Sådan kan du passe på nyrer og blære

Hver tredje dag skal vi give nyrerne en pause og undlade at spise mad, der irriterer dem, f.eks. ultraforarbejdede fødevarer. Ligeledes bør vi øge forbruget af rå grøntsager og grøntsagsjuice.
Sådan kan du passe på nyrer og blære
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Nyrer og blære er vigtige organer i kroppen. De er ikke kun en del af urinvejssystemet, men også af lymfesystemet. Derfor arbejder de sammen med leveren for at fjerne giftstoffer fra kroppen og fjerne affaldsprodukter, der findes i cellerne. Selv om de også opfylder mange andre funktioner.

Når vi i den taler om toksiner, gør vi det for at referere til en af årsagerne til forskellige helbredsproblemer. Faktisk mener vi, at blodbanen kan blive invaderet af toksiner fra fødevarer, pesticider, elementer af miljøforurening og endda stress, og at dette påvirker vores sundhedstilstand og livskvalitet.

Da nyrerne og leveren er vigtige for at slippe af med toksiner og andre affaldsstoffer, er det nødvendigt at passe på dem dagligt, så de ikke bliver overbelastede og ikke kan udføre deres funktioner. På den anden side skal du også passe på din blære. I sidste ende er det her, at urinen opbevares, som så skal udvises.

Lad os se mere på det nedenstående.

De mest almindelige problemer med nyrer og blære

De mest almindelige nyre- og blæreproblemer er:

 • Infektioner.
 • Blokering i urinrøret.
 • Vanskeligheder med at filtrere blodet.
 • Problemer med kontrollen af blæren: Inkontinens eller manglende evne til at holde på urinen.
 • Ændringer i blærens væg (den kan ikke længere holde på så meget urin som tidligere).

Hvert af disse problemer har forskellige sundhedsmæssige konsekvenser og kræver tidlig diagnose og behandling for at forhindre, at patientens situation forværres og bliver mere kompliceret at håndtere.

Du er måske interesseret i: Urinvejssepsis: Årsager og behandlinger

Hvornår skal man kontakte lægen?

Ud over at foretage en eller to årlige undersøgelser for at kontrollere, at alt er i orden, er det vigtigt at gå til lægen, hvis man bemærker følgende ubehag. Især hvis det over tid intensiveres og manifesterer sig sammen med andre symptomer.

 • Smerter ved vandladning.
 • Smerter i lænden.
 • Akut tilbageholdelse af urin.
 • Ufrivilligt tab af urin.
 • Hæmaturi (blod i urinen).
 • En trang til at tisse uafbrudt.
 • Feber, kuldegysninger, opkastning og ekstrem træthed.

Når lægen har vurderet tilstanden og stillet en diagnose, er det vigtigt at følge anvisningerne for at komme sig. Ligeledes vil det være vigtigt at opretholde gode livsstilsvaner. Dette omfatter at undgå selvmedicinering.

Retningslinjer for pleje af nyrer og blære

Det er vigtigt at passe på vores kost for at holde nyrernes og blærens sundhed i god stand. Derfor bør vi ikke ignorere dette aspekt, hvis vi har et problem i nyresystemet.

Nedenstående vil vi dele nogle retningslinjer, som du kan inkludere i din rutine, så længe din læge godkender det. Husk, at ikke alle mennesker er ens, og at det, der kan gavne nogle, måske ikke virker for andre.

Hvis du er i tvivl, skal du kontakte din læge.

Drik nok vand hver dag

Vand er den væske, der gavner os mest. Derfor er det ekstremt vigtigt at indtage det i tilstrækkelige mængder dagligt.

Vi må ikke glemme, at den mængde vand, vi bør drikke dagligt, afhænger af faktorer som køn, alder, livsstil og helbred. Således vil en ældre voksen have et andet væskebehov end en atlet, et barn eller en ung mand.

Ud over at drikke vand er det vigtigt at sikre kvaliteten af supplerende drikkevarer. Hvis vi indtager kaffe, kommercielle drikkevarer og alkohol, skader vi vores helbred.

Derfor bør man prioritere følgende drikkevarer før enhver kommerciel drik:

 • Frugtjuice (især tranebær): Dens antioxidant effekt hjælper med at passe på urinvejene og forebygge infektioner, idet den forhindrer batterier i at sætte sig fast på blærevæggen.
 • Kokosvand – Fugtgivende, forfriskende og nærende kokosvand er også et godt alternativ.
 • Frugtvand (hjemmelavet): Drikkevarer lavet hjemme, uden sukker, sødemidler eller andre former for kunstige stoffer kan hjælpe med at supplere hydrering og passe på nyresystemet.
 • Urtete: Nogle typer te (kamille, mynte osv.) kan være bedre alternativer til en kommerciel sodavand eller alkoholholdig drik. Hvis du er under en eller anden form for farmakologisk behandling, er det dog bedst at rådføre dig med din læge om, hvilken løsning der er den mest anbefalede, og hvilke der skal undgås.

Urteinfusioner til nyrer og blære

Som den populære visdom antyder, er der nogle urter, der kan hjælpe os med at bevare nyrernes og blærens sundhed, f.eks:

 • Brændenælde og mælkebøtte: De er vanddrivende, renser nyrerne og hjælper med at fjerne urinsyre.
 • Persille: Hjælper med at rense nyrerne. For at drage fordel af det skal du koge et bundt persille i 10 minutter i 2 liter vand, derefter lade det trække, si det og sætte det i køleskabet. Man bør forsøge at drikke det indenfor fem dage, og derefter holde pause i en uge.

Grøntsager, der er velegnede til nyrer og blære

At spise rå frugt og grøntsager er vigtigt for hele kroppens sundhed og dermed for det generelle velvære. Årsagen? De giver os forskellige næringsstoffer, vand, fibre og enzymer, som vi mister, hvis vi koger dem, og som er vigtige for kroppens rensningsproces.

Derfor anbefaler vi, at du spiser dem rå, når det er muligt. Her viser vi dig de rigtige grøntsager til at passe på blæren og nyrerne.

 • Asparges: Forfriskende og rig på vand og fibre, disse fødevarer har vanddrivende egenskaber, der stimulerer nyrernes funktion, eliminerer toksiner og stimulerer udskillelsen af urin.
 • Spinat: Rig på mineraler og vitaminer, der ikke kun giver næring til kroppen, men også støtter afgiftningsprocesserne, herunder rensning af nyresystemet.
 • Selleri: Dette er en perfekt fødevare til salater eller endda i infusion. Den er vanddrivende og rig på mineraler.
 • Rødbeder: Rige på forskellige vitaminer og mineraler samt vand og fibre. Af denne grund anses det for at være et fremragende nyreafgiftende middel.
 • Hvide bønner: De giver kulhydrater, fibre og forskellige næringsstoffer, der er fremragende for nyrerne.

Det skal bemærkes, at disse fødevarer altid bør indgå i en afbalanceret kost. Aldrig indtages alene, da det kan føre til en dekompensation af organismen.

Ved at satse på friske mad, minimere forbruget af mættede og ultraforarbejdede fedtstoffer generelt, opretholde et moderat forbrug af salt og sukker, undgå alkohol og følge lægens anbefalinger kan vi passe på vores helbred generelt, herunder lever, nyrer og blære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.