Hvad er æteriske olier, og hvordan virker de?

Æteriske olier anvendes i naturmedicin på grund af deres fysiske og mentale sundhedsegenskaber. I dag vil vi se på deres vigtigste anvendelsesmuligheder.
Hvad er æteriske olier, og hvordan virker de?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du nogensinde undret dig over, hvad æteriske olier er? Siden oldtiden har æteriske olier været til stede i mange kulturer rundt om i verden. Der er optegnelser, der tyder på, at de blev anvendt i det gamle Egypten, så det anslås, at de har været brugt siden 3.500 år f.Kr.

Generelt er de værdsat for deres aromatiske kraft og deres interessante medicinske egenskaber. På grund af deres sammensætning bruges de blandt andet ofte som hjælpestoffer til at reducere stress, lindre lidelser og reducere risikoen for infektioner.

Som mange andre naturprodukter bør du naturligvis bruge dem med forsigtighed og med måde. Selv om det er sandt, at deres egenskaber gavner sundheden, er de ikke fri for kontraindikationer og uønskede virkninger. I denne artikel fortæller vi dig, hvad de bruges til, og hvilke der er de mest anbefalelsesværdige.

Hvad er æteriske olier?

Du har sikkert undret dig over, hvad æteriske olier er. Disse ingredienser er blevet brugt i naturmedicin i tusindvis af år. Det er især flygtige essenser, der udvindes fra aromatiske træer og planter ved destillation eller koldpresning.

De må ikke forveksles med kommercielle olier, der fremstilles ved kemiske metoder, da deres sammensætning er anderledes. Ofte kombineres den rene æteriske olie med en bæreolie for at gøre den egnet til brug.

Som omtalt i en artikel rapporteret i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine anvendes æteriske olier ofte som desinficerende midler og stimulanser. De har også vist sig at virke som antiinflammatoriske, antimikrobielle og smertelindrende midler.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 2 måder at lave æterisk citronolie

Hvordan og hvorfor virker æteriske olier?

Æteriske olier er ikke egnet til indtagelse. Deres egenskaber anvendes ved inhalation eller topisk påføring (kombineret med en bæreolie). Ifølge forskning, der er offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences, er der tre mulige mekanismer, der forklarer deres virkninger.

Den første omfatter aktivering af nasale olfaktoriske kemoreceptorer, som derefter sender olfaktoriske signaler til hjernen. Mere specifikt påvirker de på denne måde det limbiske system, som er et hjerneområde, der er involveret i reguleringen af følelser, adfærd og langtidshukommelse.

De to andre mulige mekanismer involverer den direkte indtrængning af deres molekyler gennem lugtenerven til hjerneområder og den alveolære absorption af deres forbindelser i blodbanen, som synes at krydse blod-hjerne barrieren for at generere stimulus.

Når de påføres på huden, absorberes fytokemikalier, der er gavnlige for sundheden, dog. I den forbindelse fastslår forskning i Pharmazie, at der ikke er nogen tvivl om, at oliernes bestanddele kan trænge ind i den menneskelige hud.

Kvinde tager æterisk olie med pipette, men hvad er æteriske olier egentlig?

Æteriske olier kan anbringes på huden, så de trænger ind i den, og deres molekyler virker derefter.

Hvad er æteriske olier: De vigtigste egenskaber

Virkningerne af æteriske olier varierer afhængigt af oprindelsesplanten og den udvindingsproces, der anvendes ved fremstillingen. På et generelt niveau er de dog kendetegnet ved følgende egenskaber:

 • Antiviral.
 • Antibiotisk.
 • Antimikrobiel.
 • Antiinflammatorisk.
 • Regenererende og helbredende.
 • Antioxidant.
 • Adaptogen.
 • Beroligende.

I de fleste tilfælde udnyttes disse virkninger i aromaterapi. Indånding af produkterne stimulerer åndedrættet, cellefornyelsen, nervesystemet og blodcirkulationen. Det skaber således en følelse af fysisk og psykisk velvære.

De mest almindeligt anvendte æteriske olier

Det anslås, at der findes mere end 90 sorter af æteriske olier. De fleste af dem anvendes i aromaterapi, men også i kosmetik og i fødevareindustrien.

Her er de mest almindeligt anvendte og deres generelle egenskaber:

Anbefalinger til valg af æteriske olier

Der er flere aspekter, der skal tages i betragtning, når man køber æteriske olier. Lige nu sælger mange butikker forskellige produkter, som ikke altid er af den bedste kvalitet.

Nogle er ikke rene og er blandet med andre olier. Og selv om de måske har behagelige dufte, giver de ikke de ønskede virkninger.

Derfor er det værd at huske på følgende:

 • Vælg olier med høj renhed: De har normalt det botaniske navn på planten på etiketten. De indeholder ikke nogen tilsætningsstoffer.
 • Tjek udvindingsprocessen: Er det destillation eller koldpresning? Hvis den involverer andre procedurer, er den æteriske olie sandsynligvis ikke ren.
 • Vælg en pålidelig producent: Nogle har en lang fortid som producenter.
Æteriske olier i små krukker

Når du køber en æterisk olie, bør du kontrollere, hvordan den er fremstillet, for at sikre dens renhed.

Hvad er æteriske olier: Risici og bivirkninger

Bare fordi et produkt er naturligt, betyder det ikke, at det er sikkert.

Æteriske olier er ingen undtagelse. Faktisk kan misbrug føre til forskellige bivirkninger, der spænder fra milde til alvorlige bivirkninger. De mest almindelige er følgende:

Som med deres gavnlige egenskaber varierer disse reaktioner alt efter sammensætningen af hver enkelt type olie. Under alle omstændigheder anbefales forsigtighed i særlige tilfælde:

 • Babyer og børn.
 • Graviditet og amning.
 • Nyre-, lever- eller hjerteinsufficiens.
 • Personer, der er under farmakologisk behandling.

Ovennævnte tilfælde bør først konsulteres med lægen. En fagperson vil afgøre, om brug af olien er sikker, eller om det udgør nogen risiko. Lægen kan også give vejledning om, hvordan olien skal bruges.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Yemoterapi urtemedicin: Fordele og anvendelsesmuligheder

Sådan bruger du disse olier sikkert

Den mest almindelige måde at bruge æteriske olier på er med en diffusor. Disse spreder aromaerne og giver dig mulighed for at nyde en behagelig oplevelse. Nogle mennesker tilsætter dem også til varmt vand for at inhalere dampene og opnå lignende virkninger.

Deres topiske brug er mere delikat. Det er vigtigt at kombinere nogle få dråber af olien (5 eller 6) med en skefuld bæreolie (15 ml), som kan være kokos-, mandel-, avocado- eller olivenolie. Dette påføres gennem massage på forskellige dele af kroppen.

Vær dog forsigtig i tilfælde af fedtet eller akneramt hud, da anvendelsen af komedogene olier kan forværre den. En anden alternativ måde er at tilsætte et par dråber i badekarret eller i præparater til anvendelse af omslag.

Det er altid en god idé at lave en lappetest for at udelukke mulige reaktioner. For at gøre dette skal du påføre en lille mængde af produktet på et område af huden og lade det virke i 6 til 12 timer. Hvis der ikke er nogen irritation eller ubehag, kan det bruges uden problemer.

Som det sidste kan 3 til 5 dråber af den valgte olie tilsættes shampoo, badegel, lotion og andre almindelige plejeprodukter. Det er naturligvis altid nødvendigt først at finde ud af, om de er kompatible.

Hvad skal man huske på om disse produkter?

Der findes et stort udvalg af æteriske olier på markedet med interessante egenskaber. De fleste bruges i aromaterapi til at fremme afslapning, reducere stress og lindre visse lidelser. De kan dog også have andre positive virkninger på nervesystemet, hjerte-kar-systemet og kredsløbssystemet.

Det er dog vigtigt at bruge dem med forsigtighed, da de kan have uønskede virkninger, hvis de bruges i for store mængder eller under visse omstændigheder. I denne henseende er det tilrådeligt at læse etiketterne og følge producentens anbefalinger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Firenzuoli, Fabio et al. “Essential oils: new perspectives in human health and wellness.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2014 (2014): 467363. doi:10.1155/2014/467363
 • Fung TKH, Lau BWM, Ngai SPC, Tsang HWH. Therapeutic Effect and Mechanisms of Essential Oils in Mood Disorders: Interaction between the Nervous and Respiratory Systems. Int J Mol Sci. 2021;22(9):4844. Published 2021 May 3. doi:10.3390/ijms22094844
 • Herman A, Herman AP. Essential oils and their constituents as skin penetration enhancer for transdermal drug delivery: a review. J Pharm Pharmacol. 2015 Apr;67(4):473-85. doi: 10.1111/jphp.12334. Epub 2014 Dec 31. PMID: 25557808.
 • Schmitt S, Schaefer U, Sporer F, Reichling J. Comparative study on the in vitro human skin permeation of monoterpenes and phenylpropanoids applied in rose oil and in form of neat single compounds. Pharmazie. 2010 Feb;65(2):102-5. PMID: 20225652.
 • Ramsey JT, Shropshire BC, Nagy TR, Chambers KD, Li Y, Korach KS. Essential Oils and Health. Yale J Biol Med. 2020 Jun 29;93(2):291-305. PMID: 32607090; PMCID: PMC7309671.
 • de Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part I: Introduction. Dermatitis. 2016 Mar-Apr;27(2):39-42. doi: 10.1097/DER.0000000000000175. PMID: 26983089.
 • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519
 • Kowalczyk, Adam et al. “Thymol and Thyme Essential Oil-New Insights into Selected Therapeutic Applications.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 25,18 4125. 9 Sep. 2020, doi:10.3390/molecules25184125
 • Koulivand, Peir Hossein et al. “Lavender and the nervous system.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2013 (2013): 681304. doi:10.1155/2013/681304
 • Leyva-López, Nayely et al. “Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 22,6 989. 14 Jun. 2017, doi:10.3390/molecules22060989
 • Jun YS, Kang P, Min SS, Lee JM, Kim HK, Seol GH. Effect of eucalyptus oil inhalation on pain and inflammatory responses after total knee replacement: a randomized clinical trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:502727. doi:10.1155/2013/502727
 • Chen W, Vermaak I, Viljoen A. Camphor–a fumigant during the Black Death and a coveted fragrant wood in ancient Egypt and Babylon–a review. Molecules. 2013 May 10;18(5):5434-54. doi: 10.3390/molecules18055434. PMID: 23666009; PMCID: PMC6270224.
 • Li H, Ge Y, Luo Z, et al. Evaluation of the chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory activities of distillate and residue fractions of sweet basil essential oil. J Food Sci Technol. 2017;54(7):1882-1890. doi:10.1007/s13197-017-2620-x
 • Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(10):34-39.
 • Watanabe E, Kuchta K, Kimura M, Rauwald HW, Kamei T, Imanishi J. Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Forsch Komplementmed. 2015;22(1):43-9. doi: 10.1159/000380989. Epub 2015 Feb 19. PMID: 25824404.
 • Mohebitabar, Safieh et al. “Therapeutic efficacy of rose oil: A comprehensive review of clinical evidence.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 7,3 (2017): 206-213.
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Tan, Loh Teng Hern et al. “Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata (Ylang-Ylang).” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2015 (2015): 896314. doi:10.1155/2015/896314
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50-62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
 • Hongratanaworakit T. Stimulating effect of aromatherapy massage with jasmine oil. Nat Prod Commun. 2010 Jan;5(1):157-62. PMID: 20184043.
 • Ben Hsouna A, Ben Halima N, Smaoui S, Hamdi N. Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Lipids Health Dis. 2017;16(1):146. Published 2017 Aug 3. doi:10.1186/s12944-017-0487-5
 • Hammer KA, Carson CF, Riley TV, Nielsen JB. A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food Chem Toxicol. 2006 May;44(5):616-25. doi: 10.1016/j.fct.2005.09.001. Epub 2005 Oct 21. PMID: 16243420.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.