Lidenskab: Hvad er det, og hvordan er det forskelligt fra forelskelse?

I begyndelsen af et kærlighedsforhold bliver den elskede centrum for alle tanker og handlinger. Men når intensiteten varer ved over tid til det punkt, hvor den forårsager ubehag, kan vi stå over for et tilfælde af lidenskab.
Lidenskab: Hvad er det, og hvordan er det forskelligt fra forelskelse?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Kærlighed er en af de mest intense følelser. Forelskelse og begyndelsen af et kærlighedsforhold skaber normalt positive fornemmelser af eufori, glæde og ønske om intimitet. Men nogle gange får disse naturlige og behagelige reaktioner et tvangspræget skær og begynder at få negative konsekvenser. Det er i disse tilfælde, at vi føler lidenskab.

Dette udtryk blev opfundet af psykologen Dorothy Tenov for at beskrive en psykologisk tilstand af besættelse af en anden person, der er kendetegnet ved stærke ønsker om gensidighed af den kærlige følelse. Det er en tilstand, der har ligheder med tvangsprægede lidelser og afhængighed.

Hvordan kan vi skelne lidenskab fra forelskelse?

Et stort antal mennesker, der oplever lidenskab, er ikke klar over, hvor skadelige deres tanker, følelser og holdninger er. Det bliver ofte forvekslet med typisk forelskelse.

Som det også sker ved andre lejligheder, bliver naturlige og forventede reaktioner til problemer, når de bliver for intense. Således kan forelskelse også føre til, at en person konstant tænker på sin elskede og ønsker at blive gengældt i sine følelser. Lidenskab har nogle særlige kendetegn.

Forelskelse har en midlertidig karakter, som til sidst giver plads til mere rolige følelser, der er baseret på intimitet og engagement. Parret lærer hinanden at kende og deler øjeblikke og interesser, indtil der skabes et dybere bånd.

I tilfælde af lidenskab kan besættelsen vare i måneder eller år uden at mindske intensiteten, hvilket får dem til helt at ignorere den andens mangler og idealisere den anden til det yderste.

I et normalt forhold er den andens velfærd i øvrigt en prioritet. Begge parter behandler hinanden med respekt og hensyn. Den person, der oplever lidenskab, prioriterer sit ønske om at være følelsesmæssigt sikker.

Derfor kan de gå så langt som til at forfølge, chikanere og skubbe den anden persons grænser. Det gør de for at bevise og forsikre sig selv om den andens hengivenhed.

Kvinde ser på mands skygge og føler lidenskab

Tegn til at genkende lidenskab

Som nævnt er det ikke altid let at identificere, at man oplever lidenskab. Derfor er her nogle af de grundlæggende kendetegn:

  • Tilstedeværelse af påtrængende og tilbagevendende tanker om den anden person: De bruger meget tid på at fantasere om et ideelt forhold og analyserer hver eneste gestus og bevægelse for at se, om der er gensidighed. Desuden bliver disse signaler ofte overdrevet og får en betydning, som de ikke har.
  • Overdreven fokus på den elskede: Dette fører til social isolation og forsømmelse af andre vigtige områder i livet. Dette kan påvirke studie eller job.
  • En intens frygt for afvisning: Dette kan endda manifestere sig i fysiologiske symptomer på angst, såsom takykardi, rysten, hyperventilation eller problemer med appetitten.
  • Behov for gensidighed: Manglen på gensidighed skaber intense angst- og depressionstilstande. Desuden lider den person, der oplever lidenskab, på grund af den betydning, der tillægges den anden, af lavt selvværd og kommer til at tænke, at hans eller hendes liv er meningsløst uden partnerens hengivenhed.

Konsekvenser af lidenskab

Følelser af lidenskab kan have alvorlige konsekvenser på flere niveauer. For det første fører besættelse af personen til forsømmelse af andre vitale områder. Dette kan resultere i dårlige akademiske eller arbejdsmæssige præstationer.

Det påvirker også de personlige relationer, da der er en tendens til at isolere sig selv og reagere negativt på kritik.

Desuden er der betydelig følelsesmæssig lidelse. Der opstår jalousi, stress, angst og depressive symptomer. Der er tale om en ufrivillig tilstand, hvor tanker og følelser er ukontrollable.

På den anden side kan den anden person føle sig chikaneret, presset og respektløst behandlet af de konstante forsøg på at sikre gensidighed. Kort sagt er det en skadelig og ubehagelig situation for begge involverede personer.

Findes der en behandling?

Følelser af lidenskab er svære at tage fat på, fordi personen i mange tilfælde ikke er klar over problemet. Psykologisk intervention er dog meget effektivt. Det vil hjælpe med at identificere oprindelsen af lidelsen og de faktorer, der opretholder den.

Men det vil også have en indvirkning på at ændre tankerne om den ønskede person, om sig selv og om meningen med et forhold. På grund af lighederne med tvangstanker giver eksponering med responsforebyggelse også gode resultater.

Frustreret kvinde ved computer

Kærlighed bør ikke føre til tvangstanker

Kærlighed er en positiv og behagelig følelse, der favoriserer en følelsesmæssig forbindelse med andre væsener. Følelser af lidenskab er en tilstand, der forårsager lidelse og forringer livskvaliteten.

Derfor er det vigtigt at se på de overbevisninger, vi har om kærlighed, og analysere de følelser og den adfærd, der følger med den. Når lidenskab bliver en vane og begynder at påvirke vores dagligdag, må vi søge hjælp for at overvinde den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tennov, D. (1998). Love and limerence: The experience of being in love. Scarborough House.
  • Wakin, A. H., & Vo, D. B. (2008). Love-variant: The Wakin-Vo IDR model of limerence.
  • Willmott, L., & Bentley, E. (2015). Exploring the Lived-Experience of Limerence: A Journey toward Authenticity. The Qualitative Report20(1), 20-38.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.