Kosmetisk rutine: Alt, hvad du behøver at vide

En kosmetisk rutine har til formål at holde din hud sund og fri for uperfektheder. Hvad består den af? Hvad skal den indeholde? I denne artikel fortæller vi alt om det!
Kosmetisk rutine: Alt, hvad du behøver at vide

Sidste ændring: 29 juli, 2021

De fleste mennesker går op i deres hudpleje. Derfor bliver opretholdelsen af en kosmetisk rutine en stor mundfuld. For at gennemføre det har vi brug for produkter med specielle funktioner, der hjælper med at forenkle hudpleje.

Det er dog vigtigt at tage hensyn til anden pleje. Hvad er de faktorer, der forårsager hudskader? Hvorfor er det så vigtigt at følge en kosmetisk rutine?

Her er alle detaljerne!

Faktorer, der forårsager hudskader

Hver dag udsættes huden for et stort antal faktorer, der kan forårsage hudskader. Over tid påvirker dette endda forekomsten af tegn på aldring. Ifølge en publikation i Dermato-Endocrinology inkluderer disse faktorer:

  • Sollys og blåt lys fra elektroniske skærme. Begge er forbundet med forekomsten af pletter.
  • Cigaretrygning. Dette kan ændre hudfarven til en grålig farve.
  • Dårlig søvn. Det er relateret til tilstedeværelsen af mørke rander under øjnene, hævede øjne og øget bleghed.
  • Stress påvirker hudfarven, forværrer hudsygdomme og bidrager til for tidlig aldring.
  • Ekstreme temperaturer forårsager ændringer i produktionen af hudens naturlige olier, hvilket øger tørhed.
  • Forurening tilstopper porerne og producerer oxidativ stress, som manifesterer sig som rynker og pletter.
Kvinde, der kradser sit ansigt

Kosmetisk rutine: Mindre er mere

Det er godt at huske på, at filosofien om “mindre er mere” gælder for den kosmetiske rutine. Jo mere enkel hudpleje er, jo lettere er det at vedligeholde det over tid og at finde et passende tidspunkt på dagen til at udføre det.

På den anden side kan brug af for mange produkter øge risikoen for hudfølsomhed eller allergi. Derfor er det bedste at vælge de rigtige muligheder i henhold til hudens egenskaber og dens behov. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte en hudlæge.

Trin til den bedste kosmetiske rutine

En kosmetisk rutine har til formål at bidrage til forskønnelse af huden og samtidig reducere risikoen for for tidlig aldring. Til dette anbefales tre grundlæggende trin, der kan anvendes i løbet af dagen.

Rens

Ideelt set skal du gøre det om morgenen og om aftenen. Du kan bruge en rensende lotion eller micellar vand specielt til følsom eller fedtet hud. Med den konsistens, der passer bedst til dig (gel, vand, mælk osv.). Du kan bruge en vatrondel eller blot bruge fingerspidserne uden at forårsage for meget friktion på huden.

En kvinde, der renser sit ansigt

Fugt

Efter rensning skal du fugte huden. Dette trin er vigtigt, da huden skal opretholde det rigtige niveau af vand, så den bevarer sin barrierefunktion og elasticitet. Dette trin skal tilpasses hudens behov i henhold til dets særlige karaktertræk.

Produkter med C-vitamin eller cremer med hyaluronsyre kan bruges som det fremgår af 2014-publikationen i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Derudover skal du udføre korrekt rensning for at den skal være effektiv.

Solbeskyttelse

Det er meget vigtigt for at undgå fremtidig vævsskade, irriterende pletter eller simpelthen ældning af huden. Faktisk bør ingen forlade hjemmet uden først at anvende en god solcreme med en SPF på mindst 30.

Soleksponering er en af de faktorer, der forværrer huden mest. Derfor er det vigtigt at beskytte dig selv fra en ung alder.

Andre anbefalinger til den kosmetiske rutine

Der er andre enkle tiltag, der supplerer de grundlæggende trin i den kosmetiske rutine. Med hensyn til dette er det praktisk at være opmærksom på den pleje, du udfører om aftenen. Ansigtsrensning anbefales for at fjerne snavs fra huden og eventuelle rester af makeup, der kan være tilbage fra dagen.

Efter rensning er det næste trin at bruge et produkt med retinol eller AHA (alfa-hydroxy syrer), som har en let eksfolieringseffekt. Det kan også være et produkt med antioxidanter (f.eks. C-vitamin).

En kvinde kommer ansigtscreme på

Ugentlig eksfoliering som en del af en kosmetisk rutine

Dernæst er det ideelt at eksfoliere hver 7. til 14. dag for ikke at forårsage aggressioner på huden.

Samlet set er formålet med denne behandling at hjælpe med at fjerne døde celler, der ikke elimineres naturligt. Efter påføring er det godt at bruge en maske med en nærende eller beroligende effekt.

Årlig dermatologisk kontrol

Som det sidste er det vigtigt at få en årlig kontrol hos en hudlæge for at  kontrollere nævus, solpletter eller enhver anden hudlidelse . Du kan gøre dette med en årlig konsultation hos en professionel. Det er overflødigt at sige, at disse forebyggende foranstaltninger også er vigtige.

Samlet set er den bedste hudplejerutine en, der bevarer huden i god stand, opretholder den naturlige hydrering og beskytter den mod eksterne faktorer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vierkötter A, Krutmann J. Environmental influences on skin aging and ethnic-specific manifestations. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):227–231. doi:10.4161/derm.19858
  • Jegasothy SM, Zabolotniaia V, Bielfeldt S. Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(3):27–29.
  • Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011;56(1):2–6. doi:10.4103/0019-5154.77542
  • Gabros S, Zito PM. Sunscreens And Photoprotection. [Updated 2019 Dec 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.