Smerter i højre side af brystet: Hvad kan forårsage det?

Brystsmerter kan have mange forskellige årsager. I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste årsager til smerter i højre side af brystet.
Smerter i højre side af brystet: Hvad kan forårsage det?
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Brystsmerter er et hyppigt symptom, der normalt bekymrer den, der lider af det. Selv om det kan være forårsaget af mange forskellige tilstande, er det vigtigt at overveje dets karakteristika samt dets placering. Med disse oplysninger er det muligt at få en indledende mistanke om årsagen. I denne artikel vil vi fokusere på nogle af årsagerne til smerter i højre side af brystet.

Sværhedsgraden af disse tilstande varierer lige så meget som deres oprindelse. Derfor er rettidig medicinsk evaluering af stor betydning i disse tilfælde, da symptomet ikke bør ignoreres.

Det er vigtigt at spørge om andre kliniske manifestationer, der ledsager smerterne. Ligeledes er det nødvendigt at berolige patienten for at undgå udeladelser og dermed lette forståelsen af patientens tilstand.

Brystvæggen og smerter i højre side af brystet

Generelt er de hyppigste årsager til smerter i højre side af brystkassen relateret til de strukturer, der udgør brystvæggen. Selv om der normalt er tale om kliniske tilstande, der ikke er alvorlige, bør de altid vurderes omhyggeligt.

Det er nødvendigt at udelukke en mere alvorlig oprindelse. En historie med skader, pludselige bevægelser, hoste eller intens fysisk træning er normalt involveret i årsagen til smerter, der tilskrives brystvæggen.

Intercostal neuralgi

Irritation af de nervefibre, der ledsager ribbenene, kaldes intercostal neuralgi. Dette er et klinisk billede med flere forskellige årsager: Traumatisk (skade), infektiøs og endda ved kompression af nerven på et eller andet sted på dens vej.

Brystsmerterne ved intercostal neuralgi forværres ved dyb vejrtrækning, pludselige bevægelser og hoste. Når den ramte nerve er i højre side, omfatter smerten dette område af brystkassen.

Det er vigtigt at bemærke, at smerten normalt ikke strækker sig ud over det interkostalrum, der svarer til den pågældende nerves følsomhed. Desuden er det ved fysisk undersøgelse karakteristisk, at palpation er smertefuldt, når der lægges tryk på nogle punkter i dette interkostalrum.

Akupressur menes at være nok til at stille diagnosen.

Mand har brystsmerter

Brystvæggen er mere modtagelig for smerter og inflammation hos personer, der er overvægtige.

Costochondritis: Når leddene forårsager smerter i højre side af brystet

En anden tilstand, der udløser smerter, er costochondritis. Det drejer sig om et eller flere led mellem ribbenene og den brusk, der fastgør dem til brystbenet.

Smerten kommer som regel gradvist og er normalt lokaliseret ved det andet og tredje costochondralled, men kan også omfatte andre steder. Desuden stråler de også ofte ud til skulderen og lemmerne på samme side.

Tietze syndrom er en type af denne tilstand.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 naturmidler med eukalyptus til at lindre åndedrætsproblemer

Ribbensbrud og andre årsager til knoglesmerter

En årsag til smerter i højre side af brystet, som især rammer ældre mennesker, er et ribbensbrud. I disse tilfælde er det normalt et sekundært symptom på osteopeni, men det kan også være manifestationen af knoglemetastaser.

Hos unge mennesker bør man dog mistænke et nyligt traume i brystet. Det er vigtigt at vurdere personens åndedrætsfunktion i detaljer, da denne kan være kompromitteret.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Motion og hjertesygdom: Hvad skal du tage hensyn til?

Andre lidelser i brystkassen

Der findes andre lidelser i brystkassen, som kan udløse smerter. Muskelkontrakturer er en af dem og er normalt forårsaget af intens træning, selv om pludselige bevægelser og traumer også kan forårsage det.

På den anden side påvirker visse infektionssygdomme, såsom herpes zoster, et dermatom i brystregionen og giver smerter i højre side af brystkassen. I denne tilstand opstår der blærer, der svarer til den tilsvarende nerves vej.

Lidelser i åndedrætssystemet, der forårsager smerter i højre side af brystet

I dette afsnit vil vi gennemgå nogle lidelser i lungehinden, der kan udløse smerter i højre side af brystet. Pleura er en struktur, der består af to lag: Det viscerale og det parietale. Det er i sidstnævnte, at den innervation, der er nødvendig for at overføre smerte, findes.

Højresidig lungebetændelse

Infektion af lungevævet udgør lungebetændelse, som er en alvorlig tilstand, der berettiger øjeblikkelig lægelig vurdering. Symptomerne omfatter følgende:

 • Hoste.
 • Feber.
 • Generel utilpashed.
 • Åndedrætsbesvær.

Hvis den infektiøse proces er lokaliseret i højre lunge, kan der forekomme smerter i den side af brystet. Det er nødvendigt med en grundig fysisk undersøgelse og supplerende prøver for at fastlægge en effektiv og rettidig behandling.

Højre lungekollaps

Tilstedeværelsen af luft mellem lagene af lungehinden kaldes lungekollaps eller pneumothorax. Selv om en skade kan forårsage den, kan andre mulige årsager være visse medicinske procedurer og endog spontan bristning af et skrøbeligt område i pleura.

Det er forbundet med pludselig smerte i den berørte side og åndenød. Behandlingen afhænger af det kliniske billedes sværhedsgrad.

Scanning til at vurdere grunden ti smerter i højre side af brystet

Røntgenbilleder er almindelige supplerende metoder, der anvendes til diagnosticering af brystsmerter.

Tumorer som årsager til smerter i højre side af brystet

Tumorer, der er placeret i højre lunge, er en anden årsag til højresidige brystsmerter. Men når disse tilstande er placeret i lungevævet, er de normalt asymptomatiske i de indledende stadier, fordi de ikke involverer den parietale pleura.

I disse tilfælde er det vigtigt at spørge ind til vægttab, tobaksbrug og kronisk eksponering for asbest og biomasserøg. Ud over smerter er hoste og åndenød almindeligt forekommende.

Andre årsager til brystsmerter

Betændelse i pleura, også kaldet pleuritis, er en anden mulig årsag til højresidige brystsmerter. Den forstærkes normalt af hoste og dyb vejrtrækning.

Ligeledes kan enterovirus-infektionsprocesser, såsom gruppe B coxsackie, udløse epidemisk pleurodyni, der udgør Bornholmsk sygdom.

Højresidige brystsmerter af kardiovaskulær oprindelse

Selv om højresidige brystsmerter normalt ikke er relateret til iskæmiske processer i hjertet, såsom myokardieinfarkt, udelukker smerternes placering det ikke. Det er også muligt, at det kan være forårsaget af vaskulære strukturer i andre organer med lige så stor betydning.

Det faktum, at smerterne sidder på den “forkerte side” af kroppen i forbindelse med et hjerteanfald, bør således ikke være nok til at antage, at der er tale om en ufarlig tilstand. Kardiovaskulære årsager til brystsmerter i højre side omfatter følgende:

 • Perikarditis.
 • Lungeinfarkt.
 • Koronararteriesygdom.
 • Pulmonal tromboemboli.
 • Dissekerende aneurisme i aorta.

Andre årsager til smerter i højre side af brystet

Der er andre årsager, som ikke er relateret til respiratoriske, kardiovaskulære eller brystvægstilstande, der også forårsager smerter i dette område. Disse omfatter nogle sygdomme i fordøjelseskanalen, især sygdomme i spiserøret, og også lever- og galdeblæreforstyrrelser.

Det er også muligt, at smerter i højre side af brystet kan have en psykogen oprindelse. Angst og psykosomatiske årsager bør også overvejes.

Det kan interessere dig ...
Hvordan man kan genkende blindtarmsbetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan man kan genkende blindtarmsbetændelse

Ved du, hvordan du kan skelne almindelige mavesmerter fra et tilfælde af blindtarmsbetændelse? Lær at genkende blindtarmsbetændelse her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jinich, H.; Lifshitz, A.; García, J.; Ramiro, M.; Síntomas y Signos Cardinales de las Enfermedades; Sexta Edición; Editorial El Manual Moderno S.A. de C.V.; 2013.
 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Crespo, D.; Pérez, F.; Zambrano, M.; Dolor Torácico; Revista Pediatría de Atención Primaria; 12 (45): 95 – 107; 2010.
 • Fajardo, M.; Pérez, R.; Samper, J.; Pérez, F. López, I.; Dolor Torácico Agudo; Revista de la Sociedad Española de Medicina General; 58: 607 – 622; 2003.
 • Carriquiry, G.; Trostchansky, J.; Manejo Actualizado de las Fracturas Costales;
 • Huang, W.; Shen, G.; Tseng, C.; Persistent Right-Sided Chest Pain; Electronic Clinical Challenges and Images in GI; 139 (Issue 4): E8 – E9; 2010.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.