Hvad er rynker på nethinden: Symptomer, årsager og behandlinger

Når der er en makulær fold, kan der ikke være nogen symptomer. Andre gange kan der forekomme forvrængninger i den visuelle opfattelse. Læs videre, så fortæller vi dig mere.
Hvad er rynker på nethinden: Symptomer, årsager og behandlinger
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Rynker på nethinden er en dannelse af ekstra væv i midten af nethinden. Det er ikke en særlig almindelig tilstand. Nogle gange præsenterer den sig med milde symptomer. Men andre gange kan det påvirke en persons syn.

Årsagen er ikke altid kendt, selv om den er forbundet med aldersrelateret degeneration. De fleste patienter har ikke brug for behandling, medmindre personen har svært ved at udføre aktiviteter.

Hvad er rynker på nethinden?

Bagest i øjet findes nethinden. Især i midten af nethinden ligger makula, som består af særlige celler, der reagerer på lys.

Der er imidlertid forskellige tilstande, der kan påvirke dette område af øjet og nedsætte vores evne til at opfatte billeder. Det drejer sig bl.a. om et makulahul, makulaødem og aldersrelateret makuladegeneration.

På den anden side kan celler inde i øjet vokse. Dette får vævet til at rynke, trække sig sammen eller blive stramt, hvilket resulterer i en hindeagtig plade eller udbuling. Dette kaldes rynker på nethinden.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 10 naturlige midler mod kløende øjne

Symptomerne på rynker på nethinden

Hos nogle mennesker er der ingen symptomer. I andre tilfælde er de ret milde og forårsager ikke noget væsentligt synstab.

Der kan dog også være tale om en forvrænget opfattelse, hvilket gør det svært at udføre daglige aktiviteter. Blandt de hyppigste symptomer på rynker på nethinden kan følgende nævnes:

 • Sløret centralt syn.
 • Vanskeligheder ved læsning af småt skrift.
 • Der kan være vanskeligheder med at opfatte detaljer.
 • Genstande ser bølgede ud (selv lige linjer).
 • Nogle gange kan man bemærke et gråt eller uklart eller endda tomt område (som en blind plet).

Rynker på nethinden påvirker ikke en persons perifere syn.

Illustration af nethinden viser rynker på nethinden

Årsagerne til rynker på nethinden

Oftest er årsagen ukendt. Blandt dem, der er blevet identificeret, er følgende:

 • Aldring: Med tiden kan øjets glaslegeme blive komprimeret og løsrive sig fra nethinden. Det kan også klistre sammen, hvilket kan medføre, at der dannes arvæv.
 • Skade eller sygdom, f.eks. diabetes.
 • Kirurgisk indgreb, f.eks. nethindeoperation eller operation for grå stær.
 • Andre årsager, f.eks. nethindesprængninger, nethindeløsning eller problemer med blodforsyningen i området.

Der er også risikofaktorer, der øger risikoen for rynker på nethinden. I denne henseende skiller betændelse inde i øjet og uveitis sig ud.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Øjenbetændelse behandles med disse 5 naturlige midler

Hvordan stilles diagnosen?

For at stille diagnosen vil øjenlægen anbringe nogle dråber for at udvide pupillen. Dette vil give lægen mulighed for at se indad ved hjælp af et apparat kaldet en oftalmoskop.

Hvis der er mistanke om rynker på nethinden, kan der yderligere foretages en OCT-scanning (optical coherence tomography), som scanner bagsiden af øjet og giver detaljerede billeder af nethinden og makula.

Behandlingsmuligheder

I de fleste tilfælde er der ingen eller milde symptomer, så der er ingen behandling nødvendig, hvis personens syn ikke er påvirket. Der er dog situationer, hvor der kan blive ordineret briller. Det kan også ske, at den person, der allerede bruger briller, kan være nødt til at ændre dem.

Kirurgi anbefales kun i nogle tilfælde, når symptomerne er mere alvorlige eller invaliderende. I den forbindelse er der to muligheder:

 • Vitrektomi: Ved denne operation fjernes en del af glaslegemet og arvæv. Det er en ambulant proces, som søger at reducere eller udjævne makula. Det anbefales, når årsagen er relateret til grundlæggende kirurgiske procedurer.
 • Membranektomi: Ved denne operation fjernes nethindemembranen. Den kan også foretages ambulant. Dette er den sædvanlige procedure i de uønskede følger af en operation for grå stær eller efter uveitis.

Risici ved operationer

Ved operationer er det muligt, at synet i nogle tilfælde forbedres, men det bliver ikke så godt som før udviklingen af rynken. Der er dog personer, som ikke oplever en sådan forbedring efter operationen.

Desuden er vitrektomi og membranektomi som enhver anden operation forbundet med risici. Disse omfatter bl.a. følgende:

 • Grå stær.
 • Infektioner.
 • Blødning.
 • Løsrivelse af nethinden.
Læge udfører en øjenoperation grundet rynker på nethinden

Kan rynker på nethinden forebygges?

I betragtning af at årsagen til denne tilstand ikke kendes i alle tilfælde, er det ikke altid muligt at forebygge eller endog forhindre rynker på nethinden i at opstå.

Det er dog nødvendigt at tage forholdsregler hos personer med diabetes eller personer, der har lidt af nethindeløsning. Dette gælder også for dem, der har gennemgået en operation for grå stær.

Da alder er en af de faktorer, der er forbundet med denne tilstand, er det ligeledes vigtigt at gå regelmæssigt til øjenundersøgelse hos en øjenlæge. Dette er tilfældet, hvis du lider af rynker på nethinden for at sikre, at de ikke bliver værre, og for at få en tidlig diagnose.

Det er lettere at behandle en ny rynke på nethinden end en, der har været der i et stykke tid. Det er også muligt, at problemet i nogle tilfælde kan starte på det ene øje og derefter påvirke det andet øje.

En rynke på nethinden kan vokse tilbage efter fjernelse, selv om det ikke er den mest almindelige forekomst.

Hvornår skal man gå til lægen?

Ofte oplever vi visse mærkelige fænomener i vores syn, f.eks. midlertidig sløring. Hvis vi går fra et lyst sted til et mørkt sted, kan vi måske ikke se så godt.

Men hvis der ofte er problemer med sløret syn, forvrængninger og vanskeligheder med at fokusere på det, der er foran os, er det bedre at gå til en øjenlæge.

I mellemtiden er der ingen grund til at blive bekymret, når der opdages en rynke på nethinden. Behandling er normalt ikke nødvendig, hvis symptomerne er milde. Og uanset om dette problem er til stede eller ej, bør den tilstand, der påvirker dit syn, ikke få lov til at udvikle sig.

Det kan interessere dig ...
Hvad er operation af nethindeløsning?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er operation af nethindeløsning?

Operation af nethindeløsning har lave risici, selvom det kræver adskillige ugers pleje at undgå komplikationer. I dagens artikel vil vi beskrive pr...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Academy of Ophthalmology. Pliegue macular. 2017. Documento en línea: disponible en: https://saeye.com/wp-content/uploads/handouts/spanish/Pliegue-macular.pdf
 • Andre J, Hsu J. Surgical repair of macular fold after vitrectomy for bullous rhegmatogenous retinal detachment witkin. Retina. 2012; 32(8): 1666-1669.
 • El-Amir A, Every S, Patel C. Repair of macular fold following retinal reattachment surgery. Clinical & Experimental Ophthalmology. 2007; 35: 791-792.
 • Gómez Resa M, Mateo C. Manejo de los Pliegues maculares psotquirúrgicos. Rev. esp. investig. Oftalmol. 2013; 3(2): 102-105.
 • Güemez-Sandoval E. Hermann von Helmholtz y el oftalmoscopio. Rev Mex Oftalmol. 2008; 82(1): 62-64.
 • Molina Martín J. Evaluación anatómica, funcional e inmunohistoquímica de pacientes con membranas epirretinales idiopáticas. Universidad de Alicante, 2018.
 • Rodríguez García A. Cirugía de catarata en uveítis. En Oftalmología en la opinión de los expertos. México: Garaitia Editores, 2011. Libro 7. Uveítis. 48-56.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.