Hvordan kan presset hvidløg hjælpe med at genoprette synstab?

Vidste du, at svovlforbindelserne i hvidløg er ideelle til at hjælpe med højt blodtryk og kolesterolniveau, som begge er forbundet med tab af synet?
Hvordan kan presset hvidløg hjælpe med at genoprette synstab?
Sofía Quintana Alonso

Bedømt og godkendt af fysioterapeut Sofía Quintana Alonso.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kost og livsstilsvaner har en afgørende indflydelse på din øjensundhed og tab af synet, ifølge data fra American Academy of Ophthalmology. Dine øjne har brug for essentielle fedtsyrer, vitaminer og antioxidanter for at fungere korrekt og forhindre forringelse. Men hvordan påvirker hvidløg specifikt øjnene? Kan det genoprette synstab?

Sandheden er, at hvis du spiser fødevarer med et højt indhold af omega 3-fedtsyrer, lutein, zeaxanthin, zink og C- og E-vitamin, vil det reducere risikoen for makuladegeneration (AMD) og andre øjensygdomme som f.eks. grå stær.

Nedenstående fortæller vi dig alt om makuladegeneration, og hvordan et regelmæssigt indtag af hvidløg kan påvirke dine øjne og genoprette synstab. Find blyant og papir og gør dig klar til at tage noter.

Hvad er makuladegeneration?

Mand får undersøgt sine øjne

Archivo Médico de Camagüey magasinet påpeger, at makuladegeneration er en øjensygdom, der er kendetegnet ved en langsom forringelse af dit centrale og skarpe syn. Det gør det svært at se fine detaljer eller at læse. Den er mere almindelig hos personer over 60 år, selv om der også har været tilfælde hos yngre mennesker.

National Library of Medicine of the United States forklarer på sin side, at denne sygdom påvirker den del af øjet, der gør det muligt for os at observere detaljer, dvs. makula.

Sygdommen kan dog på den ene side generere vækst af unormale blodkar, der lækker blod og viser sig ved sløret syn (våd AMD) og på den anden side forringe de lysfølsomme makulaceller (tør AMD). I sidstnævnte tilfælde er et af de vigtigste symptomer at se lige linjer skævt.

Generelt lider mere end 80 % af tilfældene af tør aldersrelateret makuladegeneration. Denne sygdom viser sig ved en udtynding af makula og efterfølgende ophobning af drusen (proteiner).

Hvordan kan hvidløg hjælpe med at genoprette synstab?

Ifølge data fra det amerikanske landbrugsministerium indeholder hvidløg lutein, zeaxanthin, zink og vitamin C og E. Det er alle stoffer, der kan hjælpe med at forebygge makuladegeneration.

En artikel i Food Science and Biotechnology konkluderede, at hvidløg har antioxidant og antibakterielle egenskaber, mens forskning i Anti-Cancer Agents in Medicine Chemistry fandt frem til, at det også har en antiinflammatorisk virkning.

Man mener således, at kombinationen af disse egenskaber kan forhindre oxidativ skade forårsaget af frie radikaler og beskytte øjencellerne, hvilket forhindrer skader på makula.

På den anden side anses hvidløg for at være en af de bedste fødevarer til at kontrollere forhøjet blodtryk og højt kolesterol i blodet. Det er to tilstande, der er tæt forbundet med øjenskader og synstab.

Blodtrykket og dets forhold til dit syn

Person får målt sit blodtryk

Patienter, der har forhøjet blodtryk, har større sandsynlighed for at få synstab/problemer end dem, der ikke har det. Det skyldes, at for højt tryk reducerer cirkulationen af iltet blod til nethinden.

Denne del af øjet er afhængig af iltniveauet for at kunne fungere godt. Derfor påvirker en begrænset blodgennemstrømning dit syn. Hvidløg fremmer korrekt blodgennemstrømning og reducerer dit systoliske blodtryk til et stabilt niveau.

Kolesterol og øjensundhed

For meget kolesterol i din blodstrøm udløser ikke blot usunde reaktioner på hjerte-kar-niveau, men har også at gøre med ophobning af fedtaflejringer bag nethinden.

Disse lipider kan forringe dit syn og på lang sigt føre til synstab. Hvidløg indeholder svovl og kraftige antioxidanter, der forhindrer syntesen af både dårligt og totalt kolesterol.

Indtag hvidløg for at pleje dit syn

Du skal bruge et køkkenredskab, der er kendt som en hvidløgspresser. Den er designet til at knuse et fed hvidløg ved at presse det gennem en række små huller. Den har et lille håndtag, der tjener til at presse feddet til en tyk pasta. Hvis du ikke har dette redskab, kan du naturligvis vælge andre muligheder som et skærebræt eller en morter og støder.

Sådan spiser du det

  • For at opnå disse fordele ved et dagligt forbrug af hvidløg anbefaler vi et eller to fed.
  • Du bør altid spise det rå. Det skyldes, at når du koger hvidløg, mister det op til 90 % af sine fordele.
  • Du kan også kombinere det med en lille smule citronsaft og olivenolie.
Hvidløg til at genoprette synstab

Hjælper hvidløg med at genoprette synstab?

Selv om mulige fordele ved indtagelse af hvidløg er blevet nævnt i denne artikel, skal det bemærkes, at der ikke findes pålidelige data med hensyn til dets effektivitet i forebyggelsen af makuladegeneration og andre øjensygdomme.

I tilfælde af symptomer på synstab anbefaler vi, at du går til en øjenlæge for at få en rettidig diagnose og behandling. Husk, at indtagelse af hvidløg på ingen måde fritager dig for at følge din læges anvisninger.

Det kan interessere dig ...
Brug knust hvidløg mod nedgroede tånegle
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Brug knust hvidløg mod nedgroede tånegle

De medicinske virkninger af hvidløg kan være en stor hjælp til at bekæmpe infektion. Derfor kan man bruge hvidløg mod nedgroede tånegle.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.