Hvad er parosmi?

Parosmi er en forstyrrelse i opfattelsen af lugte, som kan have en række lokale eller systemiske årsager. Find ud af mere her.
Hvad er parosmi?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 16 november, 2023

Parosmi er en ændring i den normale opfattelse af lugte. Det opstår, når vi lugter noget, vi kender, og som vi normalt godt kan lide, men det bliver faktisk ubehageligt for os.

Der sker en forvrængning af de lugte, vi plejede at kunne lide. Det kan forvandle duften af kaffe om morgenen til en frastødende stank, der fører til kvalme.

Parosmi er på listen over de mest almindelige lugtforstyrrelser sammen med følgende:

  • Hyposmi: En reduceret lugtesans.
  • Anosmi: Manglende evne til at opfatte lugte.
  • Fantosmi: At lugte noget, som ikke er der i virkeligheden.

For det meste er ændringen af lugtesansen ledsaget af en smagsforstyrrelse. Og for nylig har der været større konsekvenser på grund af forbindelsen til COVID-19, selvom coronavirusinfektion ikke er den eneste årsag.

Hvad sker der i hjernen hos mennesker med parosmi?

For at forstå lidt mere om denne tilstand, er det nødvendigt at forstå, hvordan lugtesansen fungerer. Evnen til at lugte begynder i de olfaktoriske sensoriske neuroner, som er placeret i den øverste indre del af næsen. Derfra forbinder de stimulus med hjernen.

Hvert lugteneuron har en receptor, som stimuleres af molekyler, der frigives i omgivelserne. Beskeden når hjernen, og lugten identificeres der. Denne identifikation involverer subjektive aspekter, såsom minder. Den adskiller sig fra den rent kemiske identifikation, der f.eks. finder sted i fødevare- eller parfumeindustrien, som rapporteret af Universidad Veracruzana.

Hvad sker der hos en person med parosmi? Processen er ikke helt klar og afhænger af den underliggende årsag. Eksperter er dog enige om at antage, at der er et delvist tab af lugteneuroner, som forårsager en ufuldstændig opfattelse af lugt.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet ENT viste, hvordan hjernen hos mennesker med parosmi fungerer anderledes sammenlignet med personer, der lugter normalt. Denne opdagelse rejste tvivl om problemets perifere oprindelse. Måske ligger problemet hos nogle patienter inde i hjernen.

Til fordel for denne hypotese viste en artikel i The Laryngoscope, at lugtetræning hjælper med at genvinde tabte funktioner, så det ville være muligt at skabe nye “reparerede” neurale forbindelser.

På den ene eller anden måde er det mest almindelige symptom altid den ubehagelige ændring i opfattelsen af lugte.

Lugte, som vi kunne lide, opfattes som rådne eller brændte. En rose eller en blomst kan lugte af afføring. Vi kan også tænke, at den mad, vi laver, brænder på.

Årsager til parosmi

I øjeblikket kan der peges på mere end 100 årsager til parosmi. Lad os diskutere de mest almindelige, ifølge information fra U.S. National Institutes of Health:

Kvinde med parosmi
Luftvejsinfektioner kan resultere i en kortvarig ændring af lugtesansen.

Parosmi forårsaget af COVID-19

For nylig er COVID-19 kommet med på listen over årsager.

En analyse offentliggjort i tidsskriftet Nature fastslår, at 47% af mennesker med sygdommen har samtidige ændringer af lugt og smag. Af denne procentdel hævder 23% at have lidt af parosmi.

I Storbritannien blev der foretaget en undersøgelse af patienter, der havde overvundet sygdommen 6 måneder tidligere. Resultaterne afslørede, at 43% havde mistet lugtesansen og led af parosmi, da de genvandt den. Det skete i gennemsnit 2,5 måneder efter udskrivelsen fra sygehuset.

Men hvad forårsager parosmi på grund af coronavirus? Først troede man, at det skyldtes, at virussen angriber lugteneuronerne. Men undersøgelser af emnet har vist, at det ikke er tilfældet.

Lugteneuroner er forbundet med sustentakulære celler, som indeholder et protein kaldet ACE2. Virussen angriber disse celler, fordi proteinet fungerer som en kode, der gør det muligt for SARS-CoV-2 at trænge ind og beskadige dem. Dette kan også være årsagen til den anosmi, der tilskrives coronavirus.

Efter infektion og virus’ indtrængen i cellerne via ACE2-proteinet, begynder ardannelse og forsøg på reparation af vævene i åndedrætssystemet. Under denne proces skabes der nye og fejlagtige neurale forbindelser, som i sidste ende forårsager parosmi.

Kan det behandles?

Der er ingen specifik behandling til at løse det. Faktisk er recepter angivet i henhold til, hvad der formodes at være årsagen, der gav anledning til problemet.

En ryger vil blive instrueret i at holde op med at ryge. Hvis der er næsepolypper, vil de blive fjernet. Bihulebetændelse vil blive behandlet med antibiotika.

Brugen af vitaminer og mineraler som tilskud til behandlingen er ikke altid effektiv. Ifølge forskning opnås der forbedringer, hvis personen har et certificeret underskud af mikronæringsstoffer.

Parosmiens indvirkning på dagligdagen

Kvinde med kvalme
Mennesker, der lider af parosmi i lang tid, kan opleve, at deres livskvalitet forringes på grund af den følelse af afsky, der ledsager dem.

Parosmi er en lidelse, der skaber problemer i folks dagligdag. Den forhindrer folk i at udføre deres normale rutiner og endda deltage i sociale arrangementer.

Mad kan lugte råddent, folk kan lugte af sved, selv om de er rene, og desinfektionsmidler kan blive assimileret til afføring. Selv kropslugt kan forårsage frastødning.

Smags- og lugtesansen er forbundet. Så det er almindeligt, at patienter ændrer deres spisevaner, når maden bliver ubehagelig på grund af lugten. Nogle oplever vægttab ved ikke at kunne tåle maden, og de reducerer deres daglige kalorieindtag.

Lad os huske på, at lugtesansen er et overlevelsesredskab. Den hjælper os med at afgøre, om vi er i fare. For eksempel i tilfælde af en gaslækage eller ved at skelne mellem kemiske produkter, der kan forgifte os.

Derfor bør vi ikke lade tiden gå, hvis vi tror, at vi har parosmi. Vi bør konsultere en ekspert og påbegynde de relevante tests for at finde årsagen.

Det kan interessere dig ...
Hyperosmi: Overfølsomhed over for lugte
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hyperosmi: Overfølsomhed over for lugte

Overfølsomhed over for lugte er en sjælden lidelse. Mange gange forringes livskvaliteten for de personer, der er født med hyperosmi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.