Hvad er aldersrelateret makuladegeneration

Øjenforkalkning (AMD - aldersrelateret makuladegeneration), der er forbundet med alderen, er almindeligt hos personer over 50 år.
Hvad er aldersrelateret makuladegeneration

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Aldersrelateret makuladegeneration, også kaldet alderspletter, er en øjenlidelse, der er kendetegnet ved gradvist akut og centralt synstab. Dette gør det stadig vanskeligere at visualisere fine detaljer og at læse.

Denne lidelse kaldes aldersrelateret makuladegeneration (AMD), fordi denne patologi er betydeligt mere almindelig hos mennesker over 50 år. Normalt sker processen langsomt over tid, men nogle gange skrider den hurtigere frem.

I øjeblikket er der flere undersøgelser i gang for at korrigere makuladegeneration i forbindelse med alder. Derudover er der gjort fremskridt med den genetiske forståelse af sygdommen. Der er også lovende undersøgelser relateret til transplantation af raske celler for at rette problemet.

Hvad er aldersrelateret makuladegeneration?

Børn fisker, men det ses med plet foran

Specifikt har aldersrelateret makuladegeneration at gøre med et problem med nethinden. Dette væv er følsomt over for lys, og det er placeret i bunden af ​​øjet. Dets funktion er at konvertere lys og billeder til elektriske impulser, der overføres til hjernen.

Makulaen er placeret i midten af ​​nethinden. Det er en gul plet, hvis funktion er at fange de fineste detaljer i synet. Når denne lidelse opstår, forværres det centrale syn, men perifert syn forbliver det samme.

Denne sygdom er mere almindelig hos mennesker med tobaksafhængighed og mennesker, der er overvægtige. Derudover er det mere almindeligt hos dem, der lider af højt blodtryk, høje kolesterolniveauer og diabetes.

Læs også: 7 tidlige symptomer på diabetes

Typer af aldersrelateret makuladegeneration

Øje illustrerer aldersrelateret makuladegeneration

Der findes to typer aldersrelateret makula degeneration: våd og tør. Våd makula degenaration forekommer, når blodkar vokser unormalt under nethinden. Sådanne kar er skrøbelige og har en tendens til at dryppe blod og væske. Alt dette får makula til at stige fra sin normale position. Dette skader makulaen og den vil hurtigt blive nedbrudt.

Den våde type er den mest alvorlige af de makulære degenerationer. Et af de første symptomer er at se lige linjer, som om de var bølgede.

Tør makulær degeneration er på den anden side den mest almindelige form af denne patologi. Det opstår, når makulas celler, der er følsomme over for lys, begynder at forringes. Synet bliver uklart og det bliver stadig sværere at bevare centralt syn.

Det udvikler sig i tre faser:

  • Tidlig makuladegeneration. Til at starte med oplever personen ikke nogen symptomer. Ved undersøgelse af nethinden vil lægen dog bemærke gule aflejringer kaldet drusen under nethinden.
  • Moderat AMD. Derefter vil patienten have mange drusere eller store drusere. De kan have sløret syn eller de kan have brug for mere lys for at læse.
  • Fremskreden makuladegeneration. Som det sidste er der i dette trin mange drusere og der vil også være celle- og vævsforringelse i det centrale område af nethinden. Patientens centrale syn er uigennemsigtigt og sløret. Derudover vil de have svært ved at læse og genkende ansigter.

Årsager

Eksperter er stadig ikke sikre på, hvorfor aldersrelateret makuladegeneration forekommer. Det har åbenlyst at gøre med den naturlige forringelse af kroppen, relateret til tidens gang. Derudover findes der dog ikke meget information.

Det, vi ved, er, at der er risikofaktorer, der kan forvarsle denne sygdom. De vigtigste er:

Læs også: 5 naturlige midler der kan stoppe nedbrydning af makula

Diagnose og prognose

Generelt opdages aldersrelateret makuladegeneration gennem en øjenundersøgelse

Generelt opdages aldersrelateret makuladegeneration gennem en øjenundersøgelse. Testen inkluderer typisk følgende test:

  • Synsstyrke. Dette måler patientens syn ved forskellige afstande.
  • Tonometri måler trykket inde i øjnene ved hjælp af en speciel enhed.
  • Pupil udvidelse. Lægen hælder dråber i patientens øjne for at udvide pupillen. Lægen vil derefter undersøge nethinden og synsnerven med en forstørrelseslinse.
  • Amsler kort. Dette kort har et gitter, der ligner et skakbræt. Patienten dækker det ene øje og ser på en sort plet midt i gitteret. Derefter gentages øvelsen med det andet øje.

Prognosen for tør makuladegeneration er generelt positiv. Normalt er synstabet ikke ødelæggende. På den anden side, ved våd makuladegeneration, er der ofte et stærkt synstab. I dette tilfælde vil patienten ikke være i stand til at udføre aktiviteter, der kræver visualisering af fine detaljer.

Som det sidste, hvis du bemærker nogle af de symptomer, som vi har nævnt, skal du ikke tøve med at opsøge en specialist, der vil hjælpe med at behandle det på den bedst mulige måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.