Hvad er sakralnerverne?

Sakralnerverne udgør 5 ud af de 31 par rygmarvsnerver. De er afgørende for den menneskelige fysiologi, og vi vil beskrive dem nedenstående.
Hvad er sakralnerverne?
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 23 november, 2022

Sakralnerverne er en gruppe af fem rygmarvsnerver, der kommer ud af rygmarven og udgår fra sakralknoglen. De er en række strukturer, der udgør det nederste segment af rygmarven.

De er opført efter hver ryghvirvel, som de vedrører, selv om de er smeltet sammen til korsbenet. De er opdelt i specifikke territorier, både sensoriske og motoriske typer.

Sakralnerverne

Sakralnerverne er 5 par rygmarvsnerver. De udgør en del af det somatiske nervesystem. Mere specifikt er der i alt 31 par rygmarvsnerver, hvis funktion er at innervere hele kroppen undtagen hovedet og nogle områder af nakken.

De opnår deres formål, fordi de indeholder en sensorisk rod, som er ansvarlig for følsomheden i det område, de innerverer, og en motorisk rod, som gør det muligt for musklerne at trække sig sammen. Spinalnerverne er som følger:

 • 8 par cervikale nerver (C1-C8)
 • 12 par brystnerver (T1-T12)
 • 5 par sakralnerver (S1-S5)
 • 5 par lændenerver (L1-L5)
 • 1 par halebensnerver

Sakralnervernes karakteristika

Illustration af sakralnerverne

Sakralnerverne har en række karakteristika, der er typiske for rygmarvsnerverne. Lad os se, hvad de vigtigste karakteristika ved disse nerver er. Til at begynde med er de blandede, dvs. både sensoriske og motoriske.

På den anden side danner alle de ventrale forgreninger, bortset fra brystforgreninger (T1 til T12), flere forgreninger, der kaldes nerveplexusser. Disse plexusser forekommer i det cervikale, brachiale og lumbosakrale område.

Inden for disse indbyrdes forbundne grene krydsforbindes og omfordeles de fibre, der stammer fra de ventrale grene, således at hver af de resulterende grene indeholder fibre fra forskellige rygmarvsnerver. Desuden bevæger de fibre, der stammer fra hver enkelt ventral gren, sig til kroppens periferi via forskellige ruter i grenene.

Af denne grund vil alle vores ekstremiteters muskler modtage innervation fra mere end én spinalnerve. Hvis et af rygmarvssegmenterne eller en af rødderne bliver beskadiget, behøver lemmerne derfor ikke nødvendigvis at være totalt invalideret.

Sakralnervernes anatomi

Sakralnerverne har deres udspring i rygmarven og passerer gennem korsbenets hvirvelåbninger. Både de motoriske og sensoriske rødder løber sammen uden for spinalganglien og udmunder sammen i to grene:

 • Bagtil: Disse kommer ud af det bageste sakralforamen og udgør de bageste grene af sakralnerverne.
 • Fortil: Disse kommer ud af det forreste sakralforamen og bidrager med grene til plexus sacral og plexus sacrococcygeus.

Hvad angår S3- og S4-sakralnerverne, har de fibre, der slutter sig til den nedre hypogastriske plexus inferior, som innerverer den glatte muskulatur i:

 • Tyktarm.
 • Rektum.
 • Kønsorganerne, både de indre og de ydre.
 • Blæren.
 • Urinrøret.

Bagerste gren af sakralnerverne

Det er 4 små nerveafdelinger, der bliver endnu mindre, efterhånden som de kommer længere væk fra deres oprindelsessted. De udgår, med undtagelse af den sidste inderste gren, fra de bageste sakrale foramina.

Forreste gren af sakralnerverne

Hvad angår de forreste grene af disse nerver, dannes de i plexus sakral. Dette giver innervation til bækkenet og de nedre lemmer. De bundter og fibre, der kommer fra de forreste sakralnerver (S4 og S5), går sammen med coccygealnerven og danner, som vi har set, plexus sacrococcygeus.

Som det sidste ender det med at danne nerven anocococcygeus, der innerverer huden i anusregionen og sacrococcygealleddet.

Sakralnerverne: Funktioner

En kvinde sidder på toilet

Den simple handling at gå på toilettet kræver aktiv deltagelse af sakralnerverne for at få lukkemusklen til at trække sig sammen og slappe af.

Det parasympatiske systems funktion består i at slappe af i lukkemusklerne og trække muskelvæggene sammen. Derved forårsager de vandladning, afføring og erektion af kønsorganerne.

Desuden transporterer fibrene sensoriske signaler, såsom smerte og følelsen af fylde, fra både blæren og endetarmen. Som et spændende faktum er sakralnervestimulation en af de medicinske procedurer, der anvendes til behandling af afføringsinkontinens.

Kort sagt er der tale om strukturer af vital betydning for kroppen, ligesom alle andre i nervesystemet. At lære den menneskelige anatomi at kende hjælper os til at forstå vores helbred fra et andet perspektiv og til at passe rigtigt på det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.