudover er det også godt for dig at indtage folinsyre, da det hjælper dig med at nedbryde og bruge nye proteiner og med at forebygge svangerskabsanæmi.

Hvordan kan man øge indtagelsen af folinsyre under graviditet?

Kvinde med kosttilskud

Kontakt din læge for at høre, om du bør tage B9-vitamintilskud.

Nu står det klart, hvorfor det er vigtigt, at du ikke lider af et folinsyreunderskud. Lad os se på nogle måder, hvorpå du kan øge indtagelsen af folinsyre under graviditet.

1. Folinsyretilskud

Som vi nævnte i starten af artiklen, anbefaler specialister, at du supplerer din kost med folinsyretilskud . Hvis du talte med din læge, før du forsøgte at blive gravid, ville de faktisk næsten helt sikkert anbefale, at du begynder at tage kosttilskud tre måneder, før du bliver gravid.

Den anbefalede daglige mængde ligger mellem 400 og 600 mg. Kontakt din læge, før du tager eventuelle kosttilskud.

Et tip: Tag folinsyretilskuddet på samme tid hver dag. At holde en rutine er den bedste måde at huske at tage det på. En anden idé? Brug din telefonalarm til at huske at tage det.

2. Spis frugt og grøntsager med folinsyre

Salat med grøntsager

Spis så vidt muligt rå grøntsager for at få den størst mulige mængde folinsyre.

Det er vigtigt, at du inddrager forskellige frugter og grøntsager med et højt indhold af dette vitamin i din kost under graviditeten. Derfor bør du dagligt spise mellem fire og fem portioner af:

 • Rødbede (140μg/100g)
 • Spinat (140μg/100g)
 • Broccoli (90μg/100g)
 • Salat (34μg/100g)
 • Asparges (30μg/100g)
 • Tomat (28μg/100g)
 • Selleri (12μg/100g)
 • Avocado (11μg/100g)
 • Gulerod (10μg/100g)
 • Græskar (10μg/100g)
 • Frugter som jordbær, kiwier, appelsiner, hindbær og papaya.

3. Spis bælgfrugter hver uge

Bælgfrugter er den vigtigste kilde til vegetabilske proteiner. Desuden er de rige på folinsyre og fibre, hvilket er meget vigtigt for at undgå forstoppelse under graviditeten. Du kan lave alle mulige retter med dem, fra gryderetter til salater.

4. Tilføj tørret frugt og nødder til dine måltider

Nødder og bælgfrugter til at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet

Tørret frugt giver folinsyre samt sunde fedtsyrer.

Tørret frugt og nødder er perfekte til at tilføje en knasende konsistens til yoghurt, kager eller brød. Du kan også bruge dem som en del af dine salater eller som en sund snack! Disse fødevarer giver gode mængder folinsyre samt sunde syrer som omega-3.

5. Køb berigede fødevarer for at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet

Hvis du har brug for at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet, skal du vælge beriget mel, ris, pasta og morgenmadsprodukter. Læs etiketterne for at tjekke, hvor stor procentdel folinsyre de indeholder.

Bemærk: Nogle undersøgelser har antydet, at et for stort indtag af folinsyre kan have negative konsekvenser for barnet, især under celleforplantningen. Kontakt din læge for at se, om du skal tage kosttilskud.

Som du kan se, er det meget vigtigt for dig og dit barn at indtage folinsyre under graviditeten. Kontakt din læge, før du forsøger at blive gravid, for at finde ud af, om du har brug for at tage tilskud af B9-vitamin. Følg anbefalingerne fra en specialist. Ingen ved bedre end de, hvordan du skal passe på dig og dit barn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.