Hvad er gennemsigtige tandskinner?

Gennemsigtige tandskinner er innovative værktøjer til tandregulering. De er meget attraktive, fordi de er mere æstetiske end almindelige bøjler. I denne artikel kan du læse alt om dem!
Hvad er gennemsigtige tandskinner?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Gennemsigtige tandskinner er enheder til tandregulering, som består at gennemsigtige skinner, der bruges til at rette tænderne. De er meget innovative og attraktive, fordi de er mere æstetiske end traditionelle bøjler, som typisk dækker det meste af tanden. Men hvad er de helt præcis? Hvad er fordelene ved dem? Find ud af det i denne artikel!

Hvad er tandregulering?

Tandregulering er en gren indenfor tandpleje, som studerer, forebygger og behandler unormal størrelse, placering og formen på ens tænder og kæbe.

Det stiler efter at rette disse ændringer for at opnå optimal sundhed i munden og harmoni mellem smilet og korrekt placering af tænderne.

Tandlæger bruger som regel forskellige værktøjer til at rette på tænder. De mest gængse enheder er bøjler. Det er strukturer af metal eller keramik, som tandlæger sætter på tænderne for at kunne rette på deres position.

Over dem sætter tandlæger forskellige typer af metaltråde af forskellige tykkelser. Disse metaltråde giver patienter mulighed for at flytte på deres tænder, eftersom de skaber friktionskræfter med bøjlerne.

Takket være videnskabelige fordele har tandregulering udviklet sig meget og tandlæger har formået at udføre disse bevægelser gennem usynlige skinner, som bliver sat på tænderne. Man bemærker dem praktisk talt ikke.

Kvinde til tandlæge

Tandregulering er en behandling, som hjælper med at rette på tændernes position.

Hvad er gennemsigtige tandskinner?

De er en behandling indenfor tandregulering, som anvender usynlige bøjler, der kaldes skinner. For at planlægge denne behandling, skal tandlæger først lave en form af patientens tænder, samt en 3D repræsentation af tænderne og en computerlavet model af den nuværende og ønskede position af tænderne.

Skinnerne laves af termoplastisk materiale, der er 0,5 mm tykt, hvilket betyder, de knap nok bemærkes. For at hjælpe med at flytte tænderne, foruden de gennemsigtige tandskinner, sætter tandlæger små gennemsigtige kugler, ved navn splinter, på tænderne.

Splinterne hælper skinnerne med at opnå de bevægelser, de skal lave. De skal skiftes ud med andre skinner efter 10 til 15 dage. Behandlingen varierer derudover fra mellem fire måneder til to år, alt afgængig af graden at rettelser, som patienten har brug for.

Det er vigtigt at vide, at denne type af tandregulering ikke kan løse alle problemer. Det anbefales til mindre rettelserrettelse af rotation osv. Tandlæger anbefaler traditionelle bøjler til personer, som kræver mange rettelser.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Naturlige produkter til at blege tænder

Fordele ved gennemsigtige tandskinner

 • Det er en meget æstetisk behandling.
 • De undgår friktion, sår og skader, som traditionelle bøjler og metaltråde kan forårsage. Det er dermed en mere behagelig behandling for patienter.
 • Det tillader bedre hygiejne. Patienter skal fjerne deres skinne, før de børster tænder, hvilket giver dem mulighed for at børste tænder som normalt, som hvis de ikke havde bøjle. Det er mere besværligt at børste med traditionelle bøjler, hvilket resulterer i ophobningen af plak ved tandkødet, hvilket forårsager tandkødsbetændelse og ofte irritation i tandkødet.
 • Tandlæger laver skinnerne ved at bruge en form af patientens tænder, hvilket betyder, at behandlingen er fuldstændig personliggjort.
 • Ved at tillade bedre hygiejne har patienter mindre risiko for huller i tænderne, tandkødsbetændelse og misfarvninger.
 • Til små rettelser opnår gennemsigtige tandskinner de samme resultater som traditionelle skinner. I nogle tilfælde kan resultaterne faktisk være hurtigere end ved traditionelle bøjler.
Kvinde anvender gennemsigtige tandskinner

Gennemsigtige tandskinner får opmærksomhed, fordi det er en mere æstetisk behandling end traditionelle bøjler.

Ulemper ved gennemsigtige tandskinner

 • Patienter skal gå med skinnerne i mindst 20 timer om dagen for at opnå de ønskede effekter. De må kun fjerne dem, før de spiser og børster tænder.
 • Hvis patienten ikke bruger skinnen på grund af glemsomhed, kan behandlingen tage længere tid og dette kan endda forværre tilstanden.
 • Patienter, der skærer tænder, slider hurtigere skinnerne, hvilket betyder, de skal skifte dem oftere.
 • Gennemsigtige tandskinner er dyrere end de traditionelle bøjler.

Både børn og voksne kan bruge denne behandling. Du bør altid have i baghovedet, at tandregulering er en sekundær behandling af andre orale lidelser, hvilket betyder, at du først skal få ordnet huller, rensning af tænder, rodbehandlinger og andre orale helbredsproblemer.

Konklusion

Gennemsigtige tandskinner er innovative værktøjer til tandregulering. De giver patienter mulighed for at opnå de ønskede resultater og sikrer forbedret æstetik og velbehag.

Ved at forudsige behandlingen med 3D software, kan tandlæger være meget mere præcise i behandlingen, hvilket giver dem mulighed for at kontrollere patientens udvikling meget mere.

Det kan interessere dig ...
Syv nøgler til mundhygiejne med tandregulering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Syv nøgler til mundhygiejne med tandregulering

Mundhygiejne med tandregulering kræver mere tid og pleje. Det betyder en ekstra indsats, men det sikrer, at din bøjle fungerer ordentligt. • Anbuselvan GJ, Karthi M, Raja S, Prabhakar K, Mahabob MB. Advancement of orthodontic and craniofacial research sites in the last three decades. J Pharm Bioallied Sci. 2012;4(Suppl 2):S283–S284. doi:10.4103/0975-7406.100273
 • Kumar, K., Bhardwaj, S., & Garg, V. (2018). Invisalign: A Transparent Braces. Journal of Advanced Medical and Dental Sciences Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21276/jamdsr
 • AH Ali, S. A., & Miethke, H. R. (2017). Invisalign®, an innovative invisible orthodontic appliance to correct malocclusions: advantages and limitations. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2012.39.4.254
 • Malik, O. H., McMullin, A., & Waring, D. T. (2013). Invisible orthodontics part 1: invisalign. Dental Update.
 • McMullin, A., Waring, D. T., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 2: lingual appliance treatment. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.5.391
 • Waring, D. T., McMullin, A., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 3: aesthetic orthodontic brackets. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.7.555

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.