Keratosis Pilaris og naturlige midler

Nogle naturlige produkter kan hjælpe med at forbedre ubehaget, der er forårsaget af keratosis pilaris. Man bør dog gå til en dermatolog for at lære om andre behandlinger.
Keratosis Pilaris og naturlige midler

Sidste ændring: 15 oktober, 2020

For at forbedre keratosis pilaris anbefaler dermatologer normalt eksfolierende produkter, fugtgivende cremer og topiske retinoider såsom tretinoin og tazaroten, der fremmer gendannelsen af celler og hjælper med at rense hårsække.

Som American Academy of Dermatology indikerer, er denne hudlidelse dog harmløs, og i de fleste tilfælde kræver den ikke specifik behandling. Hvis man lider af en form for ubehag såsom kløe eller tør hud, kan man dog prøve nogle behandlinger. I dette tilfælde kan naturlige midler være nyttige.

Når det kommer til naturlige midler, skal man huske på, at de ikke bør være den første behandling, og der er mangel på bevis for deres effektivitet. På trods af det er de sikre supplerende behandlinger, som kan hjælpe midlertidigt med at mindske ubehaget.

Ønsker du at lære mere om dem? Så læs med her!

Hvad er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er en gængs og godartet dermatologisk lidelse, som forårsager små, ru knopper på huden. På grund af deres udseende kalder nogle personer dem for “gåsehud”. Nogle personer forveksler dem også med bumser og akne.

De mest ramte områder er normalt overarmene, lår, kinder og balder. Foruden æstetik forårsager de dog normalt ikke noget ubehag, smerte eller kløe. Kun om vinteren har ens hud tendens til at blive mere tør og ru, hvilket kan forårsage ubehag.

Dermatologer har ikke været i stand til at afgøre den præcise årsag, men de ved, at det er en ophobning af keratin, hvilket er en type protein, som hjælper med at beskytte huden mod skadelige og infektiøse substanser. Keratin laver små blokeringer i hårsækkene, og på grund at det forårsager det ujævnheder på huden.

Små børn, unge, personer med tør hud og overvægtige personer har større sandsynlighed for at få dette problem. I størstedelen af tilfældene bliver det dog bedre efter nogle få år, og det behøver ikke nogen behandling.

Kan man behandle keratosis pilaris?

Som Mayo Clinic indikerer, hjælper nogle behandlinger med at forbedre hudens udseende. Hvis man stadig har knopper og tør hud efter grundlæggende pleje, kan en dermatolog eller læge derfor anbefale medicinske cremer.

De vil måske foreslå produkter med blandt andet urinstof, mælkesyre, retinoider og salicylsyre. Foruden dette kan man supplere behandlingen med nogle naturlige midler, som også lader til at forbedre hudens udseende.

Vi vil fortælle dig mere om nogle få muligheder nedenstående.

Nærbillede af keratosis pilaris

Naturlige midler mod keratoris pilaris

Der er ikke et middel, som kan kurere eller fjerne keratosis pilaris. Selv hvis man bruger lægemidler, kan udbrud faktisk opstå og forsvinde i mange år. På trods af det bliver det dog ofte bedre af sig selv over tid, og det har tendens til at være mindre synligt.

Nogle naturlige midler kan være nyttige, når det er tid til at behandle symptomerne. Størstedelen kommer dog fra populære overbevisninger, og de mangler videnskabelig opbakning. På trods af det er det ikke noget problem, hvis du ønsker at prøve dem, eftersom de fleste af dem er fuldstændig sikre.

Lad os se på nogle af mulighederne.

Varme bade

Ifølge en artikel fra Cleveland Clinic kan størstedelen af patienterne med keratosis pilaris forbedre deres symptomer ved at ændre deres rutiner for at undgå tør hud. Af den grund bør man ikke tage varme bade i mere end 15 minutter.

Man bør ikke tage lange, varme bade, eftersom de kan forårsage ændringer i hudens naturlige olier og øge tørheden.

Derudover er det nyttigt at bruge neutrale og fugtgivende sæber, især når huden har tendens til at være for tør.

Kvinde i brusebad

Blid eksfoliering

Ved at lære at eksfoliere huden blidt kan man fjerne døde hudceller, som sidder fast på hudens overflade. Takket være det vil ens hud se pænere ud. American Academy of Dermatology anbefaler, at man bruger en loofah eller et groft håndklæde til at gøre det.

Det er dog vigtigt at gnubbe blidt i en cirkulær bevægelse, eftersom det kan ødelægge blokerede hårsække og forværre situationen, hvis man gør det for voldsomt. Når man er færdig, skal man tørre huden ved at duppe med et tørt håndklæde og påføre en fugtighedscreme.

Kokosolie

Der er ikke nok beviser på kokosolies effektivitet over for symptomer på keratosis pilaris. På trods af det er det dog blevet brugt som en supplerende behandling til at forbedre symptomer, eftersom det er hydrerende og hjælper med at mindske den ru følelse på huden.

Man kan endda kombinere det med en smule sukker for at lave et hjemmelavet middel til eksfoliering.

En anmeldelse af studier udgivet i det vidensjabelige tidsskrift, International Journal of Molecular Sciences, nævner, at kokosolie er anti-inflammatorisk og hjælper med at reparere den kutane barriere. Det har derudover antioxidante egenskaber og hjælper med at beskytte huden fra negative effekter fra skolen.

Kolloid havre

Kolloid havre i skål

Du kan anvende kolloid havre som en del af din hudpleje til keratosis pilaris og andre hudlidelser for at hjælpe med at holde huden hydreret og beskyttet. Denne ingrediens er en type havre, der er malet til en fin pulver, som kan tilføjes til cremer, bade og endda hudplejeprodukter.

Ifølge et studie udgivet i  Journal of Drugs in Dermatology er det et naturligt produkt med anti-inflammatoriske og antihistamin egenskaber, som kan hjælpe med at forbedre symptomer på atopisk dermatitis, psoriasis, udbrud forårsaget af medicin og andre hudlidelser.

Hvad kan man ellers gøre for at forbedre symptomer på keratosis pilaris?

Som du har set, kan nogle naturlige midler være nyttige, når det kommer til at forbedre symptomer på keratosis pilaris. Foruden dette kan det dog hjælpe at anvende lægemidler, at bære løstsiddende tøj og installere en luftfugter i hjemmet. Den sidste mulighed er at tilføje fugtig luft til værelset og hjælpe med at mindske kløende udbrud.

Det er selvfølgelig også vigtigt at gå til en dermatolog, især hvis udbruddene bliver værre, eller hvis man bemærker noget unormalt ved dem. En professionel kan foreslå nogle tests til at afgøre, om ens symptomer er på grund af et andet problem. De kan også pege dig imod den specifikke behandling, der kan hjælpe.

Det kan interessere dig ...
Årsager og symptomer på rosacea
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Årsager og symptomer på rosacea

Rosacea er en hudlidelse, som eksperter stadig ikke ved hvor stammer fra. Symptomer på rosacea er blandt andet rød hud og blodkarsprængninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.