Behandling af sengevædning eller ufrivillig vandladning

Sengevædning er meget gængs i barndommen. Det påvirker faktisk både forældre og børn og kan vare i forskellige tidsperioder. Find ud af, hvordan du kan behandle det.
Behandling af sengevædning eller ufrivillig vandladning

Sidste ændring: 06 maj, 2021

I barndommen, op til 5-års alderen, er urininkontinens gængs. Det kan faktisk ske både i løbet af dagen og om natten. Når det stadig sker, når børnene bliver ældre, og det også sker om natten, kaldes det dog nattevæderi. Det kan være meget ubehageligt både for børnene og de voksne. Der er derfor behov for behandling af sengevædning.

I denne artikel vil vi fortælle dig mere om nattevæderi, og hvad det er. Læs med!

Hvad er sengevædning?

Enuresis er det medicinske begreb for ufrivillig vandladningDet kan finde sted i løbet af dagen, men det er mere gængs om natten.

Denne lidelse er meget gængs hos små børn. Det rammer faktisk 12% af 6-årige og 7% af 10-årige. Det rammer oftere drenge, og det forsvinder som regel i ungdommen. Hos en lille procentdel af tilfældene fortsætter lidelsen dog, hvor den også rammer personer, der er over 20. Det forårsager dermed forskellige sociale og psykologiske problemer.

Ufrivillig vandladning er et normalt fænomen, som finder sted i bestemte stadier af et barns udvikling. De fleste børn kan ikke kontrollere deres blære og lukkemuskel før 3-års alderen. I dette stadie er nattevæderi ikke en lidelse, eftersom det er normalt for små børn.

Illustration af urinvej

Fra denne alder af lærer børn dog, hvordan de skal kontrollere deres blære. De ved derefter, hvornår den er fyldt, og kan kontrollere, når de skal på toilettet. Kontrol om natten er dog mere besværligt at opnå, og det tager længere tid. Nattevæderi er derfor meget gængs hos børn indtil 6-års alderen.

Hyppighed for diagnose og behandling af sengevædning

På nuværende tidspunkt har læger forskellige kriterier for diagnose. Det hele afhænger af, hvor hyppigt episoderne forekommer.

For at kunne diagnosticere nattevæderi bliver det nødt til at finde sted enten en eller to gange om ugen. I ethvert tilfælde er det vigtigt at vurdere hver enkelt tilfælde individuelt for at kunne stille en god diagnose og behandling af sengevædning.

Behandlingen og hyppigheden er heller ikke den samme hos en 5-årig som ved teenagere. Hos yngre børn er det normalt, hvor en enkelt episode kan være nok til at diagnosticere det hos teenagere.

Årsager til nattevæderi

Næsten altid er denne lidelse forårsaget af det faktum, at barnet ikke har kontrol over blæren, når de sover. De ved derfor ikke, at den er fyldt, og de urinerer ufrivilligt.

Hos et lille antal af tilfældene er fænomenet relateret til andre sygdomme. For eksempel kan det være forbundet med diabetes eller andre problemer i urinvejssystemet. I disse tilfælde finder sengevædning også sted i løbet af dagen, og behandlingen er meget anderledes.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Børn der sover i samme seng som deres forældre

Behandling af sengevædning

I mange tilfælde har denne situation ikke brug for en behandling. Når det sker for børn, der er under fem år gamle, anses det som et normalt og midlertidigt problem. Når børn bliver ældre, forsvinder det som regel af sig selv.

Der er dog bestemte vejledninger, som kan hjælpe børn med at have færre episoder. Disse vejledninger udgør faktisk en adfærdsrelateret behandling, hvor man prøver at forklare grunden til problemet for både forældre og børn. På den måde kan man prøve at minimere problemet.

Nogle tips til behandling af sengevædning

 • Forklar for barnet, at de ikke behøver at føle skam over situationen. Få dem til at indse, at det er normalt, fordi det er sådan, deres urinvejssystem fungerer.
 • Du må ikke skælde ud eller gøre barnet flov.
 • Væk ikke dit barn om natten. Begræns også, hvor meget de drikker.
 • Vi anbefaler at lave et skema for toiletbesøg. På den måde kan børn begynde at lære, hvordan de skal kontrollere deres blære.
 • Forklar dit barn, at de skal drikke mere i løbet af dagen, men mindre om aftenen og tæt på sengetid.
 • Det hjælper faktisk ikke på problemet at bruge bleer. Det forvirrer faktisk barnet og forhindrer dem i at lære, hvordan de skal kontrollere deres blære.

Medicin er kun til de mest ekstreme tilfælde. I disse tilfælde anvendes lægemidler til at reducere trangen til at urinere eller til at kontrollere søvn.

Som konklusion er sengevædning gængs hos små børn, men derfor skal man alligevel være opmærksom på det. Adfærdsrelateret terapi og konstant støtte fra familien er vigtigt for at overkomme det.

Det er derudover vigtigt at gennemgå hvert tilfælde med en professionel. De vil vide, om det gemmer på et andet problem.

Det kan interessere dig ...
Børneinkontinens og sengevædning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Børneinkontinens og sengevædning

Børneinkontinens og sengevædning, som er den handling, at man urinerer ufrivilligt, forsvinder normalt, når barnet bliver ældre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Becker, R. E. (2013). Nocturnal enuresis. In Parasomnias: Clinical Characteristics and Treatment. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-7627-6_20
 • Ramakrishnan, K. (2008). Evaluation and treatment of enuresis. American Family Physician.
 • Brown, M. L., Pope, A. W., & Brown, E. J. (2011). Treatment of primary nocturnal enuresis in children: A review. Child: Care, Health and Development. https://doi.org/10.1111/j.1365-2214.2010.01146.x
 • Deshpande, A. V., & Caldwell, P. H. Y. (2012). Medical management of nocturnal enuresis. Pediatric Drugs. https://doi.org/10.2165/11594870-000000000-00000
 • Glazener CMA, Evans JHC, Peto RE. Intervenciones conductuales y educativas complejas para la enuresis nocturna en niños (Revisión Cochrane traducida). En: La Biblioteca Cochrane Plus, 2007 Número 3. Oxford: Update Software Ltd. Disponible en: http://www.update-software.com

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.