Årsager og symptomer på latexallergi og dets behandling

Latexallergi opstår, når immunsystemet overreagerer på visse proteiner, der findes i dette materiale. Lær mere om det i denne artikel!
Årsager og symptomer på latexallergi og dets behandling
Galo Flores

Skrevet og kontrolleret af læge Galo Flores.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Nogle mennesker har latexallergi, hvilket er et materiale lavet af saft fra det brasilianske gummitræ (Hevea brasiliensis). Dette materiale er også kendt som “naturgummi”, og mange produkter, vi bruger hver dag, er fremstillet af det.

Latexallergi opstår, når en persons immunsystem overreagerer på visse proteiner, der findes i dette materiale. Dette skyldes, at virksomheder bruger det til at fremstille mange genstande, som vi kommer i direkte kontakt med hver dag.

Skøn indikerer, at omkring fire ud af hver 100 mennesker i befolkningen har latexallergi. For eksempel er omkring 10 ud af 100 sundhedsarbejdere allergiske over for det. Dette er udfordrende for netop denne gruppe, da mange medicinske produkter er lavet af eller indeholder latex.

Symptomer på latexallergi

En person med latexallergi har udslæt på halsen

De primære karaktertræk for latexallergi er hudkløe og nældefeber. Det kan også manifestere sig som øjenirritation, løbende øjne og rød næse. Det kan endda føre til anafylaksi i alvorlige tilfælde. Denne reaktion kan være livstruende, da den fører til hævet hals og åndedrætsbesvær.

Årsager og risikofaktorer

Latex er et naturligt produkt, der består af flere komponenter, herunder proteiner. Disse er de vigtigste stoffer, der er ansvarlige for at producere allergier.

Dette skyldes, at de små partikler, der frigøres fra produkter fremstillet med dette materiale, kommer ind i kroppen, når de kommer i kontakt med huden, eller gennem lungerne, når vi trækker vejret.

Nogle mennesker, der er allergiske over for latex, kan ikke identificere direkte kontakt med dette materiale. I disse tilfælde mener specialister, at de kom i kontakt med personer, der bar partikler på deres hud eller tøj.

Andre foreslår også, at det kan være på grund af indirekte kontakt gennem mad, der f.eks. blev håndteret af mennesker iført latexhandsker.

Sandsynligvis er allergiske mennesker ikke født med dette problem, men udvikler det ved gentagen kontakt med dette materiale. Faktisk vises symptomer ofte først efter måneder eller år efter den første kontakt med latex.

Hvilke produkter indeholder latex?

Disse produkter er overalt, og folk bruger dem, fordi de er bløde og modstandsdygtige.

Produkter til medicinsk brug

Dette er en hyppig komponent i medicinsk udstyr såsom:

 • Engangshandsker.
 • Sprøjter.
 • Et stetoskop eller et blodtryksmåler.
 • Intravenøse kanyler.
 • Bandager.

Nogle lande har regler om brug af medicinsk udstyr, der indeholder latex, og brugerne skal angive det for at forhindre, at de kommer i kontakt med allergiske personer.

Daglige produkter

Mange hverdagsprodukter indeholder latex eller anden form for naturgummi, såsom:

 • Balloner.
 • Elastikker.
 • Kondomer.
 • Handsker.
 • Dæk.
 • Legetøj.
 • Håndtag.

Generelt forårsager disse produkter sjældent problemer, undtagen hos ekstremt følsomme mennesker.

Andre produkter

Der er en sammenhæng mellem allergi over for visse fødevarer og latex. Dette skyldes, at nogle fødevarer indeholder de samme allergener som latex. Nogle af dem er:

 • Avocado.
 • Selleri.
 • Banan.
 • Passionsfrugt.
 • Kiwi.
 • Kastanje.

Dette er vigtigt, fordi folk, der er allergiske over for latex, er mere tilbøjelige til også at være allergiske over for disse fødevarer eller i det mindste have en krydsreaktion.

Diagnostiske tests

Diagnostisering af latexallergi er en udfordring, som det er for mange andre allergier. Lægen undersøger din hud og stiller spørgsmål om dine symptomer og ser også efter specifikke data, hvormed andre årsager til symptomerne kan udelukkes.

De kan bestille en hudreaktionstest for at afgøre, om den reagerer på latexproteiner. De indsætter en lille nål på underarmen eller ryggen for at injicere en lille smule latex.

Derefter fortolker de resultatet, efter at huden reagerer på prøven. En person, der er allergisk over for latex, vil vise betændelse, hvor lægen påførte latexen. Kun en specialist bør udføre denne test, en læge med erfaring i hudtest og reaktioner.

Tilgængelige behandlinger

En udløbsdato på medicin

Nogle medikamenter kan reducere symptomerne, men det er vigtigt at understrege, at latexallergi ikke har nogen specifik kur. Den bedste måde at undgå allergiske reaktioner på latex er ved at undgå at bruge produkter, der indeholder det.

Lægen kan ordinere antihistaminer eller lave doser kortikosteroider, når reaktionerne efter kontakt med latex er milde. Disse medikamenter hjælper med at kontrollere reaktionen og lindre mulig ubehag.

Du kan dog have utilsigtet kontakt med latexprodukter, selvom du prøver at undgå dem. Det kan være en god idé altid at have en auto-injektor til adrenalin, hvis du tidligere har haft en alvorlig allergisk reaktion på disse produkter.

Tag hen til den nærmeste skadestue for at få øjeblikkelig behandling i tilfælde af en anafylaktisk reaktion.

Forebyggelse af latexallergi og anbefalinger

Personer, der er allergiske over for latex, skal informere alt sundhedspersonale, der behandler dem, da hospitaler bruger mange produkter, der indeholder latex. Ligeledes er arbejde på et sygehus en af de vigtigste faktorer for at udvikle latexallergi.

En anden form for forebyggelse er at erstatte produkter fremstillet af latex med produkter fremstillet af andre materialer. Der er latexfrie handsker, bandager, kondomer og legetøj på markedet.

Derudover skal du undgå de ovennævnte fødevarer for at undgå en allergisk reaktion på grund af den type proteiner, de indeholder.

Latexallergi er en kompleks tilstand

Afslutningsvis er rettidig diagnose vigtig i disse tilfælde, og der er en forsinkelse i diagnosen hos mange patienter. Der kan gå t o år fra begyndelsen af dermatitis, indtil astmasymptomer opstår.

Nogle af de vigtigste foranstaltninger er at bruge latexfrie produkter og informere sundhedspersonale om din allergi inden enhver procedure. Dette er således den bedste måde at undgå direkte eller utilsigtet kontakt med latex.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wu M, McIntosh J, Liu J. Current prevalence rate of latex allergy: Why it remains a problem? J Occup Health. 2016 May 25;58(2):138-44.
 • Nucera E, Aruanno A, Rizzi A, Centrone M. Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. J Asthma Allergy. 2020 Sep 28;13:385-398.
 • Chełmińska M, Specjalski K, Różyło A, Kołakowska A, Jassem E. Differentiating of cross-reactions in patients with latex allergy with the use of ISAC test. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr;33(2):120-7.
 • Amr S, Suk WA. Latex allergy and occupational asthma in health care workers: adverse outcomes. Environ Health Perspect. 2004 Mar;112(3):378-81.
 • Kumar RP. Latex allergy in clinical practice. Indian J Dermatol. 2012 Jan;57(1):66-70.
 • Nabavizadeh SH, Yazdanpanah S. Prevalence of fruite (kiwi) allergy in health worker with latex hypersensitivity. Clin Transl Allergy. 2011 Aug 12;1(Suppl 1):P33.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.