Hvorledes immunsystemet kan bekæmpe kræft

Immunsystemet er også i stand til at identificere og bekæmpe sine egne cellekomponenter. Dette sker, når disse komponenter er unormale. Læs med for at opdage, hvordan immunsystemet kan bekæmpe kræft!
Hvorledes immunsystemet kan bekæmpe kræft

Sidste ændring: 26 august, 2022

Immunsystemet er et komplekst forsvarssystem, hvis primære funktion er at beskytte kroppen mod eksterne substanser. Det er derfor vigtigt, at det kan skelne sine egne komponenter fra de eksterne. Det er sådan, immunsystemet kan bekæmpe kræft.

Ligeledes er immunsystemet også i stand til at identificere og bekæmpe sine egne cellulære komponenter. Dette sker, når disse komponenter er unormale. Det er tilfældet med kræftceller, der er anderledes end normale celler.

Det er vigtigt at forstå, at i alle typer kræft består sygdomsprocessen af nogle celler i kroppen, der opdeler sig ukontrollerbart og spreder sig til omkringliggende væv. Kræft er en farlig sygdom, hvilket er grunden til, at det er meget vigtigt at få professionel hjælp til at bekæmpe det ordentligt.

Immunsystemet kan bekæmpe kræft

Mand afviser kræftceller

Foruden at genkende og bekæmpe kræftceller har immunsystemet også andre måder at forebygge deres forekomst på.

  • Det beskytter kroppen mod virale infektioner, som kan føre til forekomsten af tumorer. For eksempel er det tilfældet med human papillomavirus (HPV). Det bekæmper også andre med stor mutagent potentiale, hvilket betyder, at deres interaktion kan ændre det genetiske materiale i celler.
  • Det kæmper ved at eliminere eksterne patogener. Når der er en infektion, reagerer kroppen ved at udvikle betændelse omkring den. Denne hævelse bør blive løst effektivt, fordi omgivelserne i nogle tilfælde kan føre til udviklingen af tumorer.
  • Det identificerer og dræber kræftceller. Det gør det gennem specifikke markører.

Overfladeantigener

Men hvordan genkender immunsystemet kræftceller? Svaret ligger i nogle overfladeproteiner, som er til stede i alle celler. De kaldes overfladeantigener.

Overfladeantigener på kræftceller er anderledes end dem, der er på normale celler. Cellerne i immunsystemet genkender dermed disse antigener og opdager, når de svarer til en muteret celle.

De immune celler, der er i stand til at udføre den opgave med genkendelse, er T lymfocytterDisse celler har et antal receptorer, som opdager overfladeantigener.

Måske du også ønsker at læse denne artikel: Screeninger for brystkræft

Immunsystemet kan bekæmpe kræft: Den immune cyklus

Kræft i blod

Immunsystemets reaktion på kræft begynder med genkendelse af muterede celler, takket være de førnævnte overfladeantigener. Disse antigener er eksamineret af T lymfocytter, der er til stede i lymfeknuder.

Efter det gennemgår T lymfocytter en række ændringer og aktiveres derefter. Det giver dem evnen til at rejse til blodkar. Gennem dem når T lymfocytter svulsten styret af koncentrationsgradienter af bestemte signalmolekyler.

Når de når området med svulsten, infiltrerer T lymfocytterne det nævnte område for at kunne angribe. Her genkender de kræftcellerne, som har bestemte proteiner på deres overflade, og går videre til at ødelægge dem.

De gør det ved at stimulere en anden række celler i immunsystemet. Det er for eksempel makrofager.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Cubanere udvikler og deler kræftvaccine med resten af verden

Flugtmekanismer hos kræftceller

Illustration af, at immunsystemet kan bekæmpe kræftceller

Grunden til udviklingen af kræft på trods af immunsystemets handling er, at nogle kræftceller har ophobet så mange mutationer, at de har mekanismer til at forebygge handlingen fra immunsystemet.

Disse mekanismer giver kræftcellerne mulighed for at gemme sig fra immunsystemet. For eksempel gemmer de overfladeantigenerne, der kan genkendes af immunsystemet.

I disse tilfælde kan immunsystemet kæmpe imod takket være makrofager. Disse celler er i stand til at opdage, når en celle har mistet sine egne overfladeantigener. De genkender det dermed som fremmed og eliminerer det.

En anden mekanisme, som kræftceller kan bruge til at undgå immunsystemets handling, er ved at producere kemiske budbringere med hæmmende virkning på de immune celler. De skaber dermed immunsuppression omkring svulsten. Det fremmer overlevelsen af kræftceller.

Af disse grunde er det primære mål med immunterapi præcist at hjælpe immunsystemet med at bekæmpe unormale celler. Det kan opnås med supplerende behandling, hvilket bruger antistoffer rettet mod kræftceller for at kunne fremme deres eliminering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.