Kæmper du med jalousi i et forhold?

Ofte når du er jaloux, får det dig til at opføre dig på underlige måder. Mennesker, der kæmper med jalousi, prøver at kontrollere alle aspekter af deres partners liv, så de ikke kan være utro. Kæmper du med jalousi i dit forhold?
Kæmper du med jalousi i et forhold?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kæmper du med jalousi i et forhold?

Lejlighedsvis er det okay at kæmpe med jalousi i et forhold. Men når det ender ude af kontrol, kan det dog påvirke begge personers følelsesmæssige helbred.

Det er derfor vigtigt at lære at identificere det, da du muligvis ikke altid bemærker det. Det er vigtigt at vide, hvordan jalousi vokser, og træffe foranstaltninger for at tackle det, så du ikke ender med at lide under konsekvenserne.

Tegn du skal kende, hvis du kæmper med jalousi i et forhold

Jalousi stammer fra frygten for at miste sin elskede. Den bringer dog denne frygt til det næste niveau og kan forårsage konflikter i dit forhold.

Det værste er, at det har en tendens til at blive værre, som tiden går. Faktisk kan det medføre et mærkbart problem at bo sammen, samt respektere og elske hinanden.

Herunder vil vi understrege tegnene på jalousi i et forhold.

Tegnene på jalousi i et forhold

Du forsøger at kontrollere din partners privatliv

Kvinden udviser jalousi over, hvad manden ser på sin telefon

Jaloux personer respekterer ikke deres partners privatliv. De føler ofte, at det er deres “ret” at vide alt om deres partners privatliv.

De kan også blive bange for, at der er en anden person involveret i deres partners liv. Dette forårsager, at de konstant tjekker deres telefon, sociale netværk og enhver anden form for kommunikation.

Dette har faktisk alvorlige konsekvenser. Selv bare det at finde et “hej” eller samtaler med venner kan gøre dig ophidset og føle dig truet.

Du har mistillid til kolleger

Det er sandt, at der er situationer med venner eller kolleger, hvor en smule jalousi er berettiget. Men hvis du ikke ved, hvordan du kontrollerer denne følelse, kan du muligvis begynde at antage ting, der rent faktisk ikke sker.

Det kan ske, at du så antager, at enhver form for opmærksomhed eller sympati for nogen af det modsatte køn er at flirte. Derefter ender du med at blive vred, selv hvis din partner blot var flink.

Du begrænser din partners sociale liv

Par er uvenner over jalousi i et forhold

Jalousi giver ofte folk lysten til at kontrollere deres partners sociale liv. Folk, der kæmper med jalousi, er ofte kontrollerende, når deres partner ønsker at tilbringe tid med deres venner eller familie eller endda ringe til nogen.

De stiller måske konstant spørgsmål om hans/hendes sociale liv, såsom: Hvem taler du med? Hvorfor griner du af, hvad dine venner siger? Hvor skal du hen? Hvor længe vil du være væk?

Eksempelvis vil mennesker, der kæmper med jalousi, måske ikke engang have, at deres partner tilbringer tid sammen med venner. Nogle gange kan de endda finde på, at bede dem om at aflyse deres planer for i stedet at gøre noget sammen som et par.

Du ringer konstant

Det er en ting at ringe et par gange om dagen for at spørge, hvordan det går. Det er en anden ting at ringe konstant for at tjekke op på hver eneste ting, din partner laver.

Personer, der kæmper med jalousi, kan endda også finde på at tjekke, om deres partner er der, hvor han/hun sagde, at de vil være. Derfor kan dette gøre dig stresset og ængstelig.

Du opfinder utroskab

Jalousi i et forhold gør par frustreret

Nogle gange kan jalousi begynde at komme ud af kontrol. Dette sker, når folk begynder at forestille sig, at deres partner er utro, bare fordi de ikke er ved deres side hele tiden.

Derfor får dette folk, der kæmper med jalousi, til at opfinde utroskab. Ofte kan de ikke adskille deres frygt og sammensatte scenarier fra virkeligheden.

Mennesker, der kæmper med jalousi, ændrer deres livsstil

Mange mennesker tror, at hvis de bare tilbringer mere tid sammen med deres partner, kan de forhindre utroskab. Faktisk vil de endda ændre deres livsstil for at virke mere tilgængelige for deres partner, så de kan tilbringe mere tid sammen.

Derfor prøver jaloux mennesker at kontrollere store dele af deres partners tid. De kan endda finde på at planlægge partnerens planer og forsøge at tage al hans/hendes fritid.

De føler sig utilpas med den måde, de klæder sig på

Par kæmper med jalousi

Faktisk kan jalousi udløses så simpelt ved den måde, din partner klæder sig på. Du føler dig måske irriteret, fordi din partner klæder sig pænt på, når du ikke skal med.

Det er almindeligt at høre sætninger som: Hvorfor sætter du dit hår, hvis du ikke skal nogen steder hen? Hvorfor tager du makeup på? Hvorfor har du det på, hvis du bare skal se dine venner? Hvorfor er du væk så meget?

Folk, der kæmper med jalousi i et forhold, forveksler denne opførsel med kærlighed

Dette er sandsynligvis det tydeligste kendetegn hos folk, der kæmper med jalousi. De retfærdiggør altid deres opførsel ved at sige, at de gør det, fordi de elsker deres partner.

Jaloux personer forklarer ofte, at al kritik og frustration bare skyldes, at de bekymrer sig om den person, de elsker. På den måde fortsætter de med at manipulere den anden person.

Naturligvis er dette dog ikke kærlighed. Ægte kærlighed involverer tillid og frihed.

Kæmper du med jalousi? Føler du, at din jalousi eller din partners jalousi er ved at komme ud af kontrol? Vær forsigtig! Selvom det undertiden er normalt at føle jalousi, er det vigtigt at være opmærksom, så det ikke påvirker dit forhold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Harris, C. R. (2003). A review of sex differences in sexual jealousy, including self-report data, psychophysiological responses, interpersonal violence, and morbid jealousy. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/S15327957PSPR0702_102-128
  • Muise, A., Christofides, E., & Desmarais, S. (2009). More Information than You Ever Wanted: Does Facebook Bring Out the Green-Eyed Monster of Jealousy? CyberPsychology & Behavior. https://doi.org/10.1089/cpb.2008.0263
  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.