Følelsesmæssig kommunikation: Sådan kan du bedre forbinde og udtrykke dig selv

Hvis du mestrer følelsesmæssig kommunikation, vil du hjælpe andre til at åbne sig mere op for dig og føle sig tættere og mere tillidsfulde omkring dig. Når du slutter fred med dine følelser, forstår du mekanismerne, som gør os menneskelige, og accepterer dem som en del af et sundt liv.
Følelsesmæssig kommunikation: Sådan kan du bedre forbinde og udtrykke dig selv

Sidste ændring: 06 juli, 2021

Har du nogensinde været så vred, at du ikke kan fortælle nogen, hvad du tænkte på, før du mistede besindelsen? Kæmper du med at få din partner eller dine børn til tydeligt at forstå, hvad du ønsker at fortælle dem? Følelsesmæssig kommunikation er et presserende emne for mange.

Vi ved, at kommunikation er det, der giver os mulighed for at overføre en besked mellem to personer. På papiret synes intet nemmere. En stor del af befolkningen bevæger sig dog igennem livet uden at have mestret denne proces.

Nogle personer lytter blot for at svare,  nogle bruger aggressivt sprog, og andre er ude af stand til at forstå non-verbal kommunikation. Det handler trods alt ikke blot om at sende en sætning fra en sender til en receptor.

Som mennesker er vi følelsesmæssige væsener, der begrunder. Alt, vi gør og tænker på, har faktisk en tydelig følelsesmæssig komponent.

Ved at vide, hvordan vi mestrer, forstår og endda nyder denne type kommunikative handling, vil vi forbedre vores forhold. Derudover vil vi opfatte os selv som mere kompetente, hvilket med tiden forbedrer vores selvværd.

Kvinde taler med andre ved hjælp af følelsesmæssig kommunikation

Følelsesmæssig kommunikation: Hvordan kan det hjælpe os?

Overordnet set er følelsesmæssig kommunikation ikke blot en handling, der gør vores forhold nemmere. Det er faktisk også et værktøj, som markedsføringsvirksomheder bruger.

Videnskabelige studier såsom det, der blev udført af Dr. Blair Kidwell på University of Ohio, viser os, at enhver kampagne, der er i stand til at fremkalde en følelsesmæssig respons fra forbrugeren, skaber en større indvirkning, og salgene øges.

Overordnet set efterlader passende kommunikation af vores følelser et indtryk på hjernen. I den forstand vil dem, der mestrer følelsesmæssig intelligens og ved, hvordan de kontrollerer, hvad de føler, for at udtrykke, hvad de tænker, på en passende måde, nyde betydelige fordele:

 • Undgå konflikter og misforståelserFølelsesmæssig kommunikation vil give os mulighed for at være uenige med andre uden at miste besindelsen. Det hjælper os til at nå enighed.
 • Etablere et bedre forhold til vores samtalepartner. Evnen til at kommunikere gennem følelser skaber også mere langvarige tillidsfulde bånd.
 • Det hjælper os til at udtrykke, hvad vi føler, med klarhed og selvhævdelse.
 • Opnå et højere niveau af empati med personen, der står foran os. Det hjælper os derudover også med at fortolke deres non-verbale sprog!
 • Det validerer vores handlinger at tale om vores følelser. I dette tilfælde giver det os mulighed for at forklare, hvorfor man har gjort bestemte ting.
 • Vi får det bedre. Nogle gange bliver følelser såsom vrede eller frustration begravet, når vi ikke udtrykker, hvad vi føler. Følelsesmæssig kommunikation er broen, der opnår dette.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sådan kan man forbedre sit følelsesmæssige helbred

Hvordan kan man udvikle sine færdigheder indenfor følelsesmæssig kommunikation?

Det første skridt til at forbedre vores følelsesmæssige kommunikation involverer at forstå, at følelser og tanker dukker op samtidigt.

Det er faktisk netop, hvad psykolog, Richard. S. Lazarus, understreger. Når vi føler vrede, er det for eksempel gængs, at strømmen af vores tanker bevæger sig hurtigere og på en uorganiseret måde.

Derudover er disse tanker som regel filtreret af ubehag. Nogle gange er det dermed ikke nok at forberede sig selv på, hvad man vil sige, når man står over for en svær samtale. Det første, man bør gøre, er at forstå, hvad man føler. Derefter vil man være i stand til at forklare sig selv på en selvhævdende måde.

Samvittighed og følelsesmæssig regulering

Du vil ikke være i stand til at give en tale eller en konference på en effektiv måde, hvis du mærker høje eller lammende niveauer af angst. Du vil heller ikke kunne løse noget med din partner, hvis du er fanget af en modsigelse, vrede eller pine.

Det første skridt er at adskille hver følelse, du føler, en efter en: Anerkend den, forstå den og kanaliser den. Hver følelse har et formål, som vi bør overveje. Kun når man har reguleret hver følelse og fornemmelse, kan man forklare sig selv med klarhed og sikkerhed.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Undertrykkelse af dine følelser øger din angst

Empati: Forstå din realitet og respektér den

Ved at udøve empati vil du være i stand til at sætte dig selv i andres sko for at vende tilbage til dine egne og dermed forstå en anden persons realitet.

Vi må ikke forurene os selv med andres følelser. Det handler blot om at lære at læse, intuere og forstå, hvad en anden går igennem, og handle ud fra det.

Empati kræver, at man observerer og lytter. Nogle gange afslører vores kropssprog en realitet, som vores ord ikke siger. Og nogle gange siger vores stemmeleje meget mere end selve beskeden. Vær opmærksom, føl, læs mellem linjerne, og reagér ved at mærke den anden persons følelsesmæssige tilstand på en respektfuld måde.

Et selvsikkert sprog

Følelsesmæssig kommunikation har et anker, som fortøjer det, muliggør det og giver mulighed for at udveksle information på en god måde. Vi taler om selvsikkerhed. For at etablere det med sin samtalepartner bør man overveje det følgende:

 • At bruge et empatisk smil. Undgå at fremtvinge det. Det handler om at påtage sig et smil, som udsender tilgængelighed og positivitet.
 • At nikke med hovedet. På den måde kommunikerer man til den anden person, at man forstår dem, og at man er opmærksom på, hvad de siger.
 • Et indbydende blik. Følelsesmæssig kommunikation er ikke muligt uden at se personen, der står over for en, i øjnene.
Silhuet af et par, der står tæt

Selvhævdelse: Effektiv og respektfuld kommunikation

Selvhævdelse er evnen til at kommunikere effektivt, sikkert og respektfuldt. Takket være denne evne er dialoger mere harmoniske, og vi er i stand til at nå en forståelse og løse problemer.

Dette er de grundlæggende aspekter:

 • Læg alle dine negative tanker til siden.
 • Stol på, hvad du føler, og hvad du ønsker at sige. Din sandhed, dine behov og dine idéer bør blive hørt.
 • Vær opmærksom på, hvad den anden person siger til dig, og lyt til dem på en respektfuld og aktiv måde. Lad ikke dine følelser overtage.
 • Lad der gå et par sekunder, før du svarer.
 • Vær tydelig. Korte beskeder er mere direkte og er nemmere at forstå.
 • Koncentrér dig om fakta, ikke meninger.
 • Vær rolig og positiv.

Vi kan alle udvikle vores evne til at kommunikere vores følelser. Vi har blot brug for at ønske det og dedikere os til forandringen. Giv det et forsøg!

Det kan interessere dig ...
Jeg-budskaber: En god kommunikationsstrategi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Jeg-budskaber: En god kommunikationsstrategi

Jeg-budskaber er et yderst nyttigt kommunikationsredskab, når du ønsker at udtrykke dine tanker eller følelser, uden at du sårer din partner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fernandez, P. y Ramos, N. (2002) Corazones inteligentes. Barcelona: Cairos.
 • Gallego, D. J. y otros (1999) Implicaciones educativas de la inteligencia emocional. Madrid: UNED.
 • Goleman, D. (1996) La inteligencia emocional. Madrid: Kairós.
 • Goleman, D. (1999) La práctica de la inteligencia emocional. Madrid: Kairós
 • Kidwell, B., & Hasford, J. (2014). Emotional ability and nonverbal communication. Psychology & Marketing, 31(7), 526-538. doi:10.1002/mar.20714
 • Salovey, P. y Sluyter (eds.). Emocional Development and Emocional Intelligence: Implications for Educators. Pp. 3-31. New York: Basic Books.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.