Hvad er monodiæt, og hvorfor anbefales den ikke?

Monodiæt er kendetegnet ved kun at inkludere én fødevare hver dag eller hvert måltid, og anbefales normalt ikke for sundheden.
Hvad er monodiæt, og hvorfor anbefales den ikke?

Sidste ændring: 08 februar, 2023

Restriktive madplaner som monodiæt virker normalt ikke på mellemlang og lang sigt. Faktisk giver de endog problemer med at holde sig til dem. Desuden afhænger et effektivt vægttab af andre faktorer, f.eks. regelmæssig fysisk træning.

Det er tilrådeligt først at fremme muskelvækst, så det er lettere at opretholde et energiunderskud bagefter. Der bør også indføres andre sunde vaner. Men tilbage til hovedemnet… hvad er problemerne med monodiæt?

Hvordan gennemføres monodiæt?

Sandheden er, at der er modstridende oplysninger om monodiæt. Nogle mennesker hævder, at der kun kan indtages en bestemt fødevare i løbet af dagen. Andre hævder, at dette valg træffes ved hvert måltid.

Under alle omstændigheder er der tale om en meget restriktiv tilgang, som vil føre til betydelige ernæringsmæssige underskud. Det første, der vil ske – blandt andet – er en forringelse af muskelmassen.

For at bevare muskelmassen er det vigtigt at sikre et dagligt minimumsindtag af protein, hvilket er vanskeligt med en kost med kun én fødevare.

Ifølge forskning offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism er der behov for mindst 0,8 g protein pr. kg kropsvægt, for at muskelfunktionen kan udføres korrekt. Hos atleter kan behovet let ganges med to eller tre gange.

En skive agurk på en tallerken repræsenterer monodiæt

Hvordan følger man en monodiæt?

Der findes flere typer af monodiæt, og der er derfor forskellige alternative tilgange. Den er dog ofte baseret på en enkelt type mad til hvert måltid. Det kan være kartofler, æbler, æg osv.

Der er dog også mulighed for at inkludere mere variation ved at bruge madvarer fra samme gruppe. Det kan således omfatte forskellige typer kornprodukter, magert kød, grøntsager eller frugt.

Der findes ingen retningslinjer for, hvor længe det er sikkert at følge den. Men på grund af dens restriktive karakter kan det ikke være i mere end to uger. Ellers vil ernæringsmæssige underskud begynde at påvirke sundheden.

På dette tidspunkt vil du sandsynligvis have tabt dig. Og selv om dette er slående, er det faktisk ledsaget af andre negative virkninger på den fysiske og mentale tilstand.

Efter to uger introducerer du gradvist andre fødevarer såsom supper, salater og smoothies. Derefter er det næste skridt at vende tilbage til en afbalanceret og varieret kost med fødevarer fra alle fødevaregrupper og uden begrænsninger.

Blandt de mest almindelige fødevarer, der indgår i monodiæten, er kartofler, æg, æbler, bananer, chokolade og grapefrugter. Det er dog også muligt at gøre det med kød eller bælgfrugter.

Hjælper monodiæten dig med at tabe dig?

I modsætning til hvad dens forsvarere hævder, er monodiæten ikke en effektiv mulighed for at tabe sig. Det er rigtigt, at du kan tabe nogle få kilo med denne fremgangsmåde, men en del af dem vil være glykogen og væske.

I mellemtiden vil det ødelægge en del af muskelvævet, hvilket er dårligt for dit helbred og kropssammensætningen på mellemlang sigt. Som følge heraf vil en genoptagelse af din normale kost føre til en vægtforøgelse, endnu mere end før du startede denne diæt.

Denne type restriktive diæt giver som regel en rebound-effekt, og personen ender i et værre sted, end da han/hun startede. Det er altid bedre at følge gode vaner og ikke mirakelkure.

Kontraindikationer ved monodiæt

Ud over tabet af muskelmasse og den efterfølgende rebound-effekt har monodiæt en anden række kontraindikationer, som det er værd at kende til. Det er vigtigt at bemærke, at et utilstrækkeligt indtag af fedtsyrer betinger det hormonelle miljø.

Hvis f.eks. fedtstoffer ikke indtages i optimale mængder, vil testosteronniveauet blive lacere , hvilket påvirker vitalitet, styrke og sundhed, ifølge en undersøgelse i The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Der vil også være problemer med at kontrollere dannelsen af frie radikaler, da tilførslen af antioxidanter ikke vil være tilstrækkelig. Dette resulterer i en acceleration af aldringsprocessen og en øget risiko for udvikling af kroniske sygdomme.

Efterhånden oplever folk dysfunktion på mitokondrieplan og øget inflammation, hvilket fører til celleskader på DNA-niveau.

Andre muligheder for vægttab

Når det gælder vægttab, er det ikke nødvendigt at vælge en så restriktiv tilgang. Det er at foretrække at dække proteinbehovet inden for rammerne af en varieret, om end lidt energifattig kost.

Det, der virkelig vil gøre forskellen, er fysisk aktivitet. Det er meget vanskeligt at tabe sig ved at skære ned på kalorierne alene. Du skal dog indføre andre sunde vaner, f.eks:

  • Reduktion af tilstedeværelsen af forarbejdede fødevarer i kosten.
  • Forbedring af søvnkvaliteten.
  • Øget vandforbrug.
  • Indførelse af styrketræning i rutinen.
En kvinde står med en vægt

Restriktive diæter kan slet ikke anbefales

Kort sagt er monodiæt ikke et godt valg til vægttab. Det er en restriktiv og uholdbar diæt, som vil føre til underskud af vigtige næringsstoffer. Den vil således medføre ændringer i kroppens normale funktion. Til gengæld øger den risikoen for kroniske sygdomme og for tidlig aldring.

Enhver diæt med mirakuløse egenskaber har en tendens til at have bivirkninger på helbredet. Selv om de lover store resultater på kort tid, fører de ofte til en efterfølgende rebound-effekt, ud over flere farer under gennemførelsen.

Det er bedre at tænke på mellemlang sigt og gennemføre en bæredygtig løsning, der genererer tilslutning. Og i betragtning af kompleksiteten af hver enkelt krop er det bedst at få en personlig plan fra en ernæringsekspert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
  • Singh RK, Kumar P, Mahalingam K. Molecular genetics of human obesity: A comprehensive review. C R Biol. 2017;340(2):87-108. doi:10.1016/j.crvi.2016.11.007
  • Tahreem A, Rakha A, Rabail R, Nazir A, Socol CT, Maerescu CM, Aadil RM. Fad Diets: Facts and Fiction. Front Nutr. 2022 Jul 5;9:960922. doi: 10.3389/fnut.2022.960922. PMID: 35866077; PMCID: PMC9294402.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.