Hvad er karaktertrækkene ved polyamori?

Polyamori er ikke noget for alle. Faktisk har mange mennesker aldrig været tiltrukket af mere end én person ad gangen, eller har måske aldrig elsket to mennesker på samme tid.
Hvad er karaktertrækkene ved polyamori?
Montse Armero

Skrevet og kontrolleret af psykolog Montse Armero.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Polyamori er et begreb, der har været til stede i vores samfund i årtier, men udøvelsen af det er lige så gammel som mennesket selv. I et polyamorøst forhold opretholder hvert medlem et kærligt og – i mange tilfælde – seksuelt bånd med flere mennesker.

I modsætning til andre ikke-monogame forhold, der hovedsageligt er baseret på sex, er den følelsesmæssige forbindelse forholdets centrale akse i polyamori. Som et resultat af dette bånd kan medlemmer blive enige om forskellige niveauer af engagement: Fra et platonisk forhold til et solidt og stabilt forhold.

Et andet særpræg ved polyamori er, at alle involverede parter normalt er klar over situationen, og de har givet deres  samtykke. Derfor er der ingen snyd involveret. Faktisk hævder polyamorøse mennesker, at deres forhold er baseret på loyalitet og baseret på dyb oprigtighed.

Hvad er polyamori? Karaktertræk

Venner taler sammen

1. Polyamori: Fordomsfrihed

Polyamori kan kun finde sted, hvis folk er villige til at udfordre og nedbryde visse dybt forankrede samfundskonventioner. Monogami, romantisk kærlighed eller tanken om, at vi kun kan føle kærlighed over for en enkelt person, er alle begreber, som polyamorøse mennesker sætter spørgsmålstegn ved og ofte overskrider.

2. Selvbevidsthed og personlig udvikling

At kende sig selv bedre er fordelagtigt for alle former for menneskelige relationer. Det er, fordi det hjælper os til at handle mere modent og ansvarligt. Polyamorøse mennesker har en tendens til at være bevidste mennesker med en høj grad af følelsesmæssig intelligens.

Derfor er de bedre i stand til at håndtere nye følelser og situationer, de ikke har oplevet før.

3. Respekt for andres frihed

Frihed er ikke en eksklusiv komponent i polyamorøse forhold, men den vejer meget i dem. Dette skyldes, at polyamorøse mennesker ikke ønsker at forstyrre deres partners frihed til at være sig selv.

I stedet stræber de efter at elske den anden person og alle deres styrker og svagheder ubetinget.

4. Der er ikke plads til besiddelse

En af de store forskelle mellem polyamori og monogame forhold er eksklusivitet. Når det kommer til polyamori, tilhører dine partnere ikke nogen og er frie til at handle, som de synes er bedst for dem.

Derfor bliver enhver følelse af jalousi – som stadig kan dukke op – konfronteret med det samme for forholdets trivsel.

5. Aktiv kommunikation

De forskellige polyamorøse oplevelser, der kan opstå i forholdet, kræver nye omstillinger og aftaler mellem medlemmerne.

Derfor er dyb og aktiv kommunikation mellem de involverede afgørende.

Forskellige former for polyamori

Tre personer udfører havearbejde

Hierarkiske forhold

I denne form for polyamori er der et primært forhold, som er det, der ville svare til et monogamt par. To mennesker deler ressourcer og bor normalt i samme hjem, med eller uden børn.

Derefter tilføjes muligheden for at opretholde relationer til andre mennesker til dette forhold. Disse er kendt som sekundære relationer, hvis de er mere holdbare eller endda tertiære forhold, hvis de er mere afslappede interaktioner.

Egalitære forhold

I denne type forhold er hvert medlem på samme niveau, og der er intet hierarki. I nogle tilfælde opstår denne type forhold mellem tre individer. Det er det, nogle mennesker kan kalde et “trekantsforhold”.

Der er dog ingen grænse for antallet af mennesker, der kan være involveret. Faktisk deltager nogle mennesker i kærlige fællesskaber, hvor alle medlemmer er engagerede i et fælles forhold.

Andre ikke-monogame typer af relationer

Ud over polyamorøse forhold er der andre meget forskellige måder at være i et ikke-monogamt forhold på. For eksempel:

 • Relationsanarkister. De foretrækker ikke at sætte mærkat på deres forhold.
 • Hybrider. I dette forhold er det ene medlem af parret monogamt, og det andet ikke.
 • Swingere. De vil have sex med mennesker, der ikke er deres partnere, normalt foran deres partner.

Faktisk vil ethvert forhold, hvor følelsesmæssig eller seksuel eksklusivitet ikke dyrkes, blive klassificeret som et ikke-monogamt forhold.

Mulige ulemper ved polyamori

 • Misundelse. Polyamorøse mennesker bliver også jaloux og usikre, muligvis endda mere end monogame mennesker. Dette er, fordi de er mere udsat for situationer, der ville gøre dem jaloux. På grund af det skal de lære at genkende, analysere og relativere disse situationer og følelser.
 • Andres accept. Mennesker, der udøver polyamori, står ofte over for afvisning fra samfundet, især fra venner og familie. Dette kan forårsage stort ubehag for dem og som følge heraf skade deres selvtillid.
 • Brud. At være en del af flere relationer kan føre til at føle sig mere opfyldt og understøttet. Det kan dog også resultere i flere sammenbrud og kampe. Af den grund skal du forstå, at du muligvis vil møde en masse smerter i disse former for relationer.
 • Logistik. Fra et pragmatisk synspunkt kan polyamori være svært at styre, hvis du ikke ved, hvordan du organiserer det. Arbejde, tage sig af huset, passe på familien og sørge for, at du har tid til dig selv, efterlader lidt plads til forskellige dybe bånd med andre mennesker.

Polyamori er ikke noget for alle

Polyamori er ikke noget for alle. Faktisk har mange mennesker aldrig været tiltrukket af mere end én person ad gangen, eller har måske aldrig elsket to mennesker på samme tid.

På den anden side har nogle mennesker oplevet polyamori så længe, de kan huske. Hver person føler sig anderledes og lever sit liv på den måde, der er bedst for dem.

Et modent samfund bør være præget af tolerance og accept af den måde, dets medlemmer vælger at binde sig på, så længe det er baseret på valgfrihed. Det eneste, der bør have betydning, når det kommer til kærlighed, er kærligheden selv og ikke dens form.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man løse problemer i et parforhold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man løse problemer i et parforhold

Nogle gange betyder problemer i et parforhold ikke, at dit forhold vil slutte. Derimod kan det være en mulighed for at forbedre visse aspekter. • Anapol, Deborah. Polyamory: the new love without limits. IntiNet Resource Center, 1997.
 • Easton, Dossey, Hardy, Janet W. Ética promiscua: una guía práctica para el poliamor, las relaciones abiertas y otras libertades en el sexo y en el amor. Editorial Melusina, 2018.
 • Rogers, Carl. El matrimonio y sus alternativas. Kairós, 2005.
 • Thalmann, Yves-Alexandre. Las virtudes del poliamor: la magia de los amores múltiples. Plataforma, 2008.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.