Sådan genkender du en skjult narcissist

En skjult narcissist gemmer sig ofte bag en maske af falsk ydmyghed og empati. Hvad er tegnene på en skjult narcissist? Find ud af det i denne artikel.
Sådan genkender du en skjult narcissist

Sidste ændring: 06 januar, 2022

En skjult narcissist skjuler dette personlighedstræk under en facade. For at være mere præcis er det en person, der kræver opmærksomhed og grandiositet, men på en meget subtil måde.

Det er “skjult”, fordi det ikke opdages ved første øjekast, men når du så lærer personen lidt bedre at kende, er det lettere at se, at vedkommende skal være i centrum for opmærksomheden.

Ofte er det let at forveksle dette træk med omgængelighed og udadvendthed og blive betaget af disse menneskers charme. Denne “pseudo”-tryghed skjuler imidlertid et dårligt selvværd, da disse menneskers overlegenhed konstant skal fodres.

Så hvordan kan du genkende en skjult narcissist? Lad os se på det!

Hvad er en narcissistisk personlighedsforstyrrelse?

Først er det værd at bemærke, at narcissistisk personlighedsforstyrrelse ofte er vanskelig at diagnosticere, da de personer, der lider af det, normalt ikke er i stand til at erkende deres problem. Selv når de går i terapi, har de ofte en tendens til at nedvurdere deres terapeut.

Denne lidelse manifesterer sig dog normalt i slutningen af ungdomsårene (omkring 20-års alderen). Den bliver mere synlig, som årene går. Dette understreges især af det samfund, vi lever i, som værdsætter mennesker med en følelse af overlegenhed og magt.

Ifølge diagnostiske manualer kan en person med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse identificeres ved følgende kvaliteter:

 • De har tilsyneladende en enorm følelse af selvværd. De forstørrer alle deres handlinger.
 • De har også en tendens til at drage fordel af interpersonelle relationer. Derfor har de en tendens til ikke at være særlig empatiske.
 • De har en tendens til at fremstå som arrogante, overlegne og med en storhedsvanvid. De er gode til at “sælge” sig selv.
 • Desuden mener de ofte, at de har flere rettigheder og har ret til mere end andre.
 • De er bekymrede for deres image og udseende
 • Ofte kan de opstille regler, som andre skal følge – men i deres tilfælde bryder de dem.
 • Nogle gange kan de vise sympati, men det er ofte kun for at nå deres egne mål.
 • De har en tendens til at være ufleksible og ikke særlig gode lyttere.
 • De har ofte fantasier om storhed og succes. De er ambitiøse.
 • Det er meget tydeligt at se, hvordan de har det, og hvad de vil have.
Kvinde er en skjult narcissist

Sådan genkender du en skjult narcissist

En skjult narcissist præsenterer sig selv, som om han/hun ikke er en narcissist, men søger alligevel hemmeligt eller skjult beundring fra andre. Nogle af de tegn, der kan indikere, at du har med denne type narcissistisk lidelse at gøre, er følgende:

 • De har en tendens til at udvise falsk og måske endda overdreven ydmyghed.
 • En skjult narcissist mener, at de er unikke og specielle, og at de kun bør have relationer med de mennesker, “som lever op til hans/hendes standarder”.
 • De starter ofte samtaler med at spørge dig om, hvordan du har det, men afbryder dig hurtigt og flytter samtalens fokus til dem selv. Hver dialog ender med at blive en monolog.
 • Disse mennesker har normalt ikke let ved at acceptere muligheden for at have begået en fejl. Hvis de gør det, har de en tendens til at skyde skylden over på andre, så deres fejl bliver præsenteret som “en indlysende naturlig konsekvens”.
 • Det meste af tiden er de ligeglade med at respektere reglerne, ligesom de er ligeglade med konsekvenserne af at bryde dem.
 • En skjult narcissist er ofte ufølsom over for andres behov. De udviser også en snert af overlegenhed.

Du vil måske finde dette interessant: 5 skridt til at identificere og overvinde lavt selvværd

Tips til at håndtere en skjult narcissist

En skjult narcissist kan være tættere på dig, end du tror. Problemet er, at de kan blive manipulerende eller kontrollerende. Derfor er det vigtigt at finde strategier, der giver mulighed for et godt og sundt forhold. Nogle af anbefalingerne er som følger:

 • Sæt grænser. Tillad ikke denne type person at gå over stregen med deres krav, og sørg altid for at tage dig af dine behov først.
 • Når du kommer med kritik, skal den gives med diplomati og med meget takt, mens du forsøger ikke at fornærme, da de er særligt følsomme og meget let tager tingene personligt.
 • De er ofte manipulerende mennesker med det eneste ønske om at få det, de vil have. Derfor skal du undgå at give efter, lade dig påvirke eller lade dem få dig til at føle dig skyldig. Når du først har sagt ja, er der ingen vej tilbage.
 • For at undgå konfrontationer er det bedst ikke at gå ind i “sammenligningslegen”. Men uanset om det er en partner, et venskab eller en chef, vil det være meget vigtigt at passe på dit selvværd, så du ikke tror på nogen af de udsagn eller nedgørende bemærkninger, som en narcissistisk personlighed kan komme med.
 • Disse typer af personligheder har en tendens til at være venlige over for dem, der hjælper dem med at nå deres mål, eller på arbejdspladsen over for de underordnede, der viser loyalitet. Hvis det er din chef, der har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, er det derfor bedst at vise ham/hende, at du er på hans/hendes side for at gøre jeres dage mere “tålelige”.
To personer skændes

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Sådan kan du genkende en kontrollerende person

Pas på balancen mellem “sund” og “usund” narcissisme

Det er klart, at en vis dosis egocentrisme og narcissisme er positiv og endda adaptiv for livet generelt. Det giver en mulighed for at værdsætte sig selv, elske og respektere sig selv, passe lidt på sig selv og sætte sine egne behov og ønsker først.

Men når al ekstern registrering annulleres fuldstændigt og når til en ekstrem grad, opstår der konflikter, som kan ødelægge mange forhold. Manglende følsomhed over for andre og manglende demonstrationer af taknemmelighed eller hengivenhed er ofte en fælles valuta for mennesker, der lider af denne type personlighedsforstyrrelse.

Hvis du befinder dig i et forhold med en person, der har skadelige niveauer af narcissisme, er det derfor meget vigtigt at tænke over at gøre visse grænser klare eller holde en sikker afstand for at undgå at føle sig dårligt tilpas eller se dit selvværd blive “trampet ned”.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aslinger EN, Manuck SB, Pilkonis PA, Simms LJ, Wright AGC. Narcissist or narcissistic? Evaluation of the latent structure of narcissistic personality disorder. J Abnorm Psychol. 2018;127(5):496-502. doi:10.1037/abn0000363
 • Dimaggio, G., & Semerari, A. (2008). Los trastornos de la personalidad. Bilbao: Desclée de Brouwer.
 • Caballo, V. E. (2001). Tratamientos cognitivo-conductuales para los trastornos de la personalidad. Psicología Conductual9(3), 579-605.
 • Trechera, J. L., de La Torre, G. M. V., & Morales, E. F. (2008). Estudio empírico del trastorno narcisista de la personalidad (TNP). Acta colombiana de psicología11(2), 25-36.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.