Neuroners funktion og karaktertræk

Neuroners funktion er lidt ligesom budbringernes. De er store kommunikationsnetværk, der gør det muligt for kroppen at fungere korrekt. Er du interesseret i at vide mere om det? Læs med her.
Neuroners funktion og karaktertræk

Sidste ændring: 09 juni, 2022

Når man ser på neuroners funktion, og hvordan de fungerer, afslører det, at disse celler er et sofistikeret stykke naturlig “teknik”. Du er måske ikke klar over det, men neuroner er den grundlæggende enhed i nervesystemet, og de giver kroppen mulighed for at kontrollere og koordinere al dens aktivitet.

Den måde, neuroner fungerer på, gør det muligt at overføre information til kroppen, både eksternt og internt, ved hjælp af en kompleks mekanisme af kemiske og elektriske signaler. Impulserne kan også transmittere med en hastighed på 360 km i timen gennem visse nervefibre.

Takket være den måde, neuroner fungerer på, kan vi trække vores hænder tilbage, når vi rører ved en brændende varm overflade, mærke, når noget er blødt, opleve smerte, vide, om noget er koldt osv. Disse celler er som budbringere i vores nervesystem.

Neuroners funktion og karaktertræk

Neuroner er en celletype og er en del af nervesystemet. Deres grundlæggende funktion er at modtage og transmittere information gennem elektriske impulser. Neuroner skaber omfattende kommunikationsnetværk i hele nervesystemet.

Disse celler har en stjernelignende form og et centralt legeme, der indeholder strukturen, der holder dem i live. De har også flere grene, inden for hvilke der er mange korte dendritter. Derudover har de en temmelig lang gren, der kaldes axon.

Folk troede tidligere, at kroppen ikke var i stand til at producere nye neuroner i hjernen gennem hele livet. Et team af forskere fra det medicinske Karolinska Institutet i Sverige foretog imidlertid et eksperiment og fastslog, at dette ikke er tilfældet. Hjernen kan producere op til 1.400 neuroner om dagen takket være en proces kendt som “neurogenese”.

Et kredsløb af neuroner

Neural struktur

Som nævnt ovenstående består neuroner af tre elementer. Lad os se på hver enkelt af dem:

 • Kroppen, eller soma, indeholder alle de elementer, et neuron skal bruge for at være levedygtigt.
 • Dendritterne er forlængelser, der modtager nerveimpulser sendt af andre neuroner gennem synapseprocessen.
 • Som det sidste er axon en tynd, lang forlængelse, og dens rolle er at overføre nerveimpulser til andre celler.

Alle neuroner har dybest set denne struktur, men er nogle gange forskellige fra hinanden i henhold til de funktioner, de udfører. Der er således tre typer neuroner:

 • For det første har de unipolare neuroner en enkelt gren, som fungerer som en dobbelt vej, der fungerer både som en dendrit og axon. De er karakteristiske for sensoriske neuroner.
 • Så er der de bipolare. Disse har to grene. Den ene fungerer som en dendrit og den anden som axon. Disse er karakteristiske for neuronerne i nogle dele af øjne, ører og næse.
 • Som det tredje er multipolaren den mest talrige type neuroner og har den klassiske struktur af flere dendritter i form af en gruppe i modtagelseszonen og en lang axon i udgangszonen. De er normalt i rygmarven og hjernen.

Hvordan fungerer neuroner?

Strukturen af disse celler bestemmer, hvordan neuroner fungerer. Kort sagt modtager neuronen en elektrisk impuls gennem dendritterne. Derefter passerer den gennem kroppen eller soma og går derefter til andre celler via axonen.

Axonen frigiver et kemisk stof ved navn en neurotransmitter. Dette når igen dendritterne i den næste neuron og udløser det elektriske signal, der starter en ny cyklus som den forrige. Faktisk kan hver neuron oprette tusindvis af forbindelser.

Der er flere typer neurotransmittere, der letter de forskellige neuronfunktioner:

 • Serotonerge udskiller serotonin (humør).
 • Dopaminerge udskiller dopamin (fornøjelse).
 • GABAergic udskiller GABA (hæmmende neurotransmitter).
 • Glutamatergisk udskiller glutamat (hukommelse og tilbagekaldelse).
 • Cholinerge udskiller acetylcholin (mangefacetteret).
 • Noradrenergisk udskiller noradrenalin (øget puls og blodtryk).
 • Vasopressinergisk udskillelse af vasopressin (en homøostatisk regulator).
 • Oxytocinerge udskiller oxytocin (hengivenhed).
En elektrisk veksling mellem neuroner

Andre fakta om neuroners funktion

Som du kan se, er neuroner små budbringere i kroppen, da deres primære funktion er at modtage og transmittere information. De modtager og leverer det til andre neuroner såvel som til muskler og kirtler.

Neuroner har tre primære funktioner: Sensorisk, integrerende og motorisk. Den sensoriske funktion giver os mulighed for at opfatte interne og eksterne ændringer, såsom varme, lys og så videre.

Desuden behandler den integrerende funktion de modtagne oplysninger for at give et passende respons. For eksempel at tage mere tøj på, når vi er kolde.

Afslutningsvis får motorfunktionen muskler og kirtler til at handle eller ikke at handle efter behov. Der er neuroner i vores centralnervesystem (hjerne og rygmarv), men disse celler er også i det perifere nervesystem. Deres centrale kerne er ganglion placeret langs rygraden.

Det kan interessere dig ...
Lær alt om hjernehinderne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær alt om hjernehinderne

Hjernehinderne fungerer som et fysisk filter, der beskytter mod stød. De beskytter også mod kemiske substanser. Her vil vi fortælle dig alt om dem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Noguera, J., Portillo, N., & Hernandez, L. (2014). Redes Neuronales, bioinspiraciòn para el desarrollo de la ingenierìa. Ingeniare, (17), 117-131.
 • Karolinska Institutet. “Discovery concerning the nervous system overturns a previous theory.” ScienceDaily. ScienceDaily, 12 September 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190912080011.htm>.
 • Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Molecular Cell Biology. 4th edition. New York: W. H. Freeman; 2000. Section 21.1, Overview of Neuron Structure and Function. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21535/
 • Ludwig PE, Varacallo M. Neuroanatomy, Neurons. [Updated 2018 Nov 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441977/
 • Raine CS. Characteristics of the Neuron. In: Siegel GJ, Agranoff BW, Albers RW, et al., editors. Basic Neurochemistry: Molecular, Cellular and Medical Aspects. 6th edition. Philadelphia: Lippincott-Raven; 1999. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK28209/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.