Fem måder at holde psoriasis i skak på

For at holde psoriasis i skak, er det vigtigt, at du ved, hvad der udløser det, samt hvilke vaner, du kan tilegne dig for at lindre symptomerne. I dag fortæller vi dig, hvad du kan gøre for at optimere behandlingen af denne hudlidelse.
Fem måder at holde psoriasis i skak på

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når du prøver at holde psoriasis i skak, skal du først vide, at det ikke er smitsomt. Det kan ikke overføres mellem mennesker. Det værste, der kan ske, er, at det kan sprede sig til andre dele af din krop, når det udvikler sig. Derfor forbliver spørgsmålet:

Hvordan kan du forhindre de irriterende og grimme psoriasisudbrud?

Denne hudsygdom er en meget almindelig autoimmun lidelse. De nøjagtige årsager er ukendt.

Psoriasis involverer en overdreven produktion og ophobning af hudceller. Dette giver anledning til forekomsten af røde, tørre, tykke og skællede pletter i visse områder, såsom albuer, knæ, hovedbund og endda inden i øjnene, blandt andet.

Læs også: Sådan kan du håndtere psoriasis med disse naturlige midler

Symptomerne på psoriasis kan være milde eller svære, afhængigt af typen og de foranstaltninger, der er truffet for at behandle det. Derfor bør du vide, hvad der kan udløse disse udbrud, og hvordan du kan forbedre din livsstil for at gøre tilstanden mere tålelig.

Psoriasis-udbrud: Hvorfor forekommer de?

I sin mest almindelige form manifesterer psoriasis sig som tykke, rødlige hudpletter, der forårsager kløe og ubehag

Psoriasis manifesterer sig på forskellige måder for hver person. Det hele afhænger af typen af psoriasis og den berørte persons immunrespons. Plet psoriasis er den mest almindelige type. Det fremstår som tykke, skinnende pletter med skællet hud, som regel ledsaget af tørhed, rødme, kløe og nogle gange endda smerter.

Ifølge National Psoriasis Foundation manifesteres milde tilfælde som pletter, der dækker op til 3% af kroppen. I modsætning hertil kan de mest alvorlige tilfælde af denne lidelse påvirke op til 10% af huden.

Selvom dens nøjagtige årsager er ukendte, er der to nøglefaktorer, der er almindelige i de fleste tilfælde: Genetik og immunforsvaret. Der er også visse miljø- og livsstilskomponenter, der kan påvirke forekomsten eller forværringen af ​​udbrud. Selvom nogle er vanskelige at undgå, kan andre afstemmes for at reducere risikoen for komplikationer.

De mest almindelige er:

 • Infektioner i hvilken som helst del af kroppen
 • Cigaretforbrug
 • Sår eller forbrændinger
 • Konstant eksponering for stressende situationer
 • Tør luft, enten på grund af vejret eller på grund af ophold i et rum med kunstig opvarmning
 • Indtagelse af store mængder alkohol
 • Forbrug af visse medikamenter (såsom lithium eller medikamenter mod højt blodtryk)
 • At have en D-vitaminmangel
 • Overvægt eller fedme.

Tips til at holde psoriasis i skak

Af åbenlyse grunde er det bedst at holde psoriasis i skak, og især at afholde det fra at sprede sig til andre dele af din krop, for at forbedre din livsstil. Dette giver dig mulighed for at mindske muligheden for triggere og derfor supplere medicinsk behandling.

1. Indtag en sund kost for at holde psoriasis i skak

Kvinde med salat

Indtagelse af en sund kost er en af ​​de væsentligste vaner, du skal tilegne dig for at forhindre udbrud af psoriasis eller at forværre lidelsen. Det er vigtigt for mennesker, der er ramt af denne lidelse, at ændre deres spisevaner.

Alkohol er en enorm trigger, så du skal enten undgå det helt eller holde forbruget på et minimum. Reducer også gluten og enhver anden fødevare, der kan forårsage irritation.

Forøg i stedet dit indtag af fødevarer, der er rige på omega 3, D-vitamin og antioxidanter. F.eks. er grøntsager, frugter og fiskeolie eksempler på disse.

Det er dog bedst at sætte sig sammen med din læge og lave en plan sammen. Ernæringsbehov varierer fra person til person.

2. Rygning vil bestemt ikke hjælpe med at holde psoriasis i skak

Tobak er lige så skadeligt for patienter med psoriasis som alkohol. Faktisk er dets forbrug klassificeret som en af ​​de vigtigste årsager til de typiske udbrud af denne lidelse.

Hvis du ryger og vil forbedre denne lidelse, skal du derfor enten stoppe eller reducere tobaksforbruget til et minimum. Der er mange strategier derude, der kan hjælpe dig med at holde op.

3. Beskyt din hud

Person kommer creme på hånd med psoriasis

Hudpleje spiller en meget vigtig rolle i forebyggelsen af ​​psoriasis-udbrud. Da sygdommen direkte påvirker dit helbred, skal vaner styrkes for at beskytte huden mod miljøfaktorer.

Solskoldning, forurening og sår forværrer dine symptomer. Af denne grund skal du huske at:

 • Påføre solcreme på din hud hver dag. Brug milde formler, der ikke forårsager allergi.
 • Hold din hud godt fugtet ved hjælp af en creme til følsom hud. Derudover skal du holde dig hydreret ved at indtage masser af væske hele dagen.
 • Pas også på snitsår eller skrammer og giv dem passende behandling for hurtig heling. Til dette formål er 100% ren rå honning et fantastisk middel at anvende.
 • Hvis det er muligt, skal du installere en luftfugter i dit hjem eller på kontoret, eller hvor det end er, du opholder dig meget af tiden. Det minimerer tørhed.
 • Undgå brug af parfumer eller andre hårde kemikalier.
 • Til sidst skal du holde dig væk fra meget varme brusebade.

Læs også: Fem naturlige remedier til at behandle psoriasis topisk

4. Hold psoriasis i skak ved at kontrollere din stress

Det er meget almindeligt, at psoriasis bliver værre, når du føler dig stresset. Derudover er det også normalt at føle sig stresset, når symptomerne på psoriasis forværres, eller når de ikke ser ud til at blive bedre. Det er dog vigtigt, at du holder din stress under kontrol, fordi det har en negativ indvirkning på denne lidelse.

Prøv følgende for at reducere din stress:

 • Hav en fleksibel tidsplan på arbejdet.
 • Dediker tid til behagelige aktiviteter.
 • Tilbring tid med familie og venner.
 • Hold din krop sund gennem kost og motion.
 • Endelig tilegn dig en afslapningsrutine, der inkluderer vejrtrækningsøvelser. Yoga og meditation er fantastisk til dette. Der findes dog mange andre metoder.

5. Sov godt

Kvinde sover som en del af at holde psoriasis i skak

Du skal sove mindst 7 til 8 timer hver nat, uden afbrydelser. Dette vil udføre mirakler i forhold til at forhindre dine udbrud af psoriasis.

Overholdelse af en ordentlig soveplan vil styrke dit immunforsvar, lindre stress og hjælpe dig med at bevare din optimale vægt. Alt dette har til sammen en meget positiv effekt, når det kommer til at holde psoriasis i skak.

Lad os dog ikke ignorere, at symptomerne på psoriasis faktisk kan føre til søvnforstyrrelser. Anvend derfor enkle strategier, såsom at bære passende tøj om natten. Design et behageligt miljø i dit soveværelse og undgå brug af distraherende elementer, når du opholder dig der, såsom computere, mobiltelefoner og så videre.

Hold psoriasis i skak med alle ovenstående anbefalinger. Derudover skal du anmode om regelmæssig medicinsk kontrol for at evaluere tilstanden af ​​din lidelse og høre om andre muligheder, der måtte være for at behandle den.

Det kan interessere dig ...
6 naturlige cremer til at bekæmpe psoriasis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 naturlige cremer til at bekæmpe psoriasis

I dag skal vi tale om psoriasis, en kronisk hudsygdom, der udvikler sig, når der er ophobning af døde celler, og hvordan man kan bekæmpe psoriasis. • Afifi, L., Danesh, M. J., Lee, K. M., Beroukhim, K., Farahnik, B., Ahn, R. S., … Liao, W. (2017). Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0183-4
 • Armstrong, A. W., Harskamp, C. T., Dhillon, J. S., & Armstrong, E. J. (2014). Psoriasis and smoking: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.12670
 • Chapman, A., & El Miedany, Y. (2017). Psoriasis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_4
 • Menter, A., Gottlieb, A., Feldman, S. R., Van Voorhees, A. S., Leonardi, C. L., Gordon, K. B., … Bhushan, R. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.039
 • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2010.04844.x
 • Gupta, M. A., Simpson, F. C., & Gupta, A. K. (2016). Psoriasis and sleep disorders: A systematic review. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2015.09.003

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.