Lugtesalt i sport: Hvad er dets virkninger?

Blandt de forskellige muligheder, der anvendes til at forbedre humør, styrke eller præstationsevne i sport, er lugtesalt. Læs videre, og vi vil fortælle dig mere om det.
Lugtesalt i sport: Hvad er dets virkninger?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

I dag er det blevet en trend at bruge lugtesalt i sport, der kræver stor styrke og kraft. Disse omfatter vægtløftning, rugby, amerikansk fodbold og endda kampsport.

Traditionelt blev lugtesalt brugt til at hjælpe med at vække folk, der var besvimet. Dette blev gjort, fordi de vækker sanserne ved at udløse reaktioner i kredsløbssystemet og øge blodgennemstrømningen og hjertefrekvensen.

Hvad er lugtesalt, og hvad bruges det til?

Lugtesalt bruges generelt om præparater baseret på ammoniumcarbonater, hvis formel er (NH₄)₂CO₃. De er dog forskellige fra det mineralske ammoniumsalt, der findes i naturlig form.

Disse præparater kan købes i kommercielle virksomheder og onlinebutikker i forskellige former:

 • Salt (dette er den mest almindelige form).
 • Blærer, der, når de brydes, frigiver lugten.
 • En væske, der kan opløses i vand eller alkohol.
 • Klæder eller gaze, der er præimprægneret med lugten.

Uanset præsentationsformen består den mest almindelige form for anvendelse i at bringe saltet tæt på næsen og indånde det. Dette medfører en ændring i næseslimhinden og lungemembranen, hvilket udløser inhalationsrefleksen i det sympatiske nervesystem, som ændrer åndedrætsmønsteret med øget ventilation og en følelse af årvågenhed.

Derefter øges hjertefrekvensen samt blodgennemstrømningen fra den midterste arterie til hjernen. Ifølge undersøgelser om emnet kan hjerterytmen accelereres mellem +6 og +11 slag pr. minut 15 sekunder efter indånding.

På grund af disse virkninger anvendes lugtesalt ofte til at fremkalde genoplivning hos personer, der oplever besvimelser eller blackouts, eller til at forhindre dem i at opstå, når svimmelhed opstår.

Hjerterytme foran stetoskop

Øget hjerterytme er en hurtig virkning af lugtesalt efter indånding.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Besvimelse: Hvad er de forskellige årsager?

Lugtesalt i sport

Ud over de allerede nævnte anvendelser er lugtesalt nu meget almindelig inden for sport. Faktisk viser en undersøgelse, at 49 % af de professionelle styrkeløftere bruger denne ressource.

Hvordan bruges det?

Måden at anvende det på er ganske enkel:

 1. Placer beholderen ca. 10 centimeter fra næseborene. Hvis der er tale om imprægneret tøj, kan du bringe det lidt tættere på.
 2. Inhalér kraftigt og dybt.
 3. Blot én gang bør være nok, og det er ikke nødvendigt at gentage.

Det er en god idé, at brugen af lugtesalt i sport begrænses til konkurrencer. Selvfølgelig kan det også anvendes under træning, men det er ikke det mest tilrådelige.

Man skal vente nogle få sekunder for at mærke virkningen. Den varer dog også kort tid, så det er bedst at få mest muligt ud af den følelse af eufori, det vækker, med det samme.

Hvad er fordelene?

Med hensyn til de gavnlige virkninger af brugen af lugtesalt i sport bemærkes det, at det takket være stigningen i blodgennemstrømningen og hjertefrekvensen kan påvirke præstationen indirekte. I denne forstand anvendes det med et ergogent formål snarere end mental eller psykologisk hjælp ved at aktivere en persons vågenhed.

I nogle konkurrencer af lang varighed eller når der mærkes større træthed, kan de også hjælpe en træt atlet. De kan f.eks. være nyttige i tredje runde af kampsport.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Forskellige øvelser til at styrke knæene

Er lugtesalt nyttigt i sport?

Der er flere faktorer, der kan påvirke sportspræstationer. Nu er der delte meninger om, hvorvidt lugtesalt er nyttigt i sport. Lad os tage et kig på, hvad undersøgelserne siger.

1RM og maksimal styrke

Når det drejer sig om styrketræning, henviser udtrykket 1RM til den største mængde vægt, der kan løftes på én gang i én øvelse. Undersøgelser har dog ikke fundet signifikante forbedringer i denne henseende med salte.

Undersøgelser har heller ikke fundet nogen effekt på maksimal kraftproduktion eller hastigheden af kraftudvikling under en IMTP (isometrisk multijoint test).

Eksplosiv styrke og lugtesalt

Eksplosiv styrke henviser til at udvikle meget kraft eller hastighed over korte afstande eller tidsintervaller. Dette er almindeligt i discipliner som tennis og fodbold.

Hvad dette punkt angår, har undersøgelser fundet en positiv effekt af brugen af lugtesalt til sport. Forskerne undersøgte især virkningerne af sådanne inhalationsmidler på den anaerobe præstation i amerikansk fodbold.

Aktiviteten bestod i at udføre en række sprints med maksimal anstrengelse i 5 sekunder med 40 sekunders restitution. En anaerob wingate-test blev udført før og efter. Resultaterne viste en stigning i PP (peak power) og MP (maksimal effekt) hos henholdsvis 90 % og 80 % af deltagerne.

Kvinde sprinter

Sprints er ikke almindelige i sport, så den effekt, der tilskrives dem, er mere knyttet til eksplosivitet.

Resultaterne anses ikke for at være afgørende, så forskerne anbefaler yderligere undersøgelser.

Bivirkninger og kontraindikationer

Stoffet skal bruges med forsigtighed. Når ammoniak f.eks. bruges til rengøring i husholdningen, kan det være giftigt for nervesystemet. I den forbindelse er der noteret nogle mulige reaktioner:

 • Hoste.
 • Tåreflåd.
 • Hvæsen.
 • Åndedrætsbesvær.
 • Smerter i brystkassen.
 • Irritation af hals og næse.
 • Svimmelhed og besvimelse.

Når det anvendes i lave koncentrationer, er det dog helt sikkert og har ingen bivirkninger. Man bør derfor sørge for at holde saltene på en afstand af 10 centimeter og kun inhalere én gang.

Hvad angår risiciene i forbindelse med sport, rapporterer nogle undersøgelser, at brugen af lugtesalt i forbindelse med sport på grund af øjeblikkets eufori maskerer de begyndende tegn på skader.

Vigtigheden af træning

Styrke og præstationsevne påvirkes af mange faktorer. Derfor er det vigtigt at understrege, at intet stof kan erstatte en systematisk og målrettet træningsrutine.

Brugen af visse hjælpemidler er OK, så længe det ikke er et forbudt eller skadeligt stof. Heldigvis er dette ikke tilfældet med lugtesalt i sport, da brugen af det ikke er kontraindiceret af Det Internationale Antidopingagentur (WADA).

Afslutningsvis er det vigtigt ikke at glemme, at den ergogene effekt af disse stoffer har mere at gøre med humør og årvågenhed end med den faktiske styrke. Når det er sagt, er det sandt, at mange atleter inddrager dem i deres ritualer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Odriozola Lino J. Ayudas ergogénicas en el deporte. Arbor. 2000; 165(650), 171–185. https://doi.org/10.3989/arbor.2000.i650.964
 • Richmond S, Potts A, Sherman J. The impact of ammonia inhalants on strength performance in resistance trained males. J Exerc Physiol Online. 2014; 17: 60-66.
 • Bartolomei S, Nigro F, Luca G, Gabriele S, et al. Acute Effects of Ammonia Inhalants on Strength and Power Performance in Trained Men. The Journal of Strength & Conditioning Research. 2017; 32(1): 244-247.
 • Secrest J, Jones E, Faries M, Hearon C. The Effects of Ammonia Inhalants on Anaerobic Performance Following a Simulated American Football Game. International Journal of Exercise Science: Conference Proceedings. 2015; 2(7): 67. DOI:10.1249/01.MSS.0000477345.16772
 • Herrick R, Herrick S. Allergic reaction to aromatic ammonia inhalant ampule. A case report. Am J Sports Med. 1983; 11(1): 28. doi: 10.1177/036354658301100108.
 • Velásquez J. The use of ammonia inhalants among athletes. Strength & Conditioning Journal. 2011; 33(2): 33-35.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.