Hvad er procedural hukommelse, og hvorfor er det vigtigt?

Procedural hukommelse er ansvarlig for at lagre de daglige vaner, som vi udfører automatisk. Find ud af alt om den i denne artikel!
Hvad er procedural hukommelse, og hvorfor er det vigtigt?

Sidste ændring: 13 februar, 2022

At gå, cykle, køre bil, binde sine sko, børste tænder osv. Der er mange handlinger, som vi hver dag gør ubevidst, og som vi kan udføre takket være procedural hukommelse.

Faktisk gør denne type hukommelse det muligt for os at udføre et uendeligt antal daglige vaner uden at stoppe op og tænke over dem, hvilket gør det meget lettere at udføre dem. Det er derfor, at den er så vigtig. Faktisk er det endda den første type hukommelse, der opstår hos spædbørn, og den sidste, der forsvinder hos ældre mennesker.

Hvad består den så af? Hvordan dannes den? Vi besvarer disse og andre spørgsmål i denne artikel!

Hvad er procedural hukommelse?

Det er også kendt som “motorisk hukommelse” og er en type hukommelse, der lagrer alle de oplysninger, der vedrører procedurer eller strategier, som gør det muligt for os at interagere med vores omgivelser. Derfor lagrer den hukommelsen om, hvordan ting gøres, og hvordan genstande bruges.

Det er også en type implicit langtidshukommelse, som dannes ubevidst og hentes ubesværet frem. Når vi f.eks. børster tænder eller går, stopper vi ikke op og tænker over de færdigheder eller trin, der er involveret.

Mennesker med en bevaret og veludviklet procedural hukommelse tilpasser sig normalt nye aktiviteter uden problemer. På den anden side gør tab af procedural hukommelse det vanskeligt at udføre hverdagsaktiviteter som f.eks. at klæde sig på eller vaske sig.

Barnebarn ser på billeder med sin bedstemor

Du vil måske gerne læse denne artikel: Hudens hukommelse: Hvad du bør vide om det

Hvordan dannes denne type hukommelse?

Den procedurale hukommelse begynder at blive dannet fra fødslen, når vi lærer at gå, tale og spise. I dette tilfælde gentages færdigheder konstant, indtil de udføres automatisk.

På hjerneniveau dannes proceduremæssig hukommelse, når der skabes forbindelser mellem synapserne. Disse er rum i enden af en neuron, hvor signaler kan passere igennem. Jo oftere en handling udføres, jo oftere sendes der signaler over de samme synapser.

Med tiden bliver disse synaptiske baner stærkere, og selve handlingerne bliver ubevidste og automatiske. Derfor er det ofte vanskeligt for os at fastslå, hvornår vi har lært at udføre dem.

Når vores adfærd ændres gennem træning, kan vi således sige, at vi har erhvervet proceduremæssig viden. Det er dog vigtigt at huske på, at øvelse i sig selv ikke garanterer tilegnelse af en færdighed.

De hjernestrukturer, der er involveret i procedural hukommelse

Der er strukturer i vores hjerne, der kontrollerer den indledende indlæring af proceduremæssige erindringer, deres forsinkede indlæring og deres automatisering.

I dette tilfælde er det gruppen af subkortikale strukturer, der kaldes de basale ganglier (som omfatter komponenter som f.eks. striatum), der er involveret i proceduremæssig indlæring. Andre områder, såsom hjernebarken og lillehjernen, er imidlertid også involveret.

Der er f.eks. observeret ændringer i den motoriske hjernebark, når vi lærer nye motoriske færdigheder. I den forstand antyder eksperter, at det specifikke hjernesystem, der er involveret i proceduremæssig hukommelse, afhænger af den specifikke type procedureindlæring.

Eksempler på proceduremæssig hukommelse

Folk bruger ofte proceduremæssig hukommelse i følgende handlinger:

 • Spille et musikinstrument.
 • Køre bil.
 • Svømme.
 • Gå ture.
 • Skrive.
 • Dyrke sport.
 • Cykle.
 • Gå op og ned ad trapper.

Sådan forbedrer du procedural hukommelse

For at lette konsolideringen af procedural hukommelse kræver det ikke kun konstant træning, men det er også vigtigt at have sunde vaner, f.eks. at spise en afbalanceret kost og få god hvile.

I den forbindelse tyder forskning på, at søvn hjælper med at konsolidere indlæring af motoriske færdigheder. I dette tilfælde hjælper NREM-søvn nye hukommelser med at gå fra en skrøbelig tilstand til en mere robust og stabil tilstand.

I mellemtiden kan udførelsen af specifikke øvelser forbedre den procedurale hukommelse. I dette tilfælde bør vi ideelt set koncentrere os om proceduremæssig tilbagekaldelse, f.eks:

 • Huske en opskrift og udføre handlingerne i rækkefølge.
 • At huske en sang og spille den med et musikinstrument.
 • Huske et spil og gennemgå alle de handlinger, der hjælper os til at spille det korrekt.

Disse øvelser er meget gavnlige for personer, der har været ramt af neurologiske ændringer eller sygdomme, som forhindrer dem i at have en konsolideret proceduremæssig hukommelse. Det gælder f.eks. personer med Alzheimers eller personer, der har været udsat for perinatal asfyksi.

Dreng spiller klaver

Vi tror, at du måske vil nyde at læse: Hukommelsestab og glemsomhed: Er det normalt?

Procedural vs. deklarativ hukommelse

Afslutningsvis vil vi gerne skelne mellem procedural hukommelse og dens modsætning, som er kendt som deklarativ hukommelse.

I dette tilfælde er deklarative erindringer de erindringer, som vi husker bevidst, og som kræver en bevidst indsats for at mindes. Eksempler herpå er at huske oplysninger til en test eller adressen på vores hus.

Procedurale erindringer er på den anden side dem, der hentes frem uden anstrengelse. Vi kan endda erhverve dem ubevidst, f.eks. når vi lærer at cykle eller børste tænder. Kort sagt kan vi sige, at deklarativ hukommelse omfatter viden om “hvad”, mens proceduremæssig hukommelse henviser til “hvordan”.

Det kan interessere dig ...
De 3 typer af sensorisk hukommelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 3 typer af sensorisk hukommelse

Sensorisk hukommelse giver os mulighed for at tilføje en mening til vores oplevelser. På denne måde bliver de mere mindeværdige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Quam C, Wang A, Maddox WT, Golisch K, Lotto A. Procedural-Memory, Working-Memory, and Declarative-Memory Skills Are Each Associated With Dimensional Integration in Sound-Category Learning. Front Psychol. 2018;9:1828. Published 2018 Oct 2. doi:10.3389/fpsyg.2018.01828
 • Walker M, Brakefield T, Morgan A,  Hobson J, Stickgold R. Practice with sleep makes perfect: sleep-dependent motor skill learning. Neuron [Internet] 2002 [consultado 3 dic 2021]; 35(1): 205-211. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12123620/
 • Lum J, Conti-Ramsden G,  Page D, Ullmand M. Working, declarative and procedural memory in specific language impairment. Cortex [Internet] 2012 [consultado 3 dic 2021]; 48(9): 1138-1154. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010945211001705
 • Plihal W, Born J. Effects of Early and Late Nocturnal Sleep on Declarative and Procedural Memory. Journal of Cognitive Neuroscience [Internet] 1997 [consultado 3 dic 2021]; 9(4): 534–547. Disponible en: https://direct.mit.edu/jocn/article-abstract/9/4/534/3263/Effects-of-Early-and-Late-Nocturnal-Sleep-on

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.