Hvad er hudbarrieren, og hvordan kan du passe på den?

Overhuden er afhængig af hudbarrieren for at beskytte sig. Denne kappe er kendt som stratum corneum og findes i det øverste lag af overhuden, det tynde, yderste lag. Den fungerer som et skjold mod miljøforhold, der truer hudens sundhed.
Hvad er hudbarrieren, og hvordan kan du passe på den?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 12 februar, 2023

Hudbarrieren beskytter vores hud mod frie radikaler, der skader den naturlige produktion af elastin og kollagen, som i høj grad er ansvarlige for hudens pæne udseende. Så for at denne barriere kan gøre sit arbejde, er det vigtigt at føre en sund livsstil og tage sig af hudens behov. Vi viser dig i denne artikel, hvordan du gør det.

Hvad er hudbarrieren?

Kvinde med ansigtsmaske af guld til at beskytte hudbarrieren

Hudbarrieren er en af hudens forsvarslinjer, som det fremgår af en artikel i Pascua Dermatological Center Magazine. Den blokerer således for passage af skadelige elementer fra omgivelserne.

Så denne barrieres modstandsdygtighed skyldes hovedsageligt corneocytterne, der er forenet af en lipidplade med naturlige fugtighedsbevarende stoffer, keratin, ceramider og fedtsyrer, med en sur pH-værdi mellem 4,5 og 5,5.

Netop denne sammensætning forhindrer dermatologiske ændringer samt angreb fra biologiske agenser eller irritative reaktioner. Desuden har hudbarrieren andre opgaver i forbindelse med beskyttelse mod toksiner, UV-stråler og infektioner.

Skader, som hudbarrieren kan lide under

Dermatología Venezolana påpeger, at hudbarrieren kan blive påvirket af medfødte fejl i stofskiftet eller af erhvervede sygdomme, der skader hudens permeabilitet og kvalitet. Også sår, klima og for hyppig vask kan forringe hudbarrieren, ligesom følgende faktorer kan forringe den:

 • Allergener.
 • Aldring.
 • Varme brusebade.
 • Angst og stress.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Forbrug af steroidmedicin.

På samme måde modstår epidermallaget gnidning af visse tekstiler og kontinuerlig anvendelse af kosmetik, der er uegnet til visse forhold. Så det er en fejl at udføre skønhedsritualer med et hvilket som helst materiale uden at tage hensyn til, at alle hudtyper har forskellige krav.

Når hudbarrieren ikke fungerer korrekt, begynder der desuden at dukke symptomer som f.eks. afskalning, tørhed og kløe op. Desuden begynder huden at se rynket og misfarvet ud, og folk er mere tilbøjelige til at få virus- eller bakterieinfektioner.

En af de almindelige diagnoser er f.eks. atopisk dermatitis. Ifølge National Eczema Association viser patienten betændelse, rødme, smerte og fortykkelse.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Dupilumab-indsprøjtning: Hvad du bør vide om denne eksembehandling

Måder at beskytte hudbarrieren på

Ved at beskytte huden forsvarer du hudbarrierens integritet, blødhed og styrke – også i fremtiden. Så hvordan kan du bevare dette lag? Det fortæller vi dig nedenstående.

Vælg hudpleje med dermatologisk godkendelse

Du skal ikke komplicere din hudpleje med dusinvis af produkter uden at spørge din hudlæge, hvilke produkter der er egnede. Virale kosmetikprodukter på sociale netværk lover at genoprette glansen, men de er ikke egnede til alle. Det koster mindre og gavner mere at behandle dermis med det, den virkelig har brug for.

American Academy of Dermatology foreslår, at man udvikler en simpel rutine baseret på rensning, fugtighedscreme og solbeskyttelse under hensyntagen til karakteristika for tør, følsom, fedtet eller kombineret hud.

Fugt din hud

Hudbarrierens effektivitet afhænger i høj grad af rensning og tilførsel af fugtighedscremer, der forhindrer fordampning af vand. Dette fremhæves i tidsskriftet Folia Dermatológica Peruana, hvor man understreger vigtigheden af at dække stratum corneum med mineralolier og andre ingredienser som petrolatum og lanolin.

Prøv at fugte med vandbaserede produkter, der indeholder glycerin og mælkesyre. Hvis du har hudlidelser, kan du have brug for blødgørende midler. Cremer med ceramider støtter også barrierens struktur og funktion.

Produkter med hyaluronsyre er kraftige fugtighedscremer, der trænger dybt ned og reparerer skader fra oxidativ stress, forandringer fra solen og rynker.

Eksfoliér med de rigtige syrer

Kvinde får ansigtsbehandling

Det er gavnligt at anvende eksfolierende produkter med mindst 15 dages mellemrum. Du kan gøre det med naturlige præparater eller vælge kemiske eksfolianter , som ofte anvender alfahydroxysyrer (AHA) og betahydroxysyrer (BHA).

Det spanske akademi for dermatologi og venerologi (AEDV) påpeger, at begge ingredienser fortynder de intracellulære væv og renser den dybeste del af huden. Det er bedst, at de kemiske procedurer udføres af fagpersoner.

Denne type eksfoliering anvendes dog også til kosmetiske formål i hjemmet. Det gælder om sammen med hudlægen at bestemme syrerne i forhold til formålet og doserne, da AEDV påpeger, at selv de laveste doser kan have negative virkninger på følsom hud. Der er en gruppe af hyppigt ordinerede AHA’er og BHA’er.

 • Salicylsyre: Ud over eksfolianter findes den i cremer, lotioner, geler og plastre til at rense huden. Desuden er den nyttig ved urenheder, pletter og akne.
 • Mandelsyre: Når den blandes med glycolsyre, har den bakteriedræbende og bakteriostatisk aktivitet ifølgeforskning offentliggjort af Brazilian Journal of Scientific Aesthetics.
 • Glycolic: Denne er ideel til hud, der er påvirket af soleksponering. Et forsøg med patienter, der brugte denne syre i 6 måneder, viste, at dens topiske brug forbedrede hudens tekstur og farve. Når den kombineres med salicylsyre, virker den som en som en skrub, der fremmer dermal stimulering.

Sund kost gavner din hud

En sund kost gavner i høj grad hudens udseende. Clinical Nutrition and Hospital Dietetics understreger, at visse kostændringer styrker behandlingen og forebyggelsen af hudtilstande som psoriasis, akne og dermatose i forbindelse med fedme og hudens aldring.

Så hvad skal du tilføje til din kost? F.eks. hele fødevarer og antioxidanter, sunde fedtstoffer og at drikke rigeligt med vand. Kosten bør også inkludere måltider med følgende ingredienser:

 • Korn.
 • Nødder.
 • Fisk.
 • Grønne bladgrøntsager.
 • Gule og orange frugter.

Kan du lide denne artikel? Læs om, hvorfor du bør: Frugters forskellige stadier: Karakteristika og fordele

Beskyt dig mod solen

Solstråling er en af de største fjender af hudbarrieren, da den fremskynder hudens ældning, forårsager hyperpigmentering og øger risikoen for hudkræft.

Undgå derfor solen mellem kl. 10 og 16, og brug lange ærmer og hatte. Ligeledes er det vigtigt at anvende solcreme med en høj solbeskyttelsesfaktor (SPF) dagligt og genpåføre den mindst hver 4. time.

En undersøgelse offentliggjort af Community Pharmacists konkluderede, at rensning af huden med lette overfladeaktive stoffer og anvendelse af en bredspektret SPF forebygger forældning og karcinogenese. Desuden er dette gavnligt for hudbarrieren.

Hold din stress under kontrol

Hormonelle ubalancer forårsaget af stress underminerer hudbarrieren – de forårsager f.eks. ofte akne. I et nummer af Dermatología Peruana bemærkes det faktisk, at ansigtet er det område, der er mest berørt af udbrud, da der er en højere koncentration af talgkirtler.

Diagnosen kan således have psykologiske virkninger og danne en ond cirkel, der forværrer tilstanden.

Selv om det kan virke kompliceret, er det på grund af virkningen på det personlige udseende vigtigt at håndtere følelsesmæssig stress for ikke at forværre læsionerne eller stratum corneum.

Viden om pH

Som Dermal Evaluation Center kommenterer, regulerer hudens overfladiske pH-værdi stabiliteten af den epidermale barriere og er ansvarlig for udskillelsen af lamellegemer, der er relevante for dannelsen af hudbarrieren.

Desuden anbefales det i forbindelse med de produkter, du giver huden, at pH-værdien ligger mellem 4,0 og 5,0 for at sikre et sundt niveau, der beskytter mod ichtyose, akne, dermatitis og infektioner.

Prøv vegetabilske olier

Vegetabilske æteriske olier er en lindring mod almindelige hudbarrieretilstande. Desuden findes der præparater med antioxidant, antibakteriel og antiinflammatorisk virkning.

Desuden kan du anvende dem direkte eller ved at blande dem i bodylotions og cremer, som øger fugten. Her er nogle gavnlige olier til at massere huden med:

 • Kokosolie.
 • Arganolie.
 • Solsikkeolie.
 • Mandelolie.
 • Hybenolie.

Undgå at ryge

Healthy Skin Foundation advarer om nikotins skade på hudens fibre og struktur. Desuden giver det pletter på fingrene, der holder cigaretten. Rygere kan også opleve forsnævring af blodkar, tørhed og nedsat kollagen og elastin.

Rygning øger også en persons risiko for både lunge- og hudkræft.

Hvad skal du gøre, hvis du bemærker skader på hudbarrieren

Hvis du bemærker bivirkninger efter fortsat anvendelse af et produkt eller hvis der fortsat er symptomer, som kan være relateret til ændringer af hudbarrieren. Det første skridt er således at ophøre med at bruge de produkter, der kan være årsag til virkningerne. Disse tegn afslører helt sikkert, at huden afviser sammensætningen af sådanne stoffer.

Som det sidste er det næste skridt at besøge en hudlæge. Først da vil du vide, hvilke behandlinger eller kosmetiske midler der påvirker strukturen af stratum corneum, og hvilke der er den rette måde at holde din hud sund, hydreret og beskyttet på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.