Hvad er protonterapi til behandling af brystkræft?

Ved protonterapi til behandling af brystkræft anvendes en stråle, der er specifikt rettet mod kræftceller. Det er en god mulighed for mange.
Hvad er protonterapi til behandling af brystkræft?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 05 februar, 2023

Protonterapi eller protonstrålebehandling til brystkræft er en avanceret form for strålebehandling, der anvendes til at dræbe kræftceller målrettet. Forskellen mellem protonterapi og konventionel strålebehandling er, at protonterapi anvender ladede partikler kaldet protoner i stedet for ioniserende stråling eller røntgenstråler.

Dette gør det muligt at målrette behandlingen mere præcist mod de ondartede cellers placering. Det omkringliggende sunde væv beskyttes på denne måde.

Hvad er protonterapi?

Protonterapi til kræftbehandling gives ved hjælp af et apparat kaldet en cyklotron. Dette apparat sender en stråle af højenergiprotoner gennem huden og direkte mod tumoren.

Brugen af en protonstråle forårsager, ligesom ved konventionel strålebehandling, skader på cellernes DNA. Denne terapi trænger direkte ind i tumoren og giver mulighed for en bedre dosering og dybde, hvilket reducerer risikoen for de bivirkninger, der er forbundet med strålingsskader på normalt væv.

Derfor forhindrer protonterapi, især i forbindelse med brystkræft, strålingsskader på hjerte og lunger. Det er et nyttigt alternativ i særlige tilfælde af patienter, der har en højere risiko for hjerteproblemer, enten på grund af deres særlige karakteristika eller på grund af deres personlige sygehistorie.

Denne behandling har en yderligere fordel. Den gør det muligt at anvende en højere dosis protonterapi for at øge chancerne for at dræbe ondartede celler.

Kvinde med brystkræft modtager protonterapi

Hvordan gives protonterapi?

Forud for behandlingen bør der foretages en CT- eller MR-scanning for at få et tredimensionelt kort over tumoren. Derefter beregner onkologerne ved hjælp af computerprogrammer og specialiseret software, hvordan behandlingen skal gives i de rigtige doser og på det rigtige sted.

Det ideelle sted for behandlingen markeres på huden, så det kan identificeres under behandlingerne uden fejl.

Protoneterapi udføres i et rum, der er egnet til det. Personen skal holdes i en nøjagtig position på behandlingsbordet, så protonstrålen kan rettes.

Behandlingen er forholdsvis hurtig og varer ca. 30 minutter. Den udføres normalt 5 gange om ugen i en periode på 6 uger. Denne behandling er ikke smertefuld.

Tilknyttede bivirkninger

Generelt er de hyppigste bivirkninger ved protonbehandling de samme som ved konventionel strålebehandling:

 • Træthed.
 • Vægttab.
 • Smerter i det område, hvor behandlingen finder sted.
 • Rødme i huden omkring området, hvor strålen rammer.

Alt, hvad du bør vide om: Hvordan kan jeg forebygge brystcyster?

Fordele ved protonbehandling af brystkræft

Ved brystkræft er de patienter, der har mest gavn af protonbehandling, de patienter, der har størst risiko for strålevirkninger på hjerte og kranspulsårer. Dette kan gælde for kvinder:

 • Som allerede har fået foretaget en mastektomi.
 • Med en historie af hjertesygdomme.
 • Som har modtaget strålebehandling på regionale lymfeknuder.
 • Med tumorer i venstre side eller i den nederste kvadrant af brystet.

På den anden side er protonterapi indiceret i tilfælde af brystkræft, der er diagnosticeret som en af følgende typer:

 • Recidiverende.
 • Inflammatorisk.
 • Triple-negativ.
 • Duktalt karcinom in situ.
 • Invasivt duktalt eller lobulært karcinom.
 • Tidlige stadier (stadie I).
 • Lokalt fremskreden (stadie II og III).

Protonterapi synes at være særlig nyttig i de tidlige stadier af brystkræft, især hvis kvinden allerede har gennemgået en konservativ operation. Hos sådanne patienter kan man med denne fremgangsmåde undgå tilbagefald eller spredning af kræftceller.

På den anden side anvendes den også ved tilbagefald. Det er en god mulighed for dem, der allerede har modtaget konventionel strålebehandling i et område tæt på det område, der betegner et tilbagefald af tumoren.

Scanning af bryst

Er protonterapi alene tilstrækkeligt?

Nej, protonterapi er normalt kun en del af behandlingen, som også omfatter kirurgi (mastektomi med eller uden fjernelse af lymfeknuder), konventionel strålebehandling, kemoterapi og hormonel, biologisk eller målrettet terapi.

Desuden anvendes denne teknik til andre typer kræft og ikke kun brystkræft. Den bruges i følgende onkologiske varianter:

Fordi protonterapi trænger direkte ind i tumoren, reducerer den risikoen for strålebivirkninger i sundt væv. I tilfælde af brystkræft forhindrer den skader på hjerte og lunger. Det giver også mulighed for at anvende en højere dosis.

Det er en ikke-invasiv behandling, der er praktisk for en hurtigere tilbagevenden til daglig aktivitet. Den giver lignende eller bedre resultater end konventionel strålebehandling og reducerer risikoen for spredning eller tilbagefald af kræft.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.