Hudens hukommelse: Hvad du bør vide om det

Eksistensen af hudens hukommelse afgør en større risiko for at lide af skader på huden over tid. Skade af DNA i cellerne ophober sig, og over tid er det svært at stoppe.
Hudens hukommelse: Hvad du bør vide om det

Sidste ændring: 12 januar, 2021

Hudens hukommelse er en reel ting og ikke blot et poetisk begreb eller titlen på en roman. Det er et fænomen, som dermatologer tager mere og mere med i overvejelserne. Hudens hukommelse handler især om eksponering for solen og skaden, som finder sted senere.

Huden er det største organ i den menneskelige krop. Det måler faktisk i alt op til 2,5 meter og vejer 4 kg. Det består derudover af tre lag:

  • Hypodermis.
  • Dermis.
  • Epidermis.

Dette organ fungerer som en barriere mod det ydre, hvor det beskytter os mod aggressive substanser og ændringer i vores miljø. Det spiller desuden en vigtig rolle i vores udseende og endda vores selvværd. Når vi ser os i spejlet, er det, vi ser, en stor del af vores dermiske væv.

Mange personer tager ikke med i deres overvejelser, at deres hud kræver særlig plejePå samme tid bliver vi nødt til at beskytte den fra bestemte farer såsom eksponering for sollys. I denne artikel vil vi forklare, hvad hudens hukommelse er, så du kan forstå betydningen af det.

Hvad består hudens hukommelse af?

Hudens hukommelse er et meget interessant fænomen. Det har selvfølgelig ikke en hukommelse, ligesom hjernen har. Vi taler snarere om det faktum, at hud, som har været meget eksponeret for solen, har en større risiko for at lide af skader på huden i fremtiden.

Med andre ord har de personer, der ofte eksponerer deres hud for solen uden beskyttelse, større sandsynlighed for at begynde at få læsioner på huden efter mange år. Det største problem er, at selvom det i nogle tilfælde er godartet, kan det i andre føre til kræft eller allerede indeholde kræftceller.

På tidspunkter for eksponering indser vi måske ikke engang, at vi er solskoldede, men det afholder ikke læsionerne fra at dukke op. Det er den primære årsag til, hvorfor konstant anvendelse af solcreme er så vigtigtBeskyttelsesfaktoren (SPF) bør derudover altid være mindst 30, og produktet bør dække hele den eksponerede del af kroppen.

Kvinde soler sig

Du vil måske også være interesseret i at læse: ABCDE-testen for hudkræft

Hvordan fungerer hudens hukommelse?

Ultraviolet stråling fra sollys går igennem hudens tykkelse. Med hensyn til det taler vi om to forskellige typer af stråler – UVA og UVB. UVA stråler er i stand til at gå igennem skyer og endda glas, hvor de når de midterste lag af huden.

Denne type stråler er relateret til processerne med fotoaldring og solpletter. På samme måde kan de også skade DNA i vores celler og forårsage mutationen, som kan producere hudkræft.

UVB stråler er de stråler, der er ansvarlige for solskoldninger. Selvom de ikke er lige så egnede til at trænge igennem huden, hvor de kun når epidermis, er de stadig relateret til hudkræft. Vi bliver derfor nødt til at beskytte os selv mod begge typer af stråling.

Konceptet med hudens hukommelse er baseret på det faktum, at disse strålinger ændrer DNA i vores celler. Det, der sker, er, at denne skade i DNA til at starte med reparerer sig selv.

Over tid ophober skaden sig dog, indtil den når til det punkt, hvor den ikke længere kan repareres. Når processerne med cellulær reparation når deres ende, er det, at kræft opstår.

Vi anbefaler, at du læser: Alt om, hvordan tobak påvirker huden

Beskyt altid din hud

Kvinde illustrerer fornyelse af huden ved at hive gammel hud af

Hudens hukommelse er en del af os fra det tidspunkt, hvor vi bliver født. Når børn oplever ubeskyttet eksponering for solen, er risikoen for skade endnu større. Det er derfor, det er vigtigt at udøve særlig pleje, når det kommer til børn og de tidspunkter på dagen, hvor strålingen er størst.

På samme tid bliver vi nødt til at være opmærksomme på, at hudens hukommelse og hudkræft er tæt forbundet. At have lys hud og lyse øjne er også en risikofaktor, selvom personer med mørkere træk ikke er undtaget denne skade. Problemet er så stort, at hudkræft er en af de mest udbredte typer af kræft.

Vi må derfor aldrig glemme at beskytte vores hud. Man bør derudover også holde sig fra ultraviolet stråling i solarier. Husk, at du måske ikke vil kunne se skaden på huden lige med det samme, men den vil dukke op over tid. Man bør derfor gøre, hvad man kan i dag for at holde huden sund på den lange bane.

Det kan interessere dig ...
Sandheden om hudpleje og hudens sundhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Der findes mange myter om hudpleje og hudens sundhed, som kan have negativ indflydelse på huden. Vi fortæller dig, hvad der er sandt og falsk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.