Hvad er de røde pletter på benene, og hvad kan jeg gøre ved dem?

Har du små røde pletter på dine ben? Der kan være mange årsager til dette. Lær, hvad de kan være, og hvordan du kan behandle dem i denne artikel.
Hvad er de røde pletter på benene, og hvad kan jeg gøre ved dem?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Røde pletter på benene kan forekomme lejlighedsvis eller tilbagevendende. I nogle tilfælde forsvinder de efter kort tid, men nogle gange kan de blive permanente.

Der er i øvrigt flere årsager til røde pletter på benene. Disse omfatter allergiske reaktioner på medicin, insektbid, kredsløbsproblemer, psoriasis og dermatitis.

Men hvis der ikke er andre symptomer, er der normalt ingen grund til bekymring. Hvis der også er feber, smerter i området, kraftig kløe eller svie, kan det være tegn på sygdom, der kræver lægehjælp.

Årsagerne til røde pletter på benene

Rødme i huden kan forekomme på forskellige områder af kroppen, fra ansigtet og halsen til fødderne. De har hver især forskellige karakteristika samt en årsag eller udløser for dem.

Visse farvede pletter, kendt som petekkier, er runde, rødlige pletter, der forekommer på forskellige områder af kroppen, herunder benene. De kan være forårsaget af en koagulationsforstyrrelse eller infektion.

Af praktiske årsager vil vi ikke skelne mellem petekkier og de andre former. Her er de mulige årsager til røde pletter på benene.

Røde pletter kan skyldes udslæt

Et udslæt kan skyldes varme, som får svedkirtlerne til at blive blokeret. Det forekommer normalt på store hudområder, f.eks. benene eller ryggen, eller hvor der er folder, f.eks. i lysken, armhulerne og nakken.

Ud over de røde pletter er der normalt også kløe og en smule hævelse i det berørte område, når der er udslæt.

Atopisk dermatitis kan forårsage disse pletter

Atopisk dermatitis, der også er kendt som eksem eller atopisk eksem, er en anden årsag til, at der kan forekomme røde pletter på benene. Dette er en hudsygdom, der ud over rødme også forårsager kløe og afskalning.

Det forekommer i alle aldre, selv om det er mere almindeligt hos børn. De nøjagtige årsager er ukendte.

Ifølge undersøgelser anses det for at være en multifaktoriel proces, der er relateret til genetiske og immunologiske aspekter. Den kan være livslang.

Person med røde pletter på benene

Keratosis pilaris kan forårsage røde pletter

Dette er en forholdsvis almindelig, men harmløs tilstand. Den skyldes en overproduktion af keratin, et protein, der er vigtigt for overhuden samt for negle og hår.

Keratosis pilaris viser sig især ved læsioner, der ligner små knopper eller bumser, samt røde pletter på ben, balder og kinder. Det er almindeligt hos personer med en tendens til tør hud eller allergiske patologier.

Mykose kan forårsage disse pletter

Der kan også være røde pletter på ben på grund af mykose. Dette udtryk bruges om hudlidelser forårsaget af svampe. Symptomerne på mykose omfatter følgende:

 • Blister.
 • Afskalning.
 • Kløe.
 • Misfarvninger eller rødme.

Mykoser omfatter ringorm, også kendt som Tinea corporis. Ringorm ligner runde pletter, der er cirkulære og lysere i midten.

Psoriasis kan forårsage røde pletter

Dette er en kronisk autoimmun sygdom. Ved psoriasis overproducerer kroppen hudceller. De mest synlige symptomer er kløe, skældannelse og røde pletter på ben, fodsåler, hænder eller hovedbund.

Du vil måske finde dette interessant: Fem måder at holde psoriasis i skak på

Fnat kan forårsage disse pletter

Denne sygdom skyldes Sarcoptes scabiei, en mide, som parasiterer huden og kan overføres ved direkte kontakt. Fnat giver rødme, kløe, svie, hyperkeratotiske læsioner (fortykkelse af huden) og endda sår, når personen kradser sig.

Cellulitis kan forårsage røde pletter på benene

Selv om den har et lignende navn, bør cellulitis ikke forveksles med cellulite, som påvirker det æstetiske perspektiv. I modsætning til cellulite er cellulitisinfektion et alvorligt problem. Den er forårsaget af streptokok- eller stafylokok-kolonisering.

Cirkulationsproblemer

Også når der er cirkulationsproblemer, er der nogle symptomer i ekstremiteterne, f.eks:

 • Røde pletter på benene.
 • Prikkende eller kløende fornemmelse i fødderne.
 • Kolde eller tørre fødder.

Kroniske sygdomme kan forårsage røde pletter på benene

Røde pletter på benene kan også være et klinisk tegn på pleje, da de er forbundet med tilstedeværelsen af nogle kroniske sygdomme, såsom hudkræft eller lupus.

Allergiske reaktioner kan være kilden til disse pletter

Afslutningsvis kan allergiske reaktioner på grund af insektbid, indtagelse af visse lægemidler eller kontakt med stoffer (allergener) også forårsage røde pletter.

Hvad skal man gøre, hvis man har røde pletter på benene?

Nogle gange kan røde pletter på benene forsvinde af sig selv. Det er f.eks. ofte tilfældet, når de skyldes udslæt. Andre gange er det nødvendigt med behandling, eller der skal træffes forebyggende foranstaltninger.

Afbryd enhver behandling, der kan have forårsaget en allergisk reaktion

Når røde pletter på benene mistænkes for at skyldes en reaktion på et lægemiddel, er det nødvendigt at kontakte lægen og informere om reaktionen. I dette tilfælde kan ophør eller erstatning med et andet lægemiddel med lignende virkning overvejes.

Søg behandling for antimykotika

Ved ringorm og andre mykoser omfatter den behandling, der skal følges, anvendelse af orale eller aktuelle svampemidler. Dette bør naturligvis kun ske, hvis det er ordineret af din læge.

Søg antibiotika hos din læge

Nogle petekkier, der er af infektiøs oprindelse, kræver antibiotika. Det samme gælder for cellulitis. Desuden kan antibiotika anbefales for at forebygge potentiel superinfektion hos personer med eksem.

Person med piller i hånd

Tag antihistaminer, hvis din læge anbefaler det

Når røde pletter på benene skyldes en allergisk reaktion, er det første, man skal gøre, at identificere årsagen (allergenet) for at undgå kontakt. Derefter kan man give et antihistamin for at lindre symptomerne.

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler og kortikosteroider

I tilfælde, hvor der ud over hudrødme også er betændelse, kan der anvendes ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler og kortikosteroider. Sidstnævnte anbefales f.eks. i tilfælde af lupus.

Creme kan hjælpe på nogle røde pletter på benene

Der findes forskellige salver til at lindre kløe eller irritation, som ofte ledsager forekomsten af røde pletter på benene. Normalt anvendes topiske cremer med hydrokortison. Der findes dog også naturprodukter, f.eks. aloe vera-cremer, som i undersøgelser er blevet rapporteret som effektive mod psoriasis.

Du vil måske finde dette interessant: Sådan laver du salve til at lindre myggestik

Foretag ændringer i din kost og dine vaner

I tilfælde af kredsløbsproblemer anbefales det også at ændre din kost ved at mindske mængden af salt, du indtager, og øge dit indtag af C-vitamin. Du bør også dyrke moderat og regelmæssig fysisk motion.

Skal du gå til lægen, hvis du har røde pletter på benene?

Røde pletter er ikke nødvendigvis et symptom, der kræver øjeblikkelig lægehjælp. I virkeligheden kan de skyldes en række forskellige årsager, lige fra allergiske reaktioner og infektioner til kontakt med stoffer eller insektbid.

Du bør dog være meget opmærksom, hvis der ud over rødmen også opstår andre symptomer. Kløe eller intens svie, smerter i området eller feber er nogle af de vigtigste blandt disse.

Afslutningsvis er det vigtigt at bemærke, at røde pletter nogle gange kan være tegn på en kronisk underliggende sygdom. Derfor vil et besøg hos lægen give mulighed for en rettidig diagnose og sikre, at du begynder at få den rette behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barnes P. How corticosteroids control inflammation. British Journal of Pharmacology. 2006; 148: 245-254.
 • Dhanabal S, Priyanka L, Muruganantham N, Vadivelan R. Evaluation of the Antipsoriatic Activity of Aloe Vera Leaf Extract Using a Mouse Tail Model of Psoriasis. Phytother. Res. 2012; 26: 617-619.
 • García-Bravo B, Conde-Salazar L, De la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004; 95(1): 14-24.
 • Morfín M. Dermatitis atópica, fisiopatogenia, cuadro clínico y diagnóstico. Alerg Asma Inmunol Pediatr. 2001; 10(1): 12-14.
 • Sáenz-Anduaga E, Sánchez-Saldaña L. Antibióticos tópicos. Dermatología Peruana. 2005; 15; 1: 7-20.
 • Thomas A, Baird S, Anderson J. Purpuric and petechial rashes in adults and children: initial assessment. BMJ. 2016; 352: i1285.
 • Vijayalakshmi B, Ganapathy D. Medical management of cellulitis.  Journal of Pharmacy and Technology. 2016; 9(11): 2067-2070.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.