Hvad er fotodynamisk terapi, og hvad skal det bruges til?

Fotodynamisk terapi er en behandling, der bliver mere og mere populær, da det er en sikker og hurtig løsning på mange hudsygdomme. Lær alt om det her!
Hvad er fotodynamisk terapi, og hvad skal det bruges til?

Sidste ændring: 10 august, 2021

Fotodynamisk terapi er en ikke-invasiv behandling, der anvendes i dermatologi. Det bliver almindeligt anvendt til behandling af kræft- og precancerøse læsioner.

Denne form for fototerapi har mange fordele og anvendelser. I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om det!

Hvad er fotodynamisk terapi?

Fotodynamisk terapi er en behandling, hudlæger bruger til behandling af hudproblemer. Det består i at administrere en lysfølsom forbindelse, som er et stof, der er særligt modtageligt for lys, til det område, der skal behandles.

Derefter skal du vente en inkubationstid, hvor cellerne opsuger dette stof. Efter dette tidspunkt belyses det område, der skal behandles, med en laserlyskilde.

Når den professionelle gør det, aktiveres det lysfølsomme stof, som de tidligere administrerede. Når dette sker, producerer det oxidativt stress i cellerne, hvor det findes. Dette dræber i sidste ende de ændrede celler, hvilket er formålet med terapien.

Det er en selektiv behandling, hvilket betyder, at den kun angriber de valgte unormale celler. Dette skyldes, at de unormale celler er bedre i stand til at absorbere dette lysfølsomme materiale. Derudover fjerner de det langsommere.

En patient hos hudlægen

Denne artikel kan interessere dig: Hvorledes immunsystemet kan bekæmpe kræft

Hvad er det til?

Fotodynamisk terapi er nyttig til behandling af forskellige hudsygdomme. Som vi nævnte ovenstående, er det for det meste nyttigt til genetisk ændrede celler. Med andre ord er det til ktæft og forstadier til kræft. Her er nogle af de lidelser, det er mest effektivt til:

  • Aktinisk keratose.
  • Basalcellekræft.
  • Acne.
  • Rosacea.
  • Hudens aldring forårsaget af solen.
  • Hidrosadenitis suppurativa (HS).

Læs videre for at lære mere: 7 ting du ikke vidste om hudkræft

Processen

Inden start skal hudlægen rense det område, der skal behandles. Det må være en dyb rensning, så nogle gange kan det være nødvendigt at ty til aggressive procedurer.

Når huden er klar, anvender hudlægen fotosensibilisatoren på området. Der er forskellige typer. Afhængigt af hvilken hudlægen tyer til, udsætter de patienten for behandlingen i en periode, der kan variere fra 30 minutter til 5 timer.

I løbet af denne tid vil området være dækket af et stykke stof. Dette er meget vigtigt, da stoffet, de anvender, ikke reagerer på lyset. Efter tiden er gået, fjerner hudlægen stoffet og vasker området igen med sæbe og vand for at fjerne overskydende fotosensibilisator.

Efter at have gennemført disse trin behandler fagpersonen området med typen af valgt lys, hvilket for det meste vil afhænge af typen af læsion, der skal behandles.

Et barn hos hudlægen

Er fotodynamisk terapi smertefuld?

Som vi nævnte ovenstående, er denne behandling ikke invasiv. Med andre ord kræver det ikke kirurgi eller snit. Ikke desto mindre skal du huske på, at denne behandling består af skadelige celler. Selvom de mest berørte celler vil være de unormale, vil behandlingen også påvirke raske celler.

Dette skyldes, at en vis mængde fotosensibilisator kan påvirke området omkring læsionen. Derfor kan området efter fotodynamisk terapi se irriteret og hævet ud. I så fald kan patienten føle smerte og svie under behandlingen.

Fordele og ulemper ved fotodynamisk terapi

Afslutningsvis må vi endnu en gang understrege, at dette er en ikke-invasiv terapi. Det kan hjælpe patienter med at undgå kirurgi og alle de risici, det medfører. Derudover har det vist sig at være meget effektivt til behandling af precancerøse læsioner, da det kan eliminere 90% af dem.

På den anden side er en af dets ulemper omkostningerne ved disse fotosensibiliserende stoffer. Derudover har nogle patienter brug for flere behandlinger for fuldstændigt at fjerne læsionen, hvilket kan være ubelejligt for dem.

På trods af dette bliver det stadig mere populært, da dets fordele opvejer dets risici. Det er en sikker og hurtig løsning til mange hudsygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernández-Guarino M, García-Morales I, Harto A, Montull C, Pérez-García B, Jaén P. Terapia fotodinámica: nuevas indicaciones. Actas Dermosifiliogr. 2007 Jul 1;98(6):377–95.
  • Gilaberte Y, Serra-Guillén C, De Las Heras ME, Ruiz-Rodríguez R, Fernández-Lorente M, Benvenuto-Andrade C, et al. Terapia fotodinámica en dermatología. Vol. 97, Actas Dermo-Sifiliograficas. Ediciones Doyma, S.L.; 2006. p. 83–102.
  • Mordon S, Martínez-Carpio PA, Vélez M, Alves R, Trelles MA. Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: Procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia. Cir Plast Ibero-Latinoamericana. 2012 Jul;38(3):287–95.
  • Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia [Internet]. [cited 2020 May 19]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0376-78922012000300012

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.