Hvordan påvirker musik dit humør?

Vidste du, at du kan kæmpe psykiske sygdomme og endda nogle fysiske sygdomme ved hjælp af musik? Det er ligegyldigt, hvilken genre, du vælger. De er alle sammen gavnlige!
Hvordan påvirker musik dit humør?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Musik afslapper dig, fjerner dine problemer, får dig til at danse, og opfordrer dig til at synge for fulde lungeres kraft. Det fortæller din historie og giver dig mulighed for at glemme fortiden. 

Musik betyder så meget, at vi har mere brug for det, end vi tror. Det kan ændre dit humør på et øjeblik og få en grå dag til at eksplodere med farve.

Musik og humør

Folk har kendt til de positive virkninger ved at lytte til musik i mange år. Selv tilbage i tiderne med de store filosoffer, ville de have rost i højre toner for at lindre stress.

Visse sange eller salmer bruges i krig for at inspirere soldaternes mod og selvtillid. Sportsbegivenheder afspiller musik for at sætte gang i folkemængderne. Det samme sker i skolen: børn lærer deres tal og alfabetet gennem sang.

Selv butikker afspiller musik for at opfordre dig til at købe mere, og restauranter afspiller musik for at få dig til at spise mere. Det virker på tandlæge klinikken til at hjælpe patienter med at føle sig bedre tilpas, og i elevatorer for at afholde dig fra at begynde at kede dig.

På grund af alt dette og meget mere, ved vi, at musik er godt for dit humør. Det gør dig også mere selvsikker og mindre bange.

Genren betyder ikke noget

Det er sandt, at alle har deres egen musik smag, men der er visse ”universelle” stilarter, der har bemærkelsesværdige effekter.

Melodierne din mor sang til dig i livmoderen, de melodier du hørt som en baby, eller de sange, du forbinder med en behagelig oplevelse nydes universelt af alle.

Når du hører visse stykker musik, så går dine angstniveauer, dit stress og dine bekymringer ned på grund af dets beroligende beføjelser.

Og vi taler ikke kun om klassisk musik eller meditation, men også om kærlighedssange eller R&B, osv.

Visse lyde har en ekstraordinær evne til at mindske negative følelser. Mens nogle rytmer er ”sat” bedre sammen til afslapning, men enhver stil kan bruges som terapi.

Da musikken påvirker dit humør, kan du bruge det i enhver situation og til enhver tid. Nogle kan have brug for at høre hurtige sange til at føle sig bedre tilpas, og andre føler sig bedre tilpas med langsommere sange.

Musik, fokus og søvn

Da du var i skole, ville dine lærere synge bestemte sange for at hjælpe dig med at huske ting: farver, dyr, lande mv.

Relatere oplysninger med en sang hjælper dig med at huske fakta bedre. Det er også en sjov måde at lære på!

Desuden kan nogle lyde i høj grad hjælpe patienter med visse sygdomme såsom kræft og dissemineret sklerose. Hertil kommer, at de også kan hjælpe folk med at hele fra kirurgi, en ulykke, etc.

Når folk er deprimeret og kede af det, er det sværere for dem at håndtere deres smerte. For dem, kan musikken fungere som en fortryllelse.

På samme tid, kan det at lytte til bestemte sange før sengetid opmuntre til en mere afslappende og komplet søvn.

Hvis du har problemer med at sove, så lav en spilleliste med afslappende sange og lyt til den i sengen. Hold dine øjne lukkede og træk vejret langsomt.

Søvnen vil snart omfavne dig, og du vil sove ligesom en baby hele natten lang.

Med hensyn til at komme op om morgenen, så kan nogle mennesker lide rolige, afslappende musik til at opveje stressen fra den fortkommende dag. Andre kan lide hurtig musik til virkelig at vække dem op og komme i gang med det samme. Vælg din favorit!

Når du er virkelig irriteret, gal, eller bare i dårligt humør, så er lidt musik lige, hvad lægen har bestilt. Det reducerer de hormoner, der forårsager stress og øger dem, der gør dig glad.

Det er bare et spørgsmål om at vælge de sange, der fungerer for dig.

Selv hvis du er en fan af rock eller elektronisk musik, bør du også lytte til andre stilarter, ligesom klassisk, jazz eller blues for at berolige dine nerver og puls.

Effekten af musik på din hjerne

Lydene du er udsat for hver dag påvirker dit sind. Når det kommer til den musik, som du kan lide, så frigiver din krop dopamin.

Dette hormon udskilles også, når du laver noget, du nyder.

Når du hører en sang, du elsker, så aktiveres forskellige dele af din hjerne. For eksempel “oplyser” visse sange området ansvarlig for følelsesmæssige reaktioner såsom den visuelle cortex og den motoriske hjernebark.

Som følge af rytmen i sangen, er den frontale cortex og venstre parietal lobe, samt den højre del af lillehjernen mere vågen.

Musik får dig til at have det godt

Med tiden og gentagelse, kan musik hjælpe med:

  • At lære sprog og fremme kreativitet.
  • Behandle neurologiske sygdomme som Alzheimers, Parkinsons, og autisme.
  • Behandle visse følelsesmæssige lidelser som angst, sorg, lavt selvværd, etc.

Så hvad venter du på? Sæt din yndlingssang på og god fornøjelse!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.