Hvad er love bombing, og hvordan opdager man det?

Love bombing får os til at blive følelsesmæssigt afhængige af giftige og ubalancerede forhold. Find ud af, hvordan du undgår det her.
Hvad er love bombing, og hvordan opdager man det?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 08 maj, 2023

Når vi lærer en person at kende romantisk eller starter et nyt forhold, er følelserne intense. Alting leves med illusion, lidenskab og entusiasme. Det er normalt, at begge viser et ønske om at erobre den anden og tilbringe meget tid sammen. I nogle tilfælde er disse holdninger dog ekstreme og er ikke ægte kærlighed, der er ved at opstå, men et forsøg på manipulation. Dette er det, der er kendt som “love bombing”.

Det er en strategi, der i vid udstrækning anvendes af kulter og tvangsorganisationer for at indfange og få magt over deres tilhængere. Desværre er det også meget udbredt i forhold, især i forhold, der etableres med en narcissistisk person.

Da konsekvenserne for den mentale sundhed og det følelsesmæssige velbefindende er alvorlige, er det nyttigt at vide, hvad love bombing består i, så vi kan beskytte os selv og flygte i tide.

Hvad er love bombing?

Hjerter strømmer ud af telefon

Love bombing er en følelsesmæssig manipulationstaktik, som narcissister bruger til at forføre og dominere deres ofre. Den består, som navnet antyder, i at bombardere dem med konstante udfoldelser af hengivenhed, smiger, opmærksomhed og anerkendelse for at få dem til at blive følelsesmæssigt fanget.

Vi har alle et ønske om at føle os set, elsket og værdsat. Følelsesmæssig forbindelse og tilhørsforhold er iboende menneskelige behov. Når dette behov er stort, kan vi derfor være et let bytte for denne type personer, som er eksperter i at spille på vores svagheder.

Love bombing begynder praktisk talt i det øjeblik, de to mennesker mødes, og får det til at se ud, som om forholdet flyder hurtigt og magisk. Der er konstante beskeder, komplimenter, hengivenhed, gaver osv. Personen kan dukke op når som helst i dit hjem eller hvor du end er med den undskyldning, at han/hun ønsker at tilbringe mere tid med dig, kan sende blomster og breve til din arbejdsplads.

Kort sagt, han/hun er fuldstændig væltet omkuld i erobringen og får dig til at føle dig så speciel, vigtig og elsket, at det naturlige er, at du giver dig selv helt og holdent hen til denne forbindelse uden at tænke meget. Især, hvis dit selvværd er lavt, eller du ikke er i din bedste periode.

Love bombing: En proces i tre faser

Denne tilsyneladende idyl varer dog ikke længe, og før eller siden går du videre til en ny dynamik, der ikke længere er så tilfredsstillende. Lad os huske på, at formålet er at kue og besejre offeret for at gøre ham/hende overgivende og manipulerbar. Således foregår processen faktisk i følgende tre dele.

Idealisering af forholdet

I denne første fase virker det forhold, der er ved at opstå, idyllisk. Offeret føler, at han/hun har fundet sit perfekte match, en person, der virkelig elsker og værdsætter ham/hende. Han/hun føler sig glad og begejstret over, hvor godt alting flyder, og over den kærlighed og opmærksomhed, han/hun modtager.

Misbilligelse og straf

Når personen har overgivet sig til forholdet (på grund af den bekvemme indledende love bombing), begynder narcissisten at få kontrol. På dette stadium vil offeret, hver gang han/hun viser en “upassende” adfærd, blive straffet med misbilligelse og fjendtlighed fra partnerens side.

Hverdagshandlinger som at mødes med venner eller familie, have en bestemt hobby eller bruge sin frihed og autonomi uden partneren vil blive mødt med vrede, foragt og tilbagetrækning af hengivenhed. Når personen undskylder, vender idyllen og hengivenheden tilbage.

Således lærer offeret (bevidst eller ubevidst) at opføre sig, som partneren ønsker det. Han/hun begynder at begrænse sig selv, at ændre sin livsstil og altid at handle for at behage sin partner. Han/hun opgiver al sin magt, opgiver sine grænser og isolerer sig selv for at holde den, der allerede dominerer ham/hende, fuldstændig tilfreds.

Udmattelse

På trods af den følelsesmæssige tilknytning, der opstår som følge af love bombing, er det hyppigt, at offeret før eller siden bliver træt af manipulationen eller mishandlingen. På dette tidspunkt kan han/hun beslutte sig for at afslutte forholdet for altid og komme ud af denne dynamik. Men oftest falder han/hun tilbage i partnerens tricks og bedrag, og cyklussen starter forfra.

Sådan opdager du love bombing

Mand overrasker sin partner med hjerter som eksempel på love bombing

Det er ikke let at opdage love bombing fra begyndelsen. Som sagt er spænding, entusiasme og intensitet almindeligt i begyndelsen af ethvert forhold. Der er dog nogle ting, man skal holde øje med:

  • Tingene går meget hurtigt. Personen bombarderer dig med hengivenhed, komplimenter, gaver eller gestus. Og disse svarer ikke til det niveau af tillid eller engagement, som du har. Han/hun ser ud til at gå for vidt, og det kan virke magisk. Men hvis du ræsonnerer det, vil du bemærke, at det er tvunget.
  • Hans/hendes holdninger på visse tidspunkter skaber angst eller afvisning. Han/hun virker ikke som en kærlighedshungrende person, der forsøger at behage dig, men mere som en person, der forsøger at få kontrol over dig.
  • Du kan se små manipulationer bag den tilsyneladende kærlighed. Med alt det, han/hun giver dig, får han/hun dig til at føle dig i gæld og forventer, at du betaler ham/hende tilbage med overgivelse og “lydighed”. Han/hun kan bruge offerrolle og skyldfølelse til at manipulere dig, når du forsøger at have et individuelt liv uden for forholdet.

Undgå at falde for love bombing

At opleve et forhold baseret på love bombing kan ende med at ødelægge dit selvværd, din selvtillid og din følelsesmæssige sundhed. Derfor er det vigtigt at forhindre, at det sker for dig, og at du kan opdage det i tide.

Det er vigtigt, at du arbejder med din selvkærlighed. Du skal også tage dig af dine egne “følelsesmæssige tomrum” i stedet for at forvente, at andre skal udfylde dem. Du skal ikke forvente hengivenhed for enhver pris, ellers vil nogen tilbyde dig det til en meget høj pris.

I begyndelsen af ethvert forhold skal du være opmærksom, og du må ikke afbryde forbindelsen til din logik og fornuft. Vær opmærksom på den anden persons holdninger, og prøv at identificere røde flag tidligt. Husk også at lytte til din intuition og dine følelser, og overse ikke ubehag eller angst, der måtte opstå. Det er vigtige signaler.

Et sundt forhold er normalt progressivt. Der opbygges tillid og kærlighed, og hver enkelt persons individualitet respekteres altid. Når nogen overfalder dig med kærlighed og overdrevne gestus, skal du være mistænksom over for deres intentioner og beskytte dig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Strutzenberg, C., & Wiersma-Mosley, J.,  Jozkowski, K., & Becnel, J. (2017). Love-bombing: A narcissistic approach to relationship formation. Discovery Journal.
  • Vázquez, M. & Valbuena, F. (s/f). La pirámide de necesidades de Abraham Maslow. Recuperado
    de http://142.4.211.67/~coebioet/biblioteca/libros/ceboax-0530.pdf

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.