Hvordan kan jeg forebygge brystcyster?

Selv om det er vigtigt at kontrollere udviklingen af brystcyster, er der ingen direkte sammenhæng mellem at have dem og at udvikle brystkræft.
Hvordan kan jeg forebygge brystcyster?

Sidste ændring: 01 december, 2022

I dag vil vi forklare, hvordan du skal handle for at undgå at få brystcyster. Derudover vil vi gennemgå nogle naturlige måder at behandle dem på. Gå ikke glip af det!

At få brystkræft er en af mange kvinders største frygt. En knude i brystet er dog ikke nødvendigvis et tegn på, at du har brystkræft. I denne artikel vil vi se på nogle af de forskellige typer af cyster, der findes, og hvad du skal gøre, hvis en selvundersøgelse eller en lægeundersøgelse hos din læge afslører vækster eller cyster.

Myter om brystcyster

Der cirkulerer mange historier på internettet og andre steder, som hævder, at der er en direkte forbindelse mellem at have brystcyster og at udvikle brystkræft.

Dette er dog ikke tilfældet. Det, der er sandt, er, at udviklingen af brystcyster kan håndteres, minimeres eller ideelt set helt forhindres. Så der er flere forskellige adfærdsmønstre og tips, der skal hjælpe dig med at forebygge brystcyster så meget som muligt.

Selv om der ikke er nogen direkte forbindelse mellem at have cyster i brystet og at få brystkræft, har flere undersøgelser vist, at kvinder, der aldrig har fået børn, kvinder med uregelmæssige menstruationscyklusser eller kvinder, der har en fortid med brystkræft i familien, ofte har en tendens til at udvikle cyster, der kan udvikle sig til brystkræft.

Hvad er brystcyster?

En brystcyste er en væskeansamling på indersiden af brystet. Det er derfor en lille sæk, som regel på størrelse med en kikært eller mindre, som normalt indeholder væske.

Der er ingen entydig måde at vide, hvornår en brystcyst er ved at dukke op. De kan dukke op hos meget unge kvinder og endda hos børn. I princippet kan de begynde at dukke op omkring det tidspunkt, hvor brysterne udvikler sig, som regel fra 10- til 12-årsalderen.

Mens de fleste brystcyster er fyldt med væske, findes der også godartede cyster, der er mere faste.

Røntgen viser brystcyster

Fibroadenomer

Der findes en anden type cyste, der kaldes et fibroadenom. Disse har en tendens til at være symptomløse og smertefri. Normalt kan du opdage dem under en brystundersøgelse ved at mærke en lille, hård, bevægelig knude i brystet.

Den vil generelt føles enten glat eller lidt ru, når den er forårsaget af et fibroadenom med riller, når du rører ved den. Den vil bevæge sig frit rundt i brystet, når du rører ved den.

Heldigvis er de også godartede. Fibroadenomer opstår, når der er overdreven vækst af brystvæv. Selv om de kan forveksles med de brystcyster, som blev beskrevet ovenstående, er de også forskellige.

Fibroadenomer er mere almindelige før overgangsalderen. Selv om de kan forekomme i alle aldre, har fibroadenomer en tendens til at forekomme i puberteten og hos unge kvinder. Det skyldes, at der er en sammenhæng mellem deres forekomst og de hormonelle ændringer, som kvinder gennemgår i denne alder.

Når patienten opdager en fibroadenom, bør hun holde øje med eventuelle ændringer i brysterne. Kirurgi er ikke altid nødvendigt. Men hvis du ønsker at få dem fjernet, kan de fjernes med en nål eller ved operation, hvis de er hårde.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Ændringer i brystet og brystvorten: Hvornår er det grund til bekymring?

Årsagerne til brystcyster

Brystcyster kan have være forårsaget af mange forskellige faktorer. Først og fremmest er det på grund af brystets anatomi meget almindeligt, at brystets kanaler bliver blokeret. Dette gør det muligt for væske at ophobe sig inde i dem. Som følge heraf opstår der en brystcyste.

Det er også muligt, at de kan være arvelige, selv om det ikke er almindeligt.

Uanset hvilken type cyste der er tale om, skyldes de oftest godartede ændringer i brystkirtelvævet (fibrocystisk bryst). Dette sker oftest i forbindelse med overgangsalderen.

Dette skyldes ikke kun de hormonelle ubalancer, der opstår i denne periode, men også fybrocystiske forandringer (spontane forandringer i brystvævet, som er både almindelige og godartede). Dette er meget almindeligt, selv i sunde bryster, og menes at være en normal ændring.

Det er nødvendigt at forstå, at brystcyster opstår på grund af hormonændringer, der er unikke for hver enkelt kvinde. På grund af dette skal du foretage selvundersøgelser af brysterne regelmæssigt.

Det er faktisk meget almindeligt, at hormonerne ændrer sig på et øjeblik. Derfor bør du forsøge at foretage en brystundersøgelse på samme tidspunkt hver måned.

Kost og brystcyster

Hvis din kost har en høj koncentration af xantin (almindelig i kaffe, te, chokolade, skaldyr og sodavand), kan det ligeledes gøre det mere sandsynligt, at der opstår cyster.

Fedme er en risikofaktor, som kan forårsage fremkomsten af ikke kun godartede cyster, men også ondartede cyster . Det kan også medføre, at kvinder mangler modermælk.

Personer, der ikke har fået børn, er dog mere tilbøjelige til at lide af dette end personer, der har fået børn. En anden faktor, der kan øge sandsynligheden for brystcyster, er overgangsalderen.

En kost, der mangler frugt og grøntsager, øger risikoen for cyster.

Det er også nødvendigt, at du ved, at stoffer, alkohol og tobak er faktorer, der kan øge risikoen for brystkræft, ikke kun for brystcyster.

Der findes en populær række “trin”, der hævder at fortælle dig, hvordan du kan kurere cyster eller undgå dem, men de er ikke sande. Et af rådene er f.eks. at undgå mammografier, fordi de kan skade dine bryster.

Andre falske påstande er, at “det at komme til at skade dit bryst ved et uheld forårsager kræft”, “at punktering af cysten (som normalt gøres med en sprøjte for at analysere indholdet) forårsager, at cyster spreder sig”, eller “biopsier kan forårsage spredning af kræft”.

Du hører måske også, at brug af præventionsmidler eller implantater kan forårsage cyster eller kræft.

Du skal ikke være særlig opmærksom på disse rygter, for som du allerede har set, er årsagen til disse cyster, og hvordan de dannes, faktisk meget forskellige.

Vaner og naturmedicin til at forhindre vækst af brystcyster

Vi vil vise dig ting, som du bør gøre for at forhindre, at der opstår cyster, eller, hvis du allerede har dem, hvad du kan gøre for at forhindre, at de vokser, eller for at undgå at få flere.

Det første er at tage gode forebyggende foranstaltninger. Det er meget vigtigt at tjekke dine bryster og afsætte tid til at lære din krop at kende og mærke den, så du kan se, om der dukker nye eller usædvanlige vækster op tidligt. Mærk dine bryster på samme tidspunkt hver måned, så du kan opdage en vækst, så snart den dukker op.

Der er meget, du kan gøre for at forebygge fremkomsten af cyster, brystsmerter og endda brystkræft. En tidlig diagnose, en sund kost og at lære din krop at kende kan hjælpe dit helbred uendeligt meget.

Hvis du under din rutinemæssige brystundersøgelse finder en knude, er det tilrådeligt, at du går til lægen for at få foretaget en simpel biopsi. Hvis den er flydende eller halvfast, og der ikke er andre tegn, som f.eks. blod, der tyder på negative bivirkninger, er det i 98 % af tilfældene blot en simpel cyste.

Disse vil ikke forvandle sig til kræft, og de er ikke farlige. I alle tilfælde er det dog vigtigt at finde ud af, hvad der er inde i cysten. Hvis du kan, skal du desuden forsøge at undgå de faktorer, der forværrer den eller får flere til at dukke op, hvilket forklares nedenstående.

Reducér mængden af fedt og raffinerede kulhydrater, som du spiser

Brystvæv er meget følsomt over for en kost rig på fedt (især mættede fedtstoffer og transfedt) og kulhydrater, da de kan forhøje østrogenniveauet. Overproduktion af østrogen kan forårsage smertefuldt brystvæv, dannelse af cyster hos mange kvinder og en øget risiko for brystkræft og andre gynækologiske kræftformer.

Af samme grund bør du reducere mængden af fedt på din krop, hvis du er overvægtig.

Spis fødevarer, der kan hjælpe dig med at undgå brystcyster

Rosenkål

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Du kan mindske indtaget af kød med disse fem strategier

Indtagelse af naturlige fibre (især fra fuldkorn og frugt) er vigtig for din krop for at fjerne overskydende østrogen. Desuden indeholder korsblomstrede grøntsager, såsom broccoli, kål, rosenkål og roer, et stof kaldet indol-3-carbinol, som kan reducere østrogenets evne til at klæbe til brystvæv.

Prøv at spise mindst to portioner af denne slags grøntsager mindst en gang om ugen. Hvis det er muligt, bør du dog forsøge at spise dem dagligt. Du kan også tage ekstrakter af broccoli eller andre korsblomstrede grøntsager.

Derudover anbefales ofte afledte produkter af soja, såsom tofu, miso og tempeh, på grund af deres vegetabilske fytoøstregener, selv om der er undersøgelser for og imod dem.

Derfor anbefaler vi, at du selv tjekker argumenterne for at afgøre, om du skal spise soja eller ej. Uanset hvad bør du undgå genetisk modificeret soja, så kig på etiketterne på de fødevarer, du køber.

En kost, der er rig på fuldkorn og fattig på animalske fedtstoffer, vil helt sikkert hjælpe dig i din kamp mod cyster.

Undgå mælkeprodukter

Vi anbefaler, at du fjerner alle mælkeprodukter fra din kost, især almindelig mælk. Mælkeprodukter er ganske vist populære i dagens køkken, men du bør forsøge at undgå dem eller i det mindste indtage mindre af dem.

Hvis du spiser dem, skal du sørge for, at de er økologiske, fordi økologiske køer ikke er genetisk modificerede eller fodret med hormoner. Prøv dette i en måned og observér din krop. Bagefter er vi sikre på, at du vil se forskellen.

Undgå koffein og chokolade

Du bør holde dig fra fødevarer, der indeholder koffein som kaffe, te, sodavand, chokolade og alkoholfri øl. Disse produkter indeholder methylxanthiner, som kan overstimulere brystvævet hos nogle kvinder.

Det er sandt, at beslutningen om at undgå chokolade kan være svær for mange mennesker. Så hvis du har brystsmerter, cyster osv., så prøv at undgå det i mindst én menstruationscyklus og se, hvad der sker.

Spis flere omega-syrer

Da de er rige på omega 6-syrer (gammolinolinsyre), kan natlysolie og stjerneblomstolie lindre nogle brystproblemer og mindske inflammation hos mange kvinder. På samme måde er det tilfældet med omega 3.

Dette kan findes i fiskeolie (pas dog på med tungmetaller), hørfrøolie, sesamolie og nøddeolie. Faktisk er der undersøgelser, der viser, at indtagelse af omega 3-syrer kan beskytte dig mod brystkræft. Moringaolie er også rig på omega 3, omega 6 og omega 9. For ikke at nævne, at det er en af de bedste kilder til naturlige antioxidanter.

Tag kosttilskud

Derudover bør du tage vitamin- og mineraltilskud, især E-vitamin, A-vitamin, coenzym Q10 og selen, da disse antioxidanter er meget gavnlige.

Især kan jod reducere østrogenets evne til at klæbe til receptorer i brystet. Det kan således bidrage til at mindske smerterne i disse områder. Den bedste måde at indtage jod på er gennem maden.

For eksempel kan tang som wakame eller kombu let give dig jod. Vi anbefaler dog ikke, at kvinder, der har problemer med skjoldbruskkirtlen, især hyperthyroidisme, indtager et overskud af jod.

Plantebaserede kosttilskud mod brystcyster

  • Forskellige undersøgelser har vist, at ca. 200 mg grøn te-ekstrakt (Camellia sinensis) om dagen hjælper med at reducere risikoen for brystkræft og risikoen for at komme igen.
  • Salvestrol kan også hjælpe. Det findes f.eks. i frugter som mandariner, druer, blåbær og morbær. Af denne grund anbefaler vi, at du tager et præparat i de nødvendige koncentrationer.
  • Propolis, et ekstrakt fra bistader, hæmmer aktiviteten af enzymet aromatase. Dette kan hjælpe med at bremse produktionen af overskydende østrogen.
  • Mesima (Phellinus linteus) stimulerer produktionen af forsvarsceller og bremser væksten og dannelsen af visse ondartede celler. For ikke at nævne, at den reducerer celleadhæsion. Derudover hæmmer den væksten af begge typer brystkræftceller. Hvis du har kræft, bør du indtage det under og efter en behandlingscyklus med kemoterapi eller strålebehandling. Du kan også kombinere den med andre svampe, herunder mandelsvampe (Agaricus blasei), broget læderporesvamp (Coriolus versicolor) eller reishi-svampe (Ganoderma lucidum). Vi anbefaler, at du tager dem på tom mave sammen med en form for citrusjuice.
    Tidsel
  • Marietidsel (Silybum marianum) kan hjælpe leveren med at bevare sundhed og god funktion. I sidste ende vil en ordentlig leverfunktion give mulighed for gode niveauer af østrogen. Marietidsel er også en god antioxidant. Derudover har den antineoplastiske virkninger (som forhindrer udviklingen af tumorceller).

Drop bøjle-bh’erne for at undgå brystcyster

Bøjle-bh’er kan blokere for blod- og lymfecirkulationen i brystet, ryghvirvlerne og ryggen. Hvis det er svært eller umuligt for dig at skifte til bh’er uden bøjler, bør du forsøge at bære bh’er så lidt som muligt.

Ricinusolie og ler

Du kan bruge et omslag af ricinusolie til at mindske smerter og betændelse i brysterne. Du bør bruge det i en time tre gange om ugen i to eller tre måneder. Som en forebyggende foranstaltning kan du gøre det en gang om ugen.

Brug et leromslag for at forebygge smerter og betændelse. Det vil også hjælpe med at fjerne cyster (vi anbefaler det dog ikke til kræftcyster, da det kan få dem til at sprede sig).

Lad det først sidde på, indtil det er tørret, og sørg bagefter for at rense brystet godt. Nogle gange kan du sove med et leromslag på. For at det ikke tørrer ud, kan du lægge nogle salatblade på det. Derefter kan du pakke det ind eller lægge en bomuldsklud over det.

Som du kan se, er det inden for din rækkevidde at forebygge brystcyster eller slippe af med dem. Det kræver kun få penge og bare en smule årvågenhed i forhold til din egen krop. Hold dette i tankerne og pas på dig selv!

Det kan interessere dig ...
7 grunde til brystsmerter, du bør kende til
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 grunde til brystsmerter, du bør kende til

Kræftknuder opdages som regel længe før der opleves brystsmerter, så hvis man kun har ondt i brysterne, er der sandsynligvis en helt anden sygdom p...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.