Hvad er lysfølsomhed induceret af lægemidler?

Der skønnes, at omkring 3000 lægemidler kan forårsage lysfølsomhed. Hvad består dette problem af? Hvad er symptomerne? Læs denne artikel for at finde ud af alt, hvad du bør vide.
Hvad er lysfølsomhed induceret af lægemidler?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Lysfølsomhed induceret af lægemidler er ret gængs. Forskere skønner faktisk, at omkring 3000 lægemidler kan forårsage denne effekt. Det kan opstå som en fototoksisk reaktion eller en fotoallergisk reaktion.

På grund af dette er alle fototoksiske og fotoallergiske reaktioner lysfølsomme reaktioner, men ikke alle lysfølsomme reaktioner er enten fototoksiske eller fotoallergiske. Alle disse er unormale reaktioner, som finder sted på huden efter eksponering for solen og efter at have anvendt bestemte lægemidler.

Om sommeren er det især vigtigt at være forsigtig med denne type problem. Af den grund bør både sundhedsspecialister og patienter være informeret om, hvad disse lægemidler er, og hvilke reaktioner de kan forårsage.

Hvad er lysfølsomhed induceret af lægemidler?

Som vi nævnte, er denne lidelse en reaktion på huden, som finder sted, når solens stråler rammer huden og interagerer med bestemte kemiske komponenter i lysfølsom medicin.

Disse komponenter, som reagerer med lysspektret mellem synligt lys og ultraviolet stråling, kan være både den aktive ingrediens og et af hjælpestofferne, som er en del af formlen.

Det er værd at nævne, at lysfølsomhedsreaktioner udgør 8% af alle bivirkninger ved lægemidler, og pigmentation på huden er blandt risikofaktorerne. Jo mere pigment der er, jo større sandsynlighed er der faktisk for at lide af disse reaktioner.

Foruden pigmentation er andre befolkningsgrupper også mere udsatte. Blandt dem finder vi de følgende:

Person tager medicin

Hvad er en fototoksisk reaktion?

Som vi nævnte ovenstående, er en fototoksisk reaktion en type lysfølsomhed induceret af lægemidler. Ulig en fotoallergisk reaktion, som vi vil se på nedenstående, spiller immunsystemet ikke en rolle indenfor en fototoksisk reaktion.

Fototoksiske reaktioner repræsenterer 95% af alle tilfælde af lysfølsomhed induceret af lægemidler. Det kan opstå nogle få minutter eller timer efter at have anvendt lægemidlet, og de primære symptomer er som følger:

Disse reaktioner er mere gængse med lægemidler administreret oralt, og de udvikler sig, fordi de skaber frie radikaler, som interagerer med ilt, hvilket resulterer i reaktive og celleskadelige kemikalier.

Hvad er en fotoallergisk reaktion?

Det er en anden type lysfølsom reaktion. Indenfor denne type reaktion, som nævnt ovenstående, er immunsystemet involveret. For at føre til en lysfølsom reaktion skal UV-stråler forårsage en kemisk transformering i det administrerede lægemiddel.

Lægemidlet bliver transformeret til et andet kemikalie ved navn hapten, hvilket interagerer med proteiner i huden og fører til sidst til en immunreaktion.

Blandt de mest gængse symptomer er der betændelse, hvis man tager lægemidlet oralt, eller udslæt i tilfælde, hvor det er blevet administreret topisk.

Kvinde klør sig grundet lysfølsomhed induceret af lægemidler

Hvad er de lægemidler, der kan forårsage lysfølsomhed?

Mange lægemidler kan føre til denne form for reaktion. Du bør derfor altid tjekke de tekniske specifikationer for lægemidlet for at vide, om de er lysfølsomme lægemidler eller ej.

Vi vil dog give en kort liste over nogle af disse lægemidler. Du skal selvfølgelig huske, at der er mange flere, så du bør altid tale med din læge eller apoteker.

  • Antibakterielle midler såsom tetracyklin, cefalosporin og medicin mod tuberkulose.
  • Midler mod hjertekarsygdomme: Thiazider, ACE-tæmmere og statiner.
  • Hypoglykæmiske lægemidler, hvilket er lægemidler, som sænker glukoseniveauer.
  • NSAID eller non-steroidal anti-inflammatory drugs.
  • Retinoider.
  • Psykotrope midler.
  • Midler til kemoterapi.
  • Antihistaminer.

Nøglen er at lære om medicin for at undgå lysfølsomhed induceret af lægemidler

Det er essentielt at være informeret om bivirkningerne, som medicin kan forårsage. For at være det bør man  læse både indlægssedlen og den tekniske seddel og tale med lægen. Lysfølsomhed induceret af lægemidler er helt sikkert gængs, og det er vigtigt at kende til, hvad der udløser det, så man kan forebygge det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.